News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Januar 2019.

Started by sanjin, December 28, 2018, 21:25:59

Previous topic - Next topic

sanjin

Pred nama je period toplijeg vremena sa cestim padavinama.
U petak ce biti slabe kise ispod 1200mnv. Za vikend vise padavina. Snijezna granica ce varirati. U noci petak na subotu spustice se na sjeveru do 600-700 metara. Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku dosta suvog vremena.
U nedjelju bi i Nk/Ct imali sanse za snijeg.
Uglavnom, narednih dana profitirace vise planine dok ce u vecini drugih krajeva doci do intenzivnog topljenja snijega.
Za sljedecu sedmicu modeli jos lutaju. Padavinski tunel ce se vjerovatno nastaviti, ali ce nijanse odlucivati za snijeg.
Zetsko-bjelopavlicka ravnica se nema cemu nadati. Moracemo da cekamo novi jaci zalad nakon kojeg bi uslijedila ciklogeneza kao 9.januara.

Dzoni

Bez da zvuci pesimisticki, sanjine, tesko da cemo ove zime vise imati situaciju kakva je prethodila ovom snijegu i tesko da cemo imati snijeg uz formiranje pokrivaca. Dosta je ovo za kazan...Mozda, tradicionalno, neke prilike bude u februaru, mada su dani duzi i znamo da tada vec proljece stize u nas grad, al eto...
Iako je tek sredina, na osnovu dostupnih materijala i nekog iskustva, osjecaja, od januara ne ocekujem vise nista kad je PG u pitanju.

sanjin

Nema tu nista pesimisticki.
Imali smo tri dana sa padanjem snijega u ovom mjesecu. Dva puta se formirao pokrivac. Za PG i previse, s obzirom na to da zna da zaredja po 3-4 godine bez jedne pahulje.

Zima je za sad cista petica. Malo ce naredni dani pokvariti utisak, ali ce snijega biti onamo dje treba da ga bude.

Dzoni

Ne znam bez za 2 dana padanja snijega (prvi, 09.01. od ponoci do ranog popodneva i drugi, 14.01. od 07h do cca 11:30h) i 1 formiran pokrivac. Ovaj "drugi" ne znam dje se to formirao, to je lupio nekoo u 13h iako to mjerenje, sve i da je tacno ne ulazi u podatke zvanicnr kao ono u 07h.

sanjin

Bilo je padanje snijega 10-og iz jak N vjetar.
14-og jeste bio formiran pokrivac, makar 1cm, ali se otopio brzo.

cetinje1

Moze li neko prokontarisati vecerasnji ec?

Dzoni

Quote from: sanjin on January 16, 2019, 20:29:10
Bilo je padanje snijega 10-og iz jak N vjetar.
14-og jeste bio formiran pokrivac, makar 1cm, ali se otopio brzo.
Da, sutradan 10. je padao uz sjeverac, tako je, zaboravio sam to.
A pokrivac je bio kolko li i 2013.g. a to je nista, paucina  :120:

Dzoni

Quote from: cetinje1 on January 16, 2019, 20:32:40
Moze li neko prokontarisati vecerasnji ec?

Slican, nema drasticnih promjena. Bice mixa na CT.

Poledica

cetinje1

Ako modeli ostanu ovakvi, ct bi naredne nedjelje moglo biti zatrpano iako smo na granici kise i snijega.

Mađo

Quote from: cetinje1 on January 17, 2019, 09:14:28
Ako modeli ostanu ovakvi, ct bi naredne nedjelje moglo biti zatrpano iako smo na granici kise i snijega.

Diskutabilno je to.Prvo da vidimo kako će sve ovo proći pa ćemo za dalje kasnije.

Kako prije napomenuh,blagi plus po visini u globalu preko velikog dijela Balkana će se prostrijeti a polja ujezerene hladnoće po visini će bit veća nego što je to u start zacrtano, i naizmjenično će se smjenjivati.Što bi značilo da bi u planinskim krajevima,posebno centra i śevera Crne Gore, bilo čestih sniježnih padavina a bilo bi i nešto kiše.

Za planinski dio juga Crne Gore-proboj plusa po visini od samog starta,prostori izloženi jugu kapituliraju od starta.Takođe borba plusa i minusa po visini, s tijem što bi više bilo kiše nego snijega ili više mokrog snijega.Uglavnom, procjena za konstantne sniježne padavine bi bila tek iznad 1100-1200 mnv,u zaklonjenim područjima stotinak metara niže.

cetinje1

Madjo, ovo se odnosi na ovaj vikend? Ili od poned. na dalje?

Poledica

Po sadasnjim izlazima cijela sledeca nedelja ce biti u Nk i Ct granicna,ako se ne varam.

Dzoni

Kacamak poledice, nista vrijedno pomena...I to malo sto padne, na mokro u lokve, pa opet kisurina, to je gadluk.

staracfoco

Kad bih imao neke probleme odmah bi zatražio pomoć od Džonija. Čudo jedno koliko je pozitivan a i zna da ohrabri čovjeka. Šalim se a i ispadoh iz teme a sad ću da se uozbiljim. Sve što je Džoni napisao potpisujem. Do nekih kasnih termina ovo liči na tugu od vremena. Koliko ja razumijem u tumačenje karata(a to je bogme kameno) čini se da 25/26.01. moože biti nešto. Što Sanjin reče ciklončina u Sredozemlju sa povoljnom putanjom može kraj januara učinjet baš dinamičnim. Ali do tada ima još dosta vremena pa će se i izlazi mijenjat te je deplasirano i pričati o tome.

Edit:Koliko sam dobar analitičar i tumač izlaza zaboravih da pogledam temperature a kad se i to uključi dobije se druga slika. Ostaviću ja ovo za one koji se razumiju i cjelovito sagledavaju situaciju.

Mađo

Quote from: staracfoco on January 17, 2019, 19:54:48
Kad bih imao neke probleme

Ni da Bog nikakvija problema, staracFočo  :67:

Slobodno piši u prognozama,bez obzira na tačnost iste.Ja uživam čitajući tvoje postove,svaka riječ je postavljena na mjestu i sve je nekako lijepo,otmeno i tečno sklopljeno za razliku od nas nekoliko polupismenija s foruma što ne umijemo sastavit jednu prostoproširenu.  :11:

Eto ja malo off, a što se tiče prognoze nema krupnih izmjena u odnosu na juče.

Dzoni

Quote from: staracfoco on January 17, 2019, 19:54:48
Kad bih imao neke probleme odmah bi zatražio pomoć od Džonija. Čudo jedno koliko je pozitivan a i zna da ohrabri čovjeka. Šalim se a i ispadoh iz teme a sad ću da se uozbiljim. Sve što je Džoni napisao potpisujem. Do nekih kasnih termina ovo liči na tugu od vremena. Koliko ja razumijem u tumačenje karata(a to je bogme kameno) čini se da 25/26.01. moože biti nešto. Što Sanjin reče ciklončina u Sredozemlju sa povoljnom putanjom može kraj januara učinjet baš dinamičnim. Ali do tada ima još dosta vremena pa će se i izlazi mijenjat te je deplasirano i pričati o tome.

Edit:Koliko sam dobar analitičar i tumač izlaza zaboravih da pogledam temperature a kad se i to uključi dobije se druga slika. Ostaviću ja ovo za one koji se razumiju i cjelovito sagledavaju situaciju.
Pozdrav dobri covjece, @staracfoco  :112:
Zadovoljstvo je dijeliti ovaj virtuelni prostor sa ljudima kao sto si ti i srecom sa jos nezanemarivim brojem divnih ljudi ovdje, kolega.
Lijepo te je citati, redosljed misli, stil pisanja...nesto sto volim vidjeti i trudim se bastiniti.
Sto se tice pozitivnosti, moj dragi foco, pobornik sam realnosti.
Ona je kod nas najcesce surova i odbijamo je nekako od sebe, stvara se uslovni refleks. S' toga djeluje pesimisticno...ali je samo najblize surovoj realnosti  :122:
Za snjegopad 09/10.01. neko je rekao kako sam pozitivan bio.  :120:
Ne, uvijek isto, samo sto je tada bilo ubjedljivih cinjenica u materijalima za nesto nalik optimizmu u ocima drugih ljudi.  :62:
Pozdravljam te, zelim ti dobro zdravlje i dugo da pozivis, da se jos dugo druzimo ovdje.

On: Modeli su u zadnja 2-3 izlaza bez vecih razlika, bice fine kise kod nas u ZB, CT i NK ce imati mixa, mada, cini se, vise kise.
Ipak su ovo situacije za vise brdsko-planinske predjele a mi ostali cekajmo kraj januara za neku eventualnu promjenu ili februar.

St.

Raspisala se nocas "old school" ekipa.  :08:

Ova kako kazete cikloncina sto se servira 25-og januara, otvora mogucnost pruzanja anticiklona prema Grenlandu i jos bolje prema Skandinaviji. Valjalo bi nam ta varijanta, bolje nego da ulazimo u seriju ciklona.
Ako to premjestanje bude jako i stabilno pozicionirano ima nadanja da se manifestuje nekim novim jakim zahladjenjem u daljim terminima. Do tada smo na stand by, i u drustvu nase dobre i postene jugovine.

Poledica

Bolji izlazi jutros bar za nijansu cini mi se  :23:

Pantelija

Kada bi se ovako stvari odvijale moglo bi konacno poceti skijanje na Vucju od nedelje, a u Niksicu se ne bi moralo lopatati :) Po meni idealna kombinacija :)

cetinje1

Poledica

Sve bolje djeluje sledeca nedelja.

Nikola

Preko metar snijega narednih sedam dana u predjelima preko 1600mnv juga i centralne regije(Orijen,Lovćen,Prekornica,Žijovo,Maganik).

cetinje1

Dzoni

Po sadasnjem, vecim dijelom kisa, nesto bi i snijega trebalo biti, uz koji stepen u plusu. Uglavnom, ne pretjerano lijepa situacija ni za nk i ct.
Ipak ce visi predjeli imati pravi ugodjaj.