News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Srednjoročne i dugoročne prognoze

Started by Admin, September 20, 2009, 18:09:54

Previous topic - Next topic

vanja

polako  , da vidimo dal ce bit kisna jesen ili ce bit brzopotezno iz ljeta u zimu  :79:

Nikola

Ove godine imamo veliki broj aktivnih vulkana i minimum Sunčevih pjega što bi išlo u prilog 'oštrijoj' zimi.Međutim ništa od toga nije mjerodavno,već kakav je raspored u vazdušnom pritisku.

Niksic 3

Imam osjećaj da će februar biti odlican. :03:

Južina

Je li bilo od 2011. ovako toplo u ovo doba godine  :11:

Miloš BP

Nista novo sto se prognoza za zimu, i snijeg na Balkanu tice. Ali to je samo prognoza,tako da...

https://www.bennollweather.com/ecmwf
Only black and white

Niksic 3

Eno sugavi accuweather najavi blagu zimu hahaah.

EagleS

Toliko su grdne karte da sam morao postavit 384h

The absence of evidence is not the evidence of absence

Nikola

Po trenutnom materijalu,imamo veliki potencijal za jače zahlađenje početkom decembra.Dolazi do prekida ciklonske 'magistrale' Labrador-Island i uspostavljanja AC na sjeveru Atlantika.

EagleS

GFS i GEM najavljuju veću promjenu od početka decembra  :45:
GEM bez ovog kasnog ciklona kod Britanije zato i mnogo ljepše izgleda.

Miloš BP

Gfs je posebna prica. Od zime, do proljeca, pa opet u krug. Razumljivo,dalek je period.
Only black and white

Južina

Je li ova bijela linija simbolično označava smrt za zimu  :11:

Poledica

Yr no za kraj prognostickog perioda predvidja ozbiljno zahladjenje.

Nikola

GFS 12Z za 3. decembar moguće padanje snijega i u Z-B ravnici.Iako,uglavnom,od toga neće biti ništa,bar modeli kreću sa zimskim situacijama.

EagleS

Biće siloviti utorak/srijeda, male promjene kod pozicije ciklona mogle bi da stvore povoljnu situaciju za punjenje planina a opet bi minus mogao da zakasni i da se mimoiđe uveliko sa padavinama, GEM-ova kretnja ciklona i produbljivanje bi nas spasilo od kombinacije uglavnom kiša pa suvo zahlađenje (viši predjeli). 

Danilovgrad

Ćao znam.da ste mi se uželjeli. Kako sada stvari stoje DG dobija ne samo padanje nego po svemu oko 33cm snijega 3.decembra ujutro.

Niksic 3

Quote from: Danilovgrad on November 24, 2019, 20:48:37
Ćao znam.da ste mi se uželjeli. Kako sada stvari stoje DG dobija ne samo padanje nego po svemu oko 33cm snijega 3.decembra ujutro.
Tako nekako, Nk 50/60cm, Podgorica mp3.

Nikola

Jači hladni prodor očekuje se u ponedeljak veče,kad će u sjevernim i centralnim planinskim predjelima kiša preći u snijeg.Padavine prestaju tokom prijepodneva u utorak.Vjetar će,prvo u sjevernim,a zatim i u ostalim predjelima skrenuti na N smjerove i biće umjeren do jak.
U regionu snijeg se očekuje Gorskom kotaru i Lici,Bosni,dijelu Hercegovine i na zapadu i jugozapadu Srbije.

Nikola

Narednih dana doći će do zagrijavanja u stratosferi,koje je već počelo,što je malo neobično za ovaj period,ali to neće uticati na zimu kod nas bar do treće dekade decembra.Još uvijek imamo jake ciklonske aktivnosti u polarnom pojasu,a ono ključno i sa poluostrva Labrador koji se kreću do zapadne i sjeverne Evrope i blokiraju uspostavljanje AC,tako da ćemo u narednom periodu imati samo povremene hladne frontove sa snijegom uglavnom u planinskim predjelima.

sanjin

Kako sad stvari stoje, u drugoj polovini decembra imacemo novembarske temperature.

Nikola

Malo sam kroz arhivu na meteociel.fr upoređivao godine sa Sunčevim minimumom i zimama kod nas.Ono što sam primijetio je da su mnogo izraženiji cikloni u tim periodima,a opet bilo je i zima tokom januara uglavnom gdje su postojali uslovi za snijeg.Da li je to isključivo vezano za taj fenomen ili sa La/El Nino ili mješavinom ta dva to ostaje na istraživanju,ono što nas čeka do treće dekade u nižim predjelima neće opravdati zimu.Postoje neke naznake oko 24.-25. decembra da se na kratko polarni vrtlog može urušiti...decembar otpisan.

Winter81

Posle 27 og bi trebalo da se prekine ova monotonija od vremena po sadasnjem materijalu.

Nikola

28. ili 29. imaćemo kratkotrajne padavine uz zahlađenje,prvo jače ove sezone.Nakon toga par dana suvog vremena.
Grenlandski AC popušta,koji je često 'krivac' za nemogućnost uspostavljanja AC visočije na Atlantiku,takođe promjene u stratosferi upućuju na to da će prva dekada januara biti zanimljiva.

EagleS

Nešto kao 2. i 3. januar su zanimljivi  :06:

Nikola

Quote from: EagleS on December 22, 2019, 00:28:52
Nešto kao 2. i 3. januar su zanimljivi  :06:
Tako nekako,narednih par dana će biti jasnije za taj period,a modeli će u +240h crtati od epske zime do poznatih razočarenja u narednom izlazu.Svakako je bolje kad su modeli loši u tim terminima pa se poprave nego kad se crtaju bajke u +300h i nekom satu a od toga ništa. Valja ispratiti ovo naredno zahlađenje koje će makar sjeveru donijeti malo snijega.

sanjin

Bice to ublazeno. Kao i ovo za katolicki Bozic.