News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Srednjoročne i dugoročne prognoze

Started by Admin, September 20, 2009, 18:09:54

Previous topic - Next topic

Cirius

Evo Britanci iz Met Office-a razmisljaju da prekinu rad na dugorocnim, sezonskim prognozama, zbog velikih promasaja i pritiska javnosti ...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8462890.stm

Madjo

Hahahagh..a neka ih,zagovornici globalnog otopljavanja,neka su osjetili zimu.Toni Bler i ostala klapa..
A najavljivali su toplije od prosjeka :D

Cirius

Lijepo za vidjet', cak i na karti    :)

bole

nista od gledanja dok ne zametne ..... ;)

Kimi

Sjajan GFS 18Z  :) :) Kakva razlika u odnosu na 12Z..

Madjo

To je to bole.Ovo je distanca koju Gfs redovno pogadja.Mora se izroditi nesto.Za kraj mjeseca Gfs crta lijep snijezni ciklon.Ajd da vidimo karte,lijepo postavljen,ne dubok ciklon,ladnoce dosta,juzina zadrzana nad Jonskim morem.

Cirius

Od sljedeceg utorka se nalaze polako modeli, gem i jma se "pridruzili", iako tek predstoji da se usaglase oko putanje i profila ciklona ...   neke specijalizovane analize, pored dobrih padavina, daju visoku snijeznu granicu za jug CG,  u prvoj etapi ciklona,  tj prodor juzine malo jaci ..  evo prilog -

milosh

Cirius

Pocetak februara ..  atlantski blok, prodor sa sjevera, trazi se Tirensko-Jonska magistrala ..  ili, mozda,  neka sicilijansko-Jonska verzija ..  dobra sinhronizacija bi nas mogla vratiti 5 godina unazad    ;D

bole

Cirius

Cini mi se da je EC nesto slabiji za sljedecu nedjelju od prethodnih izlaza .. 

Madjo

Ma jok.Daje za ovu i narednu sedmicu preko 200 mm,sve u obliku snijega.Za moj kraj

Cirius

Quote from: Madjo on January 26, 2010, 21:31:54
Za moj kraj

To nisam ni sumnjao, 870 mnv je argument u ovim situacijama ..

Madjo

Bogami slab je argument dok je Boke.Samo stepen je ladnije od Pg.Uticaj Jadrana ogroman.Podlozno juzini.Ima mana dosta.I boljih lokacija na jugu,znatno nizih nadmorski.Cetinje je bolje u ove situacije,a 200 metara nize.
Ali,i to je lijepo,kad neznas sto te ceka,a sve moze u sekundu da se promijeni.

Cirius

Bolji izlazi za period od 2. februara, i ec, gem, jma, kao i gem asembli i (treba li reci) gfs i gefs asembli uglavnom dobri i dosta slicni, sto je bitno ...  cikloni na jugoistocnim magistralama sa povlacenjem hladne mase ..  samo nogaps slabiji nesto, vidi doline previse sjeverno i vodi ih sjeveroistoku bez trajnog nasljednika u pozadini ...   Vecina takodje vidi jak ac (koji sad ulazi u zenit), u postepenom slabljenju, ali vrlo sporom ..

Poseydon

Izlazi odlicni za 2., 3., 4. februar.Nece biti jos 1ili dvije sanse poslije ovoga za ovu zimu...

bole

FINI novi izlazi                 bar nas ovo zimsko vrijeme nece napustiti jos  :)
za perio koji je naveo posey   

Cirius

Samo da konstatujem da se i gem trenutno pridruzio "afrikanki" koju je Kimi pomenuo, za sljedeci vikend ..   vjerovatno beznacajna info, al' neka je ..   :)

Admin

Prema najnovijem mjesečnom prognostičkom materijalu ECMWF u periodu od 1. do 28. februara srednja dnevna temperatura na 2 metra biće ispod prosječnih vrijednosti i to tokom prve polovine mjeseca za 2 do 4, a u drugoj polovini mjeseca od 0 do 1.5 stepeni. Što se padavina tiče one će biti blago iznad normale za ovaj dio godine. U prosjeku će biti za 30 do 50 mm veće od prosjeka.
Sudeći po tom materijalu imamo se razloga nadati i nekom sniježnom danu u Podgorici, no što je, osim za nas forumaše, još važnije naši zimski centri ne bi trebali oskudijevati u snijegu.
Nadam se da će me neko podsjetiti da sledećeg vikenda prokomentarišem novu mjesečnu prognozu ECMWF, jer istoj imam pristup od petka naveče.

Poseydon

GFS opet crta ciklon za ponedeljak plici i jos juznije je centar.Gruba je rezolucija pa ne vidim moze li sto biti???
Edit: sad vidjeh da sam promasio topic, selite ovo u februar...

bole

raduje me ova izjava adminova   ........kao velikog snijegoljubca ;)

Admin

Volio bih ga kad bi mogao odjednom da nestane, a ne da se satima, ponekad i danima topi i pravi onu odvratnu bljuzgavicu.
odosmo u off.
Materijal djeluje obećavajuće, ali ne zaboravimo da je nastao u danima kada su i kratkoročni modeli davali drugačiji razvoj situacije.

bole

Meni ovo lici Pa-pa sa snijegom za ovu zimu sto se tice PG
Ono sto je prije dva dana izgledalo da ce do polovine februara biti prava zima, sad je suprotna prica Juzina mrzna........i to je to :-\