News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Srednjoročne i dugoročne prognoze

Started by Admin, September 20, 2009, 18:09:54

Previous topic - Next topic

EagleS

od 27 pa do 30, fino zahladjenje, kad bi ostali ovakvi  :11:

The absence of evidence is not the evidence of absence

Nikola

Modeli su potpuno rastrkani i mijenjaju se iz izlaza u izlaz.Nema tu dok se ne zaplavi preko nas do Italije na +144h

petar

Modeli ukinuli zahladjenje koje su crtali, medjutim sve se to mijenja iz izlaza u izlaz, kao sto kaze Nikola

Admin

U narednih desetak dana, liše sjutrašnje kiše, ništa posebno zanimljivo se neće dešavati.
Inače ECMWF kaže da će tromjesečje dec-jan-feb biti u okviru normale što se padavina tiče, a za nijansu toplije nego što je uobičajeno. To bi trebalo da znači da očekuju nešto hladniju zimu od prethodne.

pg

Nema kud toplije bit no sto je bilo prosle godine  :13:
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Poseydon

Nikola

Koliko sam uspio da prevedem,italijanski tim strucnjaka,pomocu njihovih modela predlozili su  prognozu i predstavili dva moguca scenarija(posebno januar) i oba scenarija sa temepraturama ispod prosjeka i obilnim snijeznim padavinama u centralnoj i juznoj Italiji i Balkanu.

To naravno ne znaci nista.Ali kad tad mora doci do promjene baricke situacije,dvije zime za redom mnogo je.

petar

Aj napokon da vidim da GFS crta zahladjenje za period od 2 decembra , jeste da je daleko ali lijepo za vijdet  :03:

sanjin

Izlazi EC-a sve hladniji za kraj novembra i pocetak decembra. Za Srbiju crta pravu zimu a CG je na granici.

petar

GFS je potencirao dobro zahladjenje za kraj novembra i pocetak decembra sada je to izbrisao, ali evo EC sada potencira zahladjenje vidjecemo sta ce biti dako krene vec jednom  :79:

Južina

Kako me ove karte pośećaju na prošlu godinu, strašno. :20:

Nikola

Vec su sinoc modeli promijenili situaciju,ali sam cekao da vidim danasnji GFS 12Z,konacno se crta kapitulacija Istocnoevropskog AC a posledicno tome jacanje Atlanskog AC. 

Cekam EC 12Z   :103:

P.S. Samo cekam kad ce se EC pridruziti GFS-u.

EagleS

evo skoro kao 2012 :61:, jutrošnji gfs prilično različit od evropskog

možda nešto bude od ovoga

petar

sanjin

Od toga ostade samo tuzna uspomena.  :05:

petar

Quote from: sanjin on November 25, 2014, 17:43:49
Od toga ostade samo tuzna uspomena.  :05:
Kao i sto se ocekivalo, nadao sam se da ce ga potvrditi u sledecim izlazima, ali sve ispari...   :07:

Nikola

GEM model prilicno bolji u odnosu na juce dok je GFS losiji.Modeli lutaju,sto mi je zanimljivije tek oko prvog cemo znati sta nam donosi prva sedmica decembra.

EagleS

petar

Istina da je daleko, ali GFS iz izlaza u izlaz potvrdjuje prodor hladnog talasa od 8-9 novembra, sada mu se pridruzuje i EC

sanjin

Nema tu srece. Poslije par dana modeli sve to izbrisu. Dok se ne nacrta zahladjenje na +72h, mozemo da uzivamo u kisi.  :20:

boka

sve su prilike da cemo jos pricekat sa niskim temperaturama :02:

Nikola

Ima potencijala od bloka na Atlantiku samo da ode malo sjevernije,za sad to crtaju neki ensembli,a izvjesno je da snijega nece biti u nizim predjelima na jugu do 15tog.

Nikola

Do 20tog nece biti snijega na jugu a tesko nesto znacajno i na sjeveru.Treca dekada decembra mozda donese promjenu,sto nije nemoguce,ali od kad pamtim treca dekada nije nikad donijela neko znacajno zahladjenje jugu.

Južina

petar

GFS sada vidi zahladjenje oko 21 decembra i to zaista dobro zahladjenje, velike su sanse to da izbrise kao i sto se ranije desvalo al eto da vidimo sta ce biti u sledecim izlazima