News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Novembar 2015.

Started by Cirius, November 01, 2015, 00:02:33

Previous topic - Next topic

Dule97

Ovaj dug niz stabilnih anticiklonalnih dana uslovio je pojavu smoga u glavnom gradu, kako zbog saobracaja tako i zbog velikog broja lozista. Prije samog zalaska sunca vidi se kako okolna brda nestaju u izmaglici. Dobro bi nam dosao jedan sjeverac na kratko    T 13.8 C°

Transmat

Quote from: Dule97 on November 06, 2015, 17:14:13
Ovaj dug niz stabilnih anticiklonalnih dana uslovio je pojavu smoga u glavnom gradu, kako zbog saobracaja tako i zbog velikog broja lozista. Prije samog zalaska sunca vidi se kako okolna brda nestaju u izmaglici. Dobro bi nam dosao jedan sjeverac na kratko    T 13.8 C°
Ovo je uzas. ovaj narod je stoka jedna obicna..
Ajde neka se griju na drva, i ja se grijem, ali je cisti bezobrazluk po citav dan palit smece u dvoriste sto izreda rade "ljudi" pa onda pale grane, lišće.  umjesto da staro lišće grane i travu koju pokose, stavljaju na jedno mjesto na kraj imanja i to bi sve trunulo... da ne pominjem da moze da se pravi od toga puno korisnih stvari, kao sto je humus za biljke..  nagrdismo zivotnu sredinu!

vanja

e ljepote,prvo pomislih dok sam vozio kroz martinice da je neka izmaglica a ustvari narod pali li pali...pa dobro oca mu njegovog vidi li taj narod da nema ni daska vjetra i da ce oni isti da udisu to...pii,kako narod nema kulture.ovo sve treba tuc. ic od vrata do vrata i tuc  :57: :57:
izvinjavam se za off u pg 10.6c, kako vrijeme odmice temperatura je sve niza. u kasnijim satima fino bride obrazi  :38:

sone

Quote from: vanja on November 06, 2015, 19:26:32
e ljepote,prvo pomislih dok sam vozio kroz martinice da je neka izmaglica a ustvari narod pali li pali...pa dobro oca mu njegovog vidi li taj narod da nema ni daska vjetra i da ce oni isti da udisu to...pii,kako narod nema kulture.ovo sve treba tuc. ic od vrata do vrata i tuc  :57: :57:
izvinjavam se za off u pg 10.6c, kako vrijeme odmice temperatura je sve niza. u kasnijim satima fino bride obrazi  :38:
Ne vrijedi Vanja...kultura se sa generacije na generaciju prenosi.Mi smo samo hajdukovali i bijele plijenili brave sto bi Sead rekao.Ako se nije moglo turcima ukrast krali smo jedni drugima.Cast Izuzecima al cim izadjes ujutro na ulicu okruzen si vecinom idiotima i tako kroz citav dan,mjesec,godinu i evo se decenije nabrase a mladost ode.Nego ja u zadnje vrijeme ne obracam paznju,dobar disk u autu,pjevusim na ulici,jednostavno se iskljucim na klik.Pa nek kazu da sam posasavio...to ti je jedini spas u ovakvom okruzenju.Ajde pozdrav i svako dobro clanovima foruma.

Nikola

Noci i jutra bez mraza odgovaraju onima koji imaju tropsko voce,kao npr. kivi.Da T ode ispod nule list se osusi a plod zelen mora da se bere i ne moze dugo da stoji.Inace bere se krajem novembra.

Prelijepi dani u nizu,uvijek dobrodosao AC u ovom dijelu godine.

T 17.4c

pg

Vedro i prohladno T 8.5C
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

sone

Bar jutros u 05:00 skoro 17 c,Niksic za 2 c topliji od Podgorice.Zabljak takodje visoko sa temp.Ulcinj 7c.Zanimljivo.

Czv Nk

demijan

balgi sjeverac je odradio da nk bude topliji od pg jutros.

jutro u bg toplo(t min 5,7 oko 21,30h)zbog oblacnosti koja je dosla sinoc..trenutno 15 stepeni.

SH  ako budes imao kada ,mozes li iznijeti podatak koliko je najduži niz bez pojave kiše u Bg i Pg?
sada ima šanse da spoji cijeli mjesec .

SnowHunter

Najduži niz dana bez mjerljivih padavina u Beogradu je vezan upravo za ovaj dio godine. U periodu 09.11-22.12.1953. čak 44 dana nije bilo mjerljivih padavina. U istom periodu podgorički sušni niz je trajao 43 dana (06.11-18.12.1953), ali to nije najduži podgorički sušni niz. Četiri puta je Podgorica imala duže nizove dana bez padavina, a najduži od svih je trajao 56 dana i vezan je za ljetnji period (28.06-22.08.1988).

Beograd je od 1936. imao šest sušnih nizova od 30+ dana, zadnji takav niz od 31 dan je zabilježen prije 20 godina (03.10-02.11.1995). Čini se da bi ove godine nešto slično moglo da se ponovi.

demijan

Hvala SH!

danas  t max 16,6.

SnowHunter

Danas su Ulcinj (izjednačen) i Podgorica imali rekordno topao 8.novembar. Posebno je zanimljiv primjer Podgorice. Tri najtoplija 8.novembra u istoriji meteo mjerenja od 1949. su:

23.8°C - 2015.
23.7°C - 2013.
23.2°C - 2014.

Nije novembar što je nekad bio...

pg

Kazu stari ako je Mitrovdan suncan i topao,topla ce biti i zima,a u prethodne dvije godine je upravo bilo tako.Nadam se da ove nece  :107:
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

sone

Evo nas u Ljeskopolje kao u Pljevljima.Tiho bez ikakvih kretanja,kucna lozista su toliko zagadila vazduh da je slika apokslipticna.Ovo do sad ovdje nijesam dozivio a tu sam ponikao.

Стенли

Pri zalasku sunca, nebo i oblaci su bili toliko crveni da je narod malo malo pa zastajkivao, slikao, zacudjeno se ispratilo tih 10 minuta odlaska posledjeg daha svjetlosti, za danas. Izgledajo je strasno, stari kazu kad je takav scenario pri zalasku sunca da nema kise, tako su se orijentisali. Isto tako im nije kao slutilo po dobru, zbog cega, ne znam  :62:

sone

Quote from: Стенли on November 10, 2015, 17:22:46
Pri zalasku sunca, nebo i oblaci su bili toliko crveni da je narod malo malo pa zastajkivao, slikao, zacudjeno se ispratilo tih 10 minuta odlaska posledjeg daha svjetlosti, za danas. Izgledajo je strasno, stari kazu kad je takav scenario pri zalasku sunca da nema kise, tako su se orijentisali. Isto tako im nije kao slutilo po dobru, zbog cega, ne znam  :62:
Da,ja sam sve to ispratio,hvatala me neka jeza jer onakva slika stvarno nije prirodna i normalna.Svi smo u kvartu to posmatrali.Nek ide ne ponovilo se vise.Sad kako malo pade temperatura lakse se diše.

Bura

Današnje sutonsko nebo u Baru:

Autor fotografija je poznati barski fotograf Sergej Zabijako.

A kad smo već kod ove pojave nije na odmet da napišem par rečenica o tome, jer sam to relativno skoro učio, a sigurno ima onih koje interesuje zbog čega se ovo dešava.

Naime, znamo da se sunčevi zraci u našoj atmosferi prelamaju i rasipaju u raznim pravcima na molekulima vazduha te raznim drugim česticama od kojih se on sastoji (kristalići leda, kapljice vodene pare, razni aerosoli, čestice prašine, čađi i drugih zagađivača) i to ne samo jednom već najčešće više puta. Ova pojava se u optici pa i u meteorologiji naziva difuzna refleksija ili jednostavno - rasipanje. Ono zavisi od nekoliko uslova, a prije svega od talasne dužine zračenja, veličine čestice i ugla pod kojim zrak pada na istu. Molekuli vazduha naravno ne rasipaju podjednako zračenje svih talasnih dužina. Rasipanje sunčevog zračenja na molekulima vazduha vrši se po Relejevom zakonu rasipanja koji kaže da je intezitet rasute svjetlosti obrnuto proporcionalan talasnoj dužini svjetlosti. To ustvari znači da će se svjetlost manje talasne dužine rasipati višestruko intenzivnije od svjetlosti veće tlasne dužine. Ako znamo da ljubičasta i plava svjetlost imaju najmanju (najkraću) talasnu dužinu eto znamo zašto je nebo pri vedrim danima baš plave boje. Pri zalasku Sunca, u suton, njegovi zraci prelaze mnogo duži put do nas, ali padaju i pod većim uglom. Zraci tada nailaze na više "prepreka" pa se plava svjetlost raspe brže i mnogo ranije neko što dođe do našeg vidokruga, a prema nama nastave samo zraci većih talasnih dužina a to su oni crvene (koja ima najveću talasnu dužinu), narandžaste i žute boje koje ćemo mi vidjeti u suton.

Toliko od mene.  :03:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

SnowHunter

Maksimalne temperature u Podgorici u svih prvih 10 dana ovog novembra su bile iznad 20°C. To se desilo prvi put od početka mjerenja 1949. Prethodno, najviše dana sa Tmax≥20°C u prvoj dekadi novembra je bilo 1955. i 2013. po njih 9. All-time prosjek ovakvih dana u prvoj dekadi novembra iznosi 3.2.

Međutim, kao malo iznenađenje - prva dekada novembra ljeta gospodnjeg 2015. u Podgorici je hladnija od prosjeka za cijeli period meteo osmatranja!!!

Prvih šest dana smo imali negativno odstupanje u odnosu na klimatološki referentni period 1961-1990, toplije je bilo tek zadnjih nekoliko dana:

Razlog za ovo su niske noćne i jutarnje temperature koje značajno obaraju Tsr i pored visokih dnevnih maksimalaca. Dok su maksimalci ovog novembra stalno u zoni iznad prosjeka...

... dotle su minimalci u zoni ispod prosjeka:

Kako sada stvari stoje, druga dekada će ipak biti toplija od prosjeka - a da li u zoni nekakvih rekorda vidjećemo?

demijan

Večeras sam po adi.Ne sećam  se tako plitke vode.
Danas Tmax 20,8.

pg

Prelijep suncan dan T 21.7C.U Niksicu cak 22.8C
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

demijan

Nk najtopliji u podne sa 23,9

Fraka

Kratko je trajala moja epizoda ladjenja  :57:
Danas, Manila bay sidriste, 33 stepena. Nije mnogo, ali budi uspomene  :11:

Nikola

Ljetnji dan 25.1c

U regionu Knin,Doboj i Banja Luka po 25c,Valjevo 24c.

SnowHunter

Podgorica u 14h na 25.1°C! Ovo je od 1949. najkasniji ljetnji dan u Podgorici, prethodno najkasniji ljetnji dan je bio 03.novembar iz 2004. i 2008. Danilovgrad mjeri 24.9°C, pa ni njemu vjerovatno neće izmaći ljetnji dan. Zanimljivo je da je u 13h u Rožajama na 1000mnm izmjereno čak 23°C!

SnowHunter

Ljetnji dan u drugoj dekadi novembra:

Podgorica  25.7°C
Dragovića Polje  25.2°C
Danilovgrad  25.1°C
Golubovci  24.2°C
Ulcinj  24.1°C
Budva  24.0°C
Nikšić  23.9°C
Rvaši  23.7°C
Cetinje  23.3°C
Njeguši  23.3°C