News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Oktobar 2019.

Started by Cirius, October 01, 2019, 01:27:46

Previous topic - Next topic

Cirius

Prodor i dobre padavine daju modeli za srijedu uveče i četvrtak, uz pad temperature od nekoliko stepeni   :59:   Nakon toga, na ~ +160 h,  ciklon samotnjak, markantne definicije za rani oktobar  :119:  upada u centralni Mediteran, gfs 18z ga šalje ravno na nas, a ec 12z do Kartagine.... 

Nikola

EC daje mogućnost slabe kiše tokom četvrtka dok je GFS potpuno ukida.Nakon toga period stabilnog vremena,tokom dana toplo vrijeme.

sanjin

Miholjsko ljeto do daljnjeg.

superwoman

Miloš BP

Evo za Staracfoca, možda odgovor, sto se tice padavina :)) 
Quote from: staracfoco on October 13, 2019, 13:16:54
Quote from: sanjin on October 12, 2019, 15:34:57
Danas 28 stepeni. Lijepo vrijeme ali i pogodno za viruse i bakterije. Masa ljudi je bolesno.
I ja sam,zadnjih dana,polijevao kao da mi je tu ,oko 70 godina,ali sam se ,konačno,iskobeljao. Danas ,na suncu,toplo a u hladovini prilično svježe. Bašte kafića prepune pušača koji se zaklinju da,kad ne bude moglo da se sjedi napolju,njihova noga neće kročit u kafane. Lijepi jesenji dani ali ovo prelazi u monotoniju. Već sam neđe napisao da su jutra i večeri hladni ili svježi a dani topli i tako copy-paste. Do kad,zna li iko?
Only black and white

Miloš BP

Ukupne padavine do 29 okt. zaboravio sam napisati.
Only black and white

Poledica

Nidje kise na vidiku sledecih 10 dana po prognozi yrno.

staracfoco

Quote from: Poledica on October 13, 2019, 23:30:32
Nidje kise na vidiku sledecih 10 dana po prognozi yrno.
Po karti,koju je postavio kolega Milosss,nidje kiše ni do kraja mjeseca.

Nikola

Do petka toplo tokom dana,izoterma od +16c ide na 850mb,u jutarnjim satima u kotlinama i dolinama biće magle.Priroda uvijek ima neki balans,ovo je vjerovatno 'zamjena' za prohladni kišni maj.

Mađo

Quote from: Nikola on October 19, 2019, 11:17:10
Priroda uvijek ima neki balans,ovo je vjerovatno 'zamjena' za prohladni kišni maj.

X

Nikola

Rijetko da se +18c vidi na oko 1500mnv u ovo doba,T bi lagano išla preko 30c u ravnici da imamo jači vjetar N pravaca,ovako svježe i rosno jutro ne da T da ode previsoko.Biće veoma jake magle u jutarnjim i prijepodnevnim satima na sjeveru duž riječnih tokova i u dolinama.
Krajem sedmice blagi pad T.

Ovo mi zapade za oko,+20c u terminu 02h,Austrija.Dok u drugim krajevima svijeta trospki talas je daleko ispod tih geografskih širina.

Bura

Prati li ko ove modele manite?  :11:

Što nacrtaše noćas... Zaokret za 360 stepeni. Po sadašnjem materijalu, zahlađenje je pogurano za koji dan ranije, hladnija masa bi polako prodirala već 28. oktobra, a već 31. oktobra bi na sjeveru imali ledeni dan.  :29:

Jeste da je sve ovo još uvijek daleko i vjerovatno će se stanje značajnije mijenjati, ali svakako da je zanimljivo.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Poledica

Moze odje svasta biti. Bas zanimljivo bar za sjever drzave.

Nikola

U srijedu ujutro na sjeveru a zatim i u ostalim predjelima naoblačenje,uz lokalno povremenu slabu kišu.Tokom četvrtka oblačno,sa uglavnom slabom kišom,prvenstveno u južnim i centralnim predjelima.
Temperatura u padu,izraženijem na sjeveru.
Vjetar tokom četvrtka sjeverni,slab do umjeren,na krajnjem jugoistoku i pojačan.