News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Novembar 2015.

Started by Cirius, November 01, 2015, 00:02:33

Previous topic - Next topic

staracfoco

Jutros u Beranama slab mraz,bez magle,u Bijelom Polju sa maglom do ,oko,deset sati.U povratku sunce i jak jug.Trenutno u Beranama jak jug sa oblacima prašine i lišća.Naoblačilo se ali je temperatura oko 20 stepeni.Valjda ovo znači zbogom monotoniji i mrtvilu i početak perioda kada će se imati o čemu pisati.

Miloš

"Konvektivno" i "konveksno" nisu sinonimi, to su dva pojma koji nemaju veze jedan s drugim. Kiša može biti samo konvektivna (eng. convection). Tačnije, oblačnost može biti konvektivna, pa bi takve padavine bilo ispravnije nazivati "padavine iz konvektivne oblačnosti", ali nije nepravilno reći ni konvektivne padavine.
Pored konvektivnih padavina, postoje i slojaste (stratiformne) i to su padavine iz slojaste oblačnosti. Neki prelaz između ove dvije vrste padavina su orografske padavine, koje nastaju pod uticajem planina i one su najčešće i najobilnije na području Crne Gore.

Na meteogramima koje gledamo se obično odvajaju posebno konvektivne i slojaste padavine, zbog različitih mehanizama nastanka. Generalno, modeli su znatno precizniji pri prognozi padavina iz slojaste oblačnosti, jer se one formiraju na većim visinama gdje mikroprocesi nemaju značajnijih uticaja. Ovamo u unutrašnjosti su gotovo sve padavine u hladnijem dijelu godine slojaste. Ukupna kiša na meteogramima predstavlja zbir konvektivnih i slojastih. Orografske padavine se smatraju konvektivnim tu. Nadam se da je sad jasnije.

Miloš

Pijavice u Baru danas, slike su preuzete sa fb-a:

milos555

Danas oblačno, 12 C, a trenutno je maglovito.  :82: Tako se prekide niz nevjerovatno stabilnih i prijatnih dana. :112:

skener

Sta vise mozemo da ocekujemo od novembra posle 20 dana bez kise  :03: a bice jos neki do kraja mjeseca izmedju ovih kisnih dana...ipak, vikend nam donosi pravo novembarsko jesenje vrijeme

pg

Kisovito jutro na Arandjelovdanu T 14.7C
Srecna slava svima koji slave  :116:
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Czv Nk

Kisovit,pravi jesenji dan u skladu sa kalendarom  :11:

Tihi

Oblacno i prijatno toplo.Kisa pada umjerenim do pojacanim intezitetom ,pracena umjerenim do pojacanim juznim vjetrom.

staracfoco

Oblačno prijatno toplo i suvo uz slab južni vjetar.

pg

10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

boka

Ne staje ga kisa od jutros,lijepe kolicine Pg biljezi..
p.s.zato karlovac trpa li trpa  :04:
Evo i linka 
http://www.livecamcroatia.com/gradovi-hrvatske-web-kamere/karlovac/

SnowHunter

Beograd je konačno završio sa sušom koja je trajala još od 21.oktobra. Sa ukupno 32 dana ovo je bio treći najduži sušni beogradski period od 1936:

Na jednom grafu sve beograske suše duže od 27 dana sa periodom pojavljivanja:

JovanK

Zabljak umjeren ili jak snijeg u 16h na tmp od 7.4?je li greška ili sta?

SnowHunter

Sigurno je greška.

Inače, padavine se zahuktavaju. Šteta što ne radi cetinjska AMS - nije isključeno da je Cetinje već na 100mm. Trenutno, najviše padavina bilježe Virpazar 75mm, Njeguši 71mm i Studeno 58mm. U Virpazaru je za samo 3h palo - 53mm!

budva lastva grbaljska

ne znam kako je svuda ali znam da kod mene nije palo ja mislim ni par litara slaba kisica cijli dan nista posebno :22:

NK sve ce biti dobro

Nije ni kod nas nesto ekstremne kise bilo danas da tako kazemo, jeste padala u kontinuitetu i sa vjetrom, pa je mozda zbog toga stalno bila u rasponu od slabe do umjerene, mada vise umjerena nego slaba. Sto se ovog snijega tice Nk definitivno ceka Nikoljdan, cesto nas fino iznenadi.
Sutjeska je naša dika, to je snaga pobjednika,
volimo vas mi smo s vama, vi ste radost Nikšićana!

Tihi

U Nk se jugo tek sad raspuvao.Po visini citav dan duva olujni vjetar.Nemilosrdi udari juznog  vjetra nose oblake gotovo nevjerovatnom brzinom.Na nasem podrucju juzni vjetar obicno duva na ovaj nacin.Zestina ovoga vjetra se moze osjetiti duz obale i u visokim oblastima,dok je situacija sa sjevernim vjetrom mnogo drugacija.

Czv Nk

Nk sve ce viti dobro cu cekamo nikoljdan haha okle ti znas moze li biti snijega prije 21 decembra.

Стенли

U Danilovgradu je do 16h palo blizu 40mm. Sto je dosta s obzirom da duva umjeren vjetar konstantno, tako da su pljuskovi u naletima ali kise ne staje bukvalno. Od 16h pa do sada se udvostrucilo siguran sam.
Velike su padavine bas, samo pljuskaju u prozore kao sa crijevom neko da prska.  :22:

NK sve ce biti dobro

Kataklizma bila na kratko, a sad poceo bas jak vjetar. Mislim da je cijeli grad ostao bez struje.
Sutjeska je naša dika, to je snaga pobjednika,
volimo vas mi smo s vama, vi ste radost Nikšićana!

sone

Isao danas za Bar na slavu kod druga.E slusajte na tanki rt je bilo za pamcenje,trudio sam se da upijem svaki detalj nevremena.Visoki kamioni nisu smjeli proci tu dionicu jer od pravca Albanije nezapamcen jak vjetar,to su strasni udari bili.Cesto putujem za bar od 89 godine al ovo kao danas nije bilo.Jaka kisa sve do izlaska iz tunela,cim sam izasao drugi svijet,lagana kisa sa jakim udarima juga i ogromni talasi u Sutomoru.U Baru nijesu bili nista posebno.Evo sad kod mene na Ljeskopolju su prosli orkanski udari vjetra,ima stete po krovu,cujem lomnjavu i buku.Evo i dalje traje nevrijeme,kise nema al jugo rusi sve pred sobom.Na dobro ovo da izadje,uvijek je ovdje jugo imao vecu rusilacku moc od sjeverca.

staracfoco

Veoma jak južni vjetar i slaba kiša na prekide.T između 11 i 12 stepeni.

Južina

Kakvi udari vjetra, ovo ne pamtim.

Nikola

Kisa nesto slabijeg inteziteta ali zato veoma jaki udari juznog vjetra.

Toplo, 18.6c

SnowHunter

Opet su dostupni podaci sa AMS Cetinje. Prema stubićima sa grafa do sada na Cetinju je palo oko 130mm kiše. Preko 50mm kiše još bilježe Virpazar 87mm, Njeguši 81mm, Studeno 72mm i Žabljak 65mm.