News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Srednjoročne i dugoročne prognoze

Started by Admin, September 20, 2009, 18:09:54

Previous topic - Next topic

Madjo

Oooo stigao nam revolucionar stefko iz knjige gosti.
Dobrodosa.

vanja

Quote from: Madjo on February 16, 2010, 18:27:27
Oooo stigao nam revolucionar stefko iz knjige gosti.
Dobrodosa.

hahaha :)

Cirius

Evo Podgorici osam cm suvog snijega 26-og uvece,  izmedju 19:45 i 23:30 h  !

Madjo

:D :D :D  Ja mislim da ce dostic i 9 cm .

vanja

dijana

Cirius

:D   mozda 9 cm kad nabaci nedje iza kakvog kamena ili biljke,  tesko preko 8 na otvorenom ...

Madjo

Gfs za kraj februara daje nesto ladnije vrijeme,za pocetak marta suvo i toplo vrijeme koje bi se presjeklo sa hladnim i dubokim ciklonom.Baba Marta i njeni jarchevi  :D

Miloš

Quote from: Madjo on February 16, 2010, 23:49:22
:D :D :D  Ja mislim da ce dostic i 9 cm .

Ja ne bih bio baš toliki optimista. Trebalo bi da padne 6cm, na osnovu trenutnog prognostičkog materijala, a čak postoje šanse da padne i manje od tih 6cm.  :D

Pazi sad kad na kraju stvarno padne.  ;D

Madjo

Po karti sto je Kimi okacio ne gine 20 cenata Podgorici, normalno ako se ostvari,a nece jer je to gfs ;D.U stvari upitno je oce li bit uopste ciklona polovinom ili pocetkom naredne nedjelje,ili je to zaostala masa od cika Zarka.Necu vise da gledam preko 120 sati.

vanja

prvo rekose 8 pa 9 pa ga smanjise na 6 pa je sad 20  ;D to je dobro...jos 280cm do 3 metra i to je to  ;D ;D ;D

Madjo

Hahahaha.
Treba ispratit gfs,ovo je njegova distanca.

Cirius

Ne, ne ...   evo izbrisah cijeli post od pola strane ...   :D    nema jos crvenih lampica,  samo pratnja ...     8)

Madjo

Ni EC ni Gfs ne daju u narednom periodu potencijalnu zimsku situaciju.Najbolje stvari crtaju za blizi period ruski WMC a za dalje kanadski Gem.
Rusi crtaju jaki ac nad Grenlandom i nesto slabiji nad Skandinavijom i prostran visinski ciklon nad srednjom Evropom uz pristojnu hladnocu.
GEM za kraj mjeseca crta ciklon u sjeverni Jadran uz priliv hladnoce sa kopna.
Nista od ovoga ne treba uzimat za ozbiljno.

Madjo

Gfs 12z crta martovske snjegove.Skolski primjer jakog ac na Atlantiku,takozvani omega anticiklon.Bez uzbudjenja,daleko je sve to.

lav

Oce li se sto obistinit od ovoga madjo??? :)

Admin

ECMWF u mjesečnoj prognozi daje da će period od 8 - 15 mart u našim krajevima biti za 2 do 3 stepena hladniji nego što je normala za taj dio godine. Eto razloga da se makar nadamo. :-\

Transmat

ma i neka bude hladnije , samo kad ne bi bilo obilnih padavina jer vise se ne moze zivjeti od poplava..

Madjo

Da osjeveri malo ;) Mirise mi na dobar snijeg narednija dana.
Vidis,ec izgleda crta malo duze blokadu juzine,sto je mnogo dobro.

Cirius

I jutrosnji izlazi dobri za sljedeci vikend    :)   Kanadjani crtaju jedinstven scenario,  njima je bacit' snijeznu oluju na Mediteran u martu lagano,  kao sto njima silaze sa sjevera   :D

Cirius

Odlican EC 12z !  Ovo se mora postaviti,  pa kako bude ...

bole

mora nam se jos jednom osmjehnut zima na par dana

Madjo

Gfs kaže da bi se zimski prodori dešavali sve do kraja druge dekade marta

Cirius

EC takodje vidi obnavljanje grebena na atlantiku,  kao i ranije sto crtao,  cak i u nekoj boljoj poziciji,  mada su stvarno daleki termini,  za 9 dana, 10 ... 

Cirius

Pored EC-vih izlaza koje je Madjo pomenuo i drugi modeli vide lijepe ciklone i temp za sljedecu nedelju  (za srijedu je cak nogaps prvi dao idealan polozaj i temp, for the record, ali sam bio ubijedjen prije par dana da je to daleeeko i da nema nista od toga),  pored toga blok na Atlantiku izgleda kao trajan i bice jos niskih temperatura sljedecih dana,  mozda malo ili nimalo toplije u prizemlju nego za ovaj vikend ...   kako sad izgledaju stvari,  claro ...