News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Novembar 2015.

Started by Cirius, November 01, 2015, 00:02:33

Previous topic - Next topic

pg

Izgleda da se i danas smijesi ljetnji dan u Glavnom gradu T 24.2C
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

staracfoco

Nijesam se javljao od poodavno.Razlog:o čemu pisati.Beskrajni niz dana koji kao da su izvučeni iz sveske sa indigovanim stranicama sa maglom i niskim temperaturama tokom jutra i većim dijelom noći i sunčanim i toplim danima.Da ne traje ovoliko dugo bilo bi i lijepo.

SnowHunter

Podgorica danas ipak nije pomjerila granicu za najkasniji ljetnji dan - maksimalac je išao do 24.5°C. Ljetnji dan je zabilježio samo Danilovgrad sa 25.2°C. To ipak nije najkasniji ljetnji dan u CG - prema podacima koje posjedujem, najkasniji dašak ljeta je imao Bar prije dvije godina kada je 13.11. mjereno 25.5°C.

SnowHunter

Jutros su mrazni dan zabilježili samo Njeguši sa -2.9°C i Šavnik sa -1°C. Kolašin i Žabljak sa 0.0°C su bili na pragu. Zanimljivo je da Njeguši jedini od lokacija na kojima se mjeri temperatura u CG (a za koje mi znamo...  :83:) imaju sve mrazne dane u prvih 13 dana novembra. Istovremeno, Njeguši broje već 97.mrazni dan ove godine - a više mraznih dana bilježe samo Žabljak - 121 i Studeno - 112. Kolašin, iako sjeverniji i visočiji za sada broji ''tek'' 90 mraznih dana.

Podgorica svih prvih 13 novembarskih dana ide preko 20°C - to je novi rekord. U prvih 13 dana novembra rekordan broj ovakvih dana do sada je bio 11 iz 2013. Dosadašnji rekord broja ovakvih dana u cijelom mjesecu je upravo 13 iz 2000. i 2013. i najvjerovatnije će već sjutra biti oboren...

Bura

Stvarno mi pomalo nije jasna situacija nad maglovitim Jadranom. Od njegovih krajnjih sjevernih obala pa sve do Otranta se stvorila gusta magla i održava se evo već par dana. Ali zato oko crnogorskog akvatorijuma kao da je postavljen neki bedem i ona nikako da se primakne našim obalama. Advekciona magla je veoma rijetka pojava na našem primorju pa je šteta te je ne viđesmo u ovih nekoliko dana, jer kad će ponovo biti prilike ko zna.  :82: Posljednja gusta magla u Baru bila je 21, 22 i 23. marta 2012. godine i to se održavala samo do podneva.

U Baru T 21.8°C, najtoplija trenutno Podgorica sa 22.2°C.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Miloš

Toplije more u južnom Jadranu, samim tim i slabiji uslovi za maglu. Što je veća razlika između toplog vazduha koji se advektira i hladnog mora preko kog prolazi, bolji su uslovi za formiranje magle. Maglu u Baru nikad nisam volio, jer me uvijek smaralo da svima objašnjavam da je to prirodna pojava, a ne vještački stvorena da bi tajno uplovili neki brodovi u luku ili ko zna šta. Ljudska glupost je neograničena.

Južina

Danas se magla najduže zadržala ove jeseni, tek nekoliko minuta nakon 12h se sunce probilo.
Barani izvolite uvezite je  :11:, uveče se ne može disati od dima i magle :20:

sone

Strasno dosadni dani,ja kunem vremenske prilike a familija me kritikuje,njima ovo odgovara kao i vecini stanovnistva.Slabo ko razumije nasu ljubav prema vremenu  odnosno nevremenu.

Fraka

I mene prati uzasno odvratno vrijeme od Japana eo do Singapura... vruce i konstantno vjetar NE 12-14 cvorova, tacno kao nasa brzina, tako da je na palubi tisina, jer mi idemo ka SW... nema nista gore za rabotu.. kad malo pirka, moze se disat, ovako odvratno.

SnowHunter

Podgorica je prekinula niz od 14 uzastopnih novembarskih dana sa Tmax≥20°C. Međutim - Budva, Ulcinj i Herceg Novi nastavljaju ovaj niz i broje po 15 uzastopnih novembarskih dana iznad 20°C.

Maksimalne temperature u Crnoj Gori u prvoj polovini novembra 2015. su ekstremno visoke. U narednoj tabeli su srednje vrijednosti Tmax:

Podgorička srednja Tmax je za oko C iznad all-time prosjeka i otprilike odgovara prosjeku za period 07-21.oktobar.

SnowHunter

Već 27 dana Beograd nema mjerljivih padavina i to je najduži sušni niz u zadnjih 20 godina (1996-2015). Isto toliko je trajao period bez padavina tokom ljeta 2012. (31.07-26.08):

Već je izvjesno da će ovo biti tek sedmi beogradski sušni niz duži od 30 dana u zadnjih 80 godina.

demijan

sh  :109:  po svoj prilici u subotu se prkida ovaj niz.

danas NK imao veću termisku t  od PG.

Nikola

Skok T u HN sa 16.5c u 8:50 do 18.6c u 9:00.

SnowHunter

Najtopliji 17.novembar u istoriji beogradskih meteo mjerenja je onaj iz 1963. kada je izmjereno 23.2°C. Danas je bilo toplije, AMS je išla do 23.6°C, a zvanična zaokružena temperatura u 14h je bila 24°C.

Nekoliko današnjih fotografija sa Zvezdare...

Lijepe jesenje boje u Zvezdarskoj šumi:

Klinci uživaju u igri na otvorenom:

Ovako izgleda druga polovina novembra 2015. u Beogradu...  :75:  :120:  :120:

staracfoco

Prelijepe slike sa Zvezdare koje bude sjećanja na neke davne mladosti i šumu na Zvezdari.Kako reče pjesnik:"Sjećanje me lakom tugom ovi...."Izvinite za off ali je ovo prosto moralo da izađe iz mene.SH,zavidim ti i na godinama i na mjestima sa kojih se javljaš.Za mnoga od njih,onako sebično,mišljah da će biti samo moja.

SnowHunter

Stabilno, anticiklonalno vrijeme i već 26 dana bez padavina u Pljevljima donose dosta problema kad je u pitanju kvalitet vazduha. Ovo je današnji članak u Vijestima:

QuotePljevljaci se danima guše u čađi i dimu

Građani Pljevalja od početka novembra konstantno udišu vazduh čiji je nivo zagađenja znatno iznad dozvoljenih vrijednosti.
Prema podacima objavljenim na sajtu Agencije za zaštitu žovotne sredine, svih 17 dana novembra sadržaj PM 10 čestica prelazio je dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom.

Najveća zagađenost registrovana je 9. novembra - 430 mikrograma, što je za više od osam puta više od dozvoljene granice. Karakteristično za ovaj period je da  se  vrijednost PM 10 čestica rijetko kada spuštala ispod 100 mikrograma.
S obzirom na to da su  Pljevljaci i u oktobru 19 dana udisali vazduh sa povišenim sadržajem PM 10 čestica, u tom gradu je za samo mjesec i po prebačen dozvoljeni broj prekoračenja tokom kalendarske godine, propisan na 35 dana.

U prethodnom mjesecu 14 dana srednje dnevne vrijednosti PM 2,5 čestica, koje su još opasnije po zdravlje ljudi, bile su iznad granične vrijednosti od 25 mikrograma po metru kubnom. Najveća koncentracija registrovana je 26 oktobra - 97,56 mikrograma, što je skoro četiri puta više u odnosu na dozvoljene granice.
Ranije je iz Agencija saopšteno da su najčešći razlozi za pojavu zagađenja vazduha emisije koje vode porijeklo od industrije, saobraćaja i iz ložišta.
"Tokom zimskih mjeseci zbog upotrebe čvrstih goriva, drva i ugalj, bilježi  se  trend rasta zagađujućoh materija u vazduhu, posebno koncentracije praškastih čestica PM10 i PM2,5. U kombinaciji sa meteoroškim pojavama problem se dodatno usložnjava, jer može dovesti do 'koncentrisanja' zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere".

Posebno zabrinjava visok nivo benzo-a-pirena u vazduhu, koji je kao srednja vrijednost sedmičnih uzoraka iznosio 7,12 nanograma po metru kubnom, što je preko sedam puta više od propisane, sa ciljem zaštite zdravlja ljudi i rokom postizanja do 2015.
Benzo-a- piren je uvrstila u grupu 1 karcinogena Međunarodna agencija za istraživanje raka. IARC-a. IARC je 2010. saopštio da se više od 220.000 slučajeva smrti od raka pluća povezuje sa zagađenjem vazduha.

Sreća da uskoro stiže promjena vremena koja će bar donekle pročistiti užasno zagađeni pljevaljski vazduh.

pg

10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Južina

Raspuvao se jugo samo tako.Temp je vjerovatno oko 20

Miloš

Stiglo provjetravanje konačno i u Pljevljima. Ti ljudi su sigurno željni svježeg vazduha.  :105:

NK sve ce biti dobro

Puuse pomalo i u Nk, ocigledno je da se sprema promjena vremena.

Kad sam vec ovdje, moze li mi neko objasniti razliku izmedju ukupne i konveksne kise?
Sutjeska je naša dika, to je snaga pobjednika,
volimo vas mi smo s vama, vi ste radost Nikšićana!

Nikola

Quote from: NK sve ce biti dobro on November 20, 2015, 14:54:46

Kad sam vec ovdje, moze li mi neko objasniti razliku izmedju ukupne i konveksne kise?
Postoje konvektivne i stratiformne koje zajedno cine ciklonske padavine.
Ukupne padavine su ciklonske padavine a konveksne ili konvektivne su padavine iz razvoja,koje su intezivnije i kraceg trajanja i mogu se javiti nezavisno od ciklonske aktivnosti.

SnowHunter

Nakon skoro mjesec dana bez padavina, ukupne godišnje padavine u Podgorici su na granici zone vrlo sušno:

Kolašin je već u zoni vrlo sušno...

... dok su Pljevlja i dalje u zoni normalno, ali ispod prosjeka:

Vidjećemo šta nam donosi ostatak godine kad su padavine u pitanju...

Nikola

Quote from: nikolA on November 20, 2015, 15:09:05
Quote from: NK sve ce biti dobro on November 20, 2015, 14:54:46

Postoje konvektivne i stratiformne koje zajedno cine ciklonske padavine.
Ukupne padavine su ciklonske padavine a konveksne ili konvektivne su padavine iz razvoja,koje su intezivnije i kraceg trajanja i mogu se javiti nezavisno od ciklonske aktivnosti.
Tacnije u ciklonske padavine spadaju i frontalne i orografske a svi tipovi se mogu javiti nezavisno od ciklona.

NK sve ce biti dobro

Hvala !  Okvirno ukupna kolicina iz ciklona za jedan dan je ukupna kisa. A ono sto mi zovemo pljuskovima i obimnom kisom tokom dana je konveksna kisa. Otprilike tako  :03:
Sutjeska je naša dika, to je snaga pobjednika,
volimo vas mi smo s vama, vi ste radost Nikšićana!

Nikola

Quote from: NK sve ce biti dobro on November 20, 2015, 15:32:22
Hvala !  Okvirno ukupna kolicina iz ciklona za jedan dan je ukupna kisa. A ono sto mi zovemo pljuskovima i obimnom kisom tokom dana je konveksna kisa. Otprilike tako  :03:
Gore sam sve zbrkao,konvektivna ili konveksna kisa je ona koja nastaje iz razvijenih oblaka,koji se mogu javiti ljeti u anticiklonu ili kod ciklona pri prolasku fronta i sl,a ukupna je ona koja pada i iz stratusa,nimbostratusa...