News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Srednjoročne i dugoročne prognoze

Started by Admin, September 20, 2009, 18:09:54

Previous topic - Next topic

dacolik

Quote from: Matija Milosevic on March 25, 2020, 23:06:58
Pa nidjo,mogu li to opet ocekivat snijeg u KL  :79:
Sledece nedelje ?

Prema ovome ti mozes sigurno :D

Matija Milosevic

Niksic 3

Kakva je ovo trpacina oko 1 aprila :109:
Krajevi iznad 800 m.n.v mogu vidjeti dobar snjegopad. :79:

dacolik

Niksic 3

Sve zavisi kako ga okrene, moze se desiti da Nk samo obijeli, a moze ladno i 20cm izvuci, veliki padavine su u pitanju, Jasenovo Polje ima da rokne pola metra ko iz sale, ovo su njihove situacije.Sela u goliji,Jasenovo Polje, pa mozda cak Sipacno i Lukovo, ima da bude trpaona.

Poledica

Nista dok prognozu ne aminuje Nikola  :121:

Miloš BP

Dodao bih još, i ECMWF. Dosta blaži za najniže predjele na sjeveru.
Only black and white

Poledica

Miloš BP

Mislio sam blazi u odnosu na Gfs. Gfs 12z daje dobar snijeg citavom sjeveru, pa cak koji mm i Pg-Dg. Ec 12z ne daje bez višim predjelima.
Only black and white

Nikola

GFS je kao kod prethodnih padavina davao visinski ciklon i solidan minus po visini.Uz njega je stao GEM koji je bio temperaturno blaži,ali sa više padavina.Međutim novi GFS se primiče EC-u koji ne samo što ublažava zahlađenje već i smanjuje padavine.Ukoliko sjutra EC a i GFS potvrde trenutne izlaze,tako će i ostati.Mislim da je i bolje da se konačno oprostimo od zimskih dešavanja i da što prije dođe do značajnijeg porasta T,iz više razloga.U tom pravcu se razvija situacija,a to bi bilo iza 6. aprila kad bi imali prave proljećne T.

Nikola

Sredinom prve dekade maja moguć prvi tropski talas i prve 30ice.

Nikola

Dominantno visok vazdušni pritisak na Azorima,koji je barički pozicioniran da onemogućava jači prodor vrelog afričkog vazduha,tako da do treće dekade jula,moguće i do avgusta nećemo imati T od 40C i veće.

Nikola

Quote from: Matija Milosevic on July 26, 2020, 12:52:22
Nikola sta mislis,na sjeveru me interesuje?
Kakav avgust moze biti sto se tice padavina vjerovatno susniji od juna I jula,no tesko je to predvidjeti  :120:
Hvala na odg?
Avgust je padavinski bogatiji od jula,ali s obzirom na iznadrosječan jul vrlo lako može biti sušniji ove godine.Sve prognoze preko 10 dana,posebno za padavine su krajnje nerelevantne.Ono što imamo po trenutnom materijalu modela je nestabilnost oko 3/4. avgusta.

Matija Milosevic

Nikola

Quote from: Matija Milosevic on October 17, 2020, 17:42:17
Nikola ,sta kazu modeli povodom prvog snijega u nize krajeve ,msm uglavnom na gradove sjevera
Jer ce prije kod nas pasti nego NK Ili CT?
Ne mislim samo na padanje nego manji pokrivac  :79:
Do 1.novembra nema izgleda za to.Modeli su dosta neujednačeni,ali za sad nema naznaka za veće padavine.

Nikola

Postoje naznake da može doći do prvog zimskog prodora u prvoj dekadi novembra,tačnije krajem prve dekade.

Nikola

Po dijagramu koji je kolega @SH  postavio za količinu padavina u Podgorici,nalazimo se u zoni sušno,potrebno je oko 400-500mm do Nove godine da budemo u zoni normalno.Ako uzmemo za premisu da će godina biti prosječna padavinski,onda će decembar biti sa jačim ciklonima i južinom.
Po trenutnom materijalu,prva dekada decembra biće bogata padavinski.

Nikola

U narednih 7 dana poneđe na jugu lokalno i preko 100mm.U planinama iznad 1600mnv veliki udio će imati sniježne padavine a iznad 2000mnv doći će akumulacije većeg sniježnog pokrivača.
Narednih 10 dana bez jačeg prodora hladnoće,EC crta popuštanje kontinentalnog AC-a i promjene na baričkom polju.

JovanK

Od 25.og decembra čini mi se da modeli crtaju bajke...
Treba obratit pažnju na period pred nama
Dalek je termin ali...

Winter81

Izgleda da ide sve ka tome da se formira AC nad atlantikom za 10 dana

staracfoco

Ne znam šta daju modeli ali se meni čini da će proći dosta vremena do nekih zimskih scenarija. Pročitah neđe da se za Njujork i istočnu obalu SAD najavljuju sniježne oluje sa niskim temperaturama i obilnim snijegom. Kad god se to ranije dešavalo za nas je to bila mrka kapa.

scepo

Ec jutros crta dobru akciju sledeci vikend za sjever, bio bi to prvi ozbiljniji snijeg ove sezone, vjerovatno bi i visi centralni predjeli dobro prosli, ali ipak je ovo prvi izlaz i jos je dug period, ali eto da malo aktiviramo temu kad vec ima materijala  :72: