News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Srednjoročne i dugoročne prognoze

Started by Admin, September 20, 2009, 18:09:54

Previous topic - Next topic

Dzoni

Daj sanjine brate,urgiraj kod Putina da pune malo ladovine i pud nas,ada nijesmo gubavi  :109: :61:

Nikola

Konacno nesto jako fino posle koliko dana(mjeseci),ali i dalje daleeeko. Izgubio sam nadu da ce potrajati,posle toliko ispaljenja.Nista dok ne vidim u +96h.

sanjin

Quote from: Dzoni on February 10, 2014, 18:46:37
Daj sanjine brate,urgiraj kod Putina da pune malo ladovine i pud nas,ada nijesmo gubavi  :109: :61:
Zauzet je sad oko Olimpijade.  :11:
Bez brace Rusa ni snijeg normalan ne mozemo imati.

Ontopic: Sve su prilike da od bloka nad Britanijom koji se crtao izmedju 17. i 20. nece biti nista. Sada ga je GFS ukinuo a EC odlozio.

Dzoni

Ma nema tu srece dok Rusi ne posalju Sibir...a na to cemo sacekati,makar do naredne zime.

Fraka

Bura

Na 192. satu GFS vidi nešto jači prodor, mada kakvih je trebalo da bude i to je malo. Međutim, EC se ne slaže s njim. Vidjećemo što će biti.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Fraka

Da.. pogotvo ovaj novi GFS.. uspostavlja ono sto smo htjeli citavu zimu.. vjerovatno prekasno.. ali eto, neka malo zaladi  :103:

Fraka

Sve su veci izgledi da ce visi predjeli, i uglavnom vecina mjesta na sjeveru da se osevapi malo u narednom periodu.. red je bio.. samo neka pada.
Volio bi da Bijelo Polje dobije malo snijega... ali bice granicno vjerovatno.

sanjin

Fraka

EC sara puno.. previse.. GFS je konstantan prilicno.. ne znam vise ove godine nista nema smisla.. Ne bi me cudilo da mart i april budu ledeni  :75:

Ovo nije toliko lose..

Mađo

Biće vrlo zanimljiv početak marta za sve više krajeve.  :03:

Nikola

Nema T 30> do daljnjeg,prosle godine nismo imali mjesec dana starog ljeta,da vidimo ove.

Admin

U aprilu je EC prognozirao ljeto osjetno toplije od prosjeka. Majska prognoza kaže da će biti u okviru normale ili malo svježije.
Izgleda da ćemo čekati septembarsku, kao najpouzdaniju.  :11:

pg

Nema ni na vidiku tropskih talasa cak je moguce neko zahladjenje za sledeci vikend.Nadam se da nece makar ne u subotu :33:
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Admin

Iako su mediji preplavljeni najavama paklene zime, pri čemu se pozivaju na neke britanske meteorologe, ovdje ni riječi o tome.
---
Uzgred materijal ECMWF od oktobra ne ide u prilog gore pomenutim najavama.

skener

Promasili su toliko puta, tako da nije interesantno to komentarisati  :05: a i nisu pouzdane te dugorocne prognoze...Ali bi mogla biti hladnija od prethodne dvije-tri, sto i nije tesko

Nikola

Admin je to jednostavno objasnio da se "možda i može dogoditi da nas zahvate ledeni talasi, ali da se takve dugoročne prognoze obično pokažu kao veoma nepoudzane"; "klima nikada ne zavisi od jedne, dvije ili pet godina".

Naravno i srpski kolega je to lijepo rekao "Prošla zima je bila topla sa malo snijega, a ove očekujemo znatno niže temperature, i više kiše i snijega",sto opet nije sigurno ali je logicno i realno.

I opet mi nije jasno ko moze da profitira od takvih izjava '100 godina' '1000 godina' sem sto stvara temu za razgovor uz kafu i horoskop.

Oktobar je bio ispod prosjeka sto se padavina tice,po modelima i ako ovako nastavi novembar ne bi trebao da bude suvlji od prosjeka.

bole

Oce li biti dosta Sjevernog vijetra zimus u Podgorici ?
Sto kazu Britanski meteorolozi ?  :32: :83:

Articka zima ce okovati kontinent... bio bi to dobar naslov za fb :08:

Hello Kitty

Znam da će vam moje pitanje zvučati smješno, ali moram da pitam. Može li se na osnovu ponašanja  životinja predvidjeti vrijeme, makar kratkoročno? Već nekoliko dana na balkon mi slijeću sve neke sitne, slatke ptičice: vrapci, sjenice, crvendaći i još neke koje prvi put vidim. Kad sam bila mala govorili su mi, kad se te male ptice primaknu kućama i ljudima, da će biti hladna zima. Sjećanje jeste varljivo, ali meni se čini da je taman tako i bilo.
Praštajte ako sam promašila temu, ali ne znam gdje bih ovakvo pitanje postavila.

sanjin

Quote from: Hello Kitty on November 06, 2014, 13:36:21
Znam da će vam moje pitanje zvučati smješno, ali moram da pitam. Može li se na osnovu ponašanja  životinja predvidjeti vrijeme, makar kratkoročno?
Moze jer zivotinje imaju mnogo razvijenija cula od ljudi pa mogu da osjete promjene u atmosferi (vazdusni pritisak, vlaga) i na to reaguju. Poznato je da su zivotinje mogle da predosjete i zemljotrese i da se na vrijeme sklone.

Nikola

Nikako da se uspostavi blok na Atlantiku,mada modeli forsiraju AC na sjevernom Evropom krajem perioda...ima tu potencijala   :122:

petar

Istina da je dosta daleko, ali GFS od 25 novembra vidi prelijepo zahladjenje  :04:

Nikola

GFS vec drugi put crta formiranje AC iznad Pirineja i Velike Britanije,da vidimo EC.

Cirius

EC ga daje više istočno, preko centralnog Mediterana i nas ... Sudeći po današnjem izlazu 12 Z, slijedi 3-4 dana potopa, a onda inverzije od sredine sedmice.

petar

Nisu losi jutarnji izlazi, crta se fino zahladjenje ali jos je to daleko