News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Decembar 2010.

Started by Miloš, November 26, 2010, 16:48:14

Previous topic - Next topic

Madjo

Neznam što je crtao jutrošnji izlaz Nmm-a  :78: Pa da uporedimo.Čini se da ima prilično razlike unutar Nmm i NmmTest  :78: Začudo, kad se pune od Ecmwfa, valjda bi trebalo da su slični,neznam...Ili je u ovu test verziju unešena orografija našeg juga  :78:

edit. sad viđeh, crtao je solidan snijeg, mislim na NMMTest  :78: 

Dzoni

Crta ljudi NMM snijeg nekih par sati u subotu vece na nedelju, a ne nedelja na ponedeljak,pogledajte...a sad i ETA...hmm,mozda bi moglo da bude istina,mada jako slaba kolicina nedovoljna za formiranje pokrivaca.

A bogami crtanje GFS-a mi se svidja ako se obestini, on PG daje od utorka u ponoc do srijede prijepodne nekih skoro 14mm snijega sto bi trebao da bude dovoljno za formiranje snijeznog pokrivaca prvi put ove zime u PG. Bilo bi lijepo,no sacekajmo.

Admin

Pogledaj visinu snijega u početnom trenutku za NMM i NMMTest.
Pogledaj temperaturu u prizemlju u početnom trenutku. Razlika je zbog različitih informacija o vegetaciji i tipu zemljišta.
NMMTest je i u izlazu od 00 crtao slično za nedjelju krajem dana. Ako se već slično bude razvijala situacija dobro bi bilo da malo zakasni.

Madjo

Džoni, sjutra veče samo na sjeveru provijavanje snijega. Nema ga južnije.

Madjo

Quote from: Admin on December 11, 2010, 00:28:13
Pogledaj visinu snijega u početnom trenutku za NMM i NMMTest.
Pogledaj temperaturu u prizemlju u početnom trenutku. Razlika je zbog različitih informacija o vegetaciji i tipu zemljišta.

Pogledao sam.
NMMTest je ladniji, mada što se tiče mojih krajeva i nije neka razlika.A tu su razlike o snijegu na tlo najveće.Sad sam tek zbunjen.  :78:

Dzoni

E sad sam i ja zbunjen gledajuci meteorogram po izlazima NMM,ETA i GFS-a...

Da cujemo Dusannovo misljenje za subotu na nedelju i nedelju na ponedeljak gdje vidi vece sanse za snijeg u PG i ima li kolicine za formiranje i najmanjeg pokrivaca ?

Madjo

Ako gledamo NMM Test, ciklončić je u Jadran ali tek od neđelje veče.Naravno da će dati više padavina u terminima poslije.
Ako gledamo Nmm,istina jutrošnji izlaz, nema ciklona i padavine su minimalne....

Dzoni

Sto znaci tresla se gora rodio se mis  :05:   E svaka je zlatna YR.NO  :120:

Madjo

Haha, baš yr.no ide u korist NmmTest- mojim krajevima crta nekih 20 mm padavina od neđelje popodne do poneđeljka ujutro.  :119: Sve u čvrstom obliku.

Admin

Interesantna je kombinacija koju nudi NMMTest za nedelju veče.
Dobro bi bilo da zakasni par sati.
Obratite pažnju na vjetar i njegovo smicanje po visini za +60 sati.
Pogledajte wh3 (virtuelni nivo~100 do 150 metara koji u suštini pristojno u velikom dijelu CG reflektuje brzinu vjetra na 10m), potom vjetar na 850 (w850) i na 700hPa (w700).
Ne bi valjalo da nas oblaci prekriju sredinom dana. Bojim se da onda temberatura ne bi uspjela dovoljno da padne. Ako ostane vedro, recimo do 18-19h, a biće izgleda tiho, može nečega biti.
Ukoliko i sjutra ujutru bude sličan izlaz od 00, eto nas 50 na forumu u nedjelju veče!

Madjo

Dobitna kombinacija.  :27:
Za mene nema brige.Biće to 15-tak cm suvog snijega  :83:
Nego,sačekajmo sjutra.

Miloš

Na osnovu ovoga što vidim na kartama, Podgorica je ovoga puta znatno bliža snijegu, nego preksinoć kad su se svi nadali bez neke osnove.  :03:
I dalje ne mogu ništa preciznije da kažem, jer su i modeli neodlučni, ali miriše na prve pahulje u PG.
U Beogradu, zato, suvo i hladno do daljnjeg. :02:

Fraka

Stvarno frustrirajuce je saznanje da vise sansi za snijeg ima Kotor nego Beograd. Dobra kolicina se crta za orjen i Lovcen.. vjerovatno ce dolje barem susnjezica, ako intenzitet bude jak, a trebalo bi..

niksicki

Maloprije udjoh na hmz stranicu,kad me saceka fina najava za sjutra :116:

Prijepodne promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a tokom jutra na sjeveru umjeren do jak mraz, po kotlinama moguća i magla. Poslijepodne naoblačenje, na primorju kiša uz mogućnost pljuskova i grmljavine, a u većini kontinentalnih predjela snijeg i susnježica. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha od -8 do 2, najviša dnevna od 0 do 10 stepeni.
Podgorica: Promjenljivo, poslijepodne kiša, a tokom noći moguća i susnježica. Duvaće slab do umjeren i promjenljiv vjetar. Jutarnja temperatura vazduha oko -1, najviša dnevna do 7 stepeni.

Danilovgrad

U južnim predjelima promjenljivo oblačno sa dosta sunčanih intervala, padavine se očekuju u nedjelju popodne i tokom noći, kao i utorak veče i srijedu, a realni su izgledi da malo snijega ili susnježice bude u Podgorici i ponegdje na primorju. Na sjeveru umjereno do potpuno oblčno, svakodnevno povremeno uz slab snijeg, ili provjavanje snijega, a u nedjelju poslijepodne u nižim predjelima ponegdje je moguće i malo kiše. Od ponedjeljka će često duvati umjeren do jak sjeverni i istočni vjetar. U nedjelju, ponegdje i u ponedjeljak, temperatura vazduha u porastu, a od utorka u padu, tako da će biti hladnije vrijeme nego ovih dana.
HMZ  :43: :43: :43: :79: :79: :79:

Miloš

Primijetio sam da se neki prognostičari HMZ-a mnogo više oslanjaju na EC(NMM), a neki na GFS(WRF). Odatle i potpuno drugačija zavodova prognoza od jučerašnje, iako modeli crtaju gotovo identičnu stuaciju, kao i juče.

Madjo

Tako je, izašao je identični NMMTest kao sinoć. Gordana se sa centrom naći tačno tamo đe treba  :17: :27:

Po visini negativa, zapad Crne Gore pod sjevernim strujanjima dok će Podgorica i Ulcinj imati famozni istočnjak.  :109:

niksicki

Moze li temperatura predstavljat problem za snijeg,posto sjutra najavljuje temp. od 0 - 5 na sjeveru?

Madjo

Za brdske krajeve nema problema.

Cirius

Zavisi kad dodje naoblacenje  (vama u NK nece smetat' sigurno,  a mi u Kazanu cemo je mjerit' u decimalu  :102: )
Dakle,  sjutra,  ako je vjerovat'  NMM,  pocinje ciklon Gordana da se nadvija nad CG  (pretezno juznu i centralnu),  i prvi izazov za Kazan ...  da li ce odoljeti snijegu,  ili ce dobiti decembarsku cestitku  ?  Zanimljivi termini za Podgoricu pocinju od 15:00     :114:
Inace,  dobar tajming za ciklon,  taman kad se ohladio Kazan,  jer su nam trebala ova dva dana hladjenja.
Kvota da snijeg startuje:   2,50
Da bude snijega kasnije tokom veceri:   1,90

Danilovgrad

Gordana nam donosi snijeg Danilovgradu, sto se tice vas u Podgorici vi cete dobiti susnjezicu.  :11:

Gaga

Od kad si se registrovao na forum pricas o tome kako ce dg dobit' snijeg,a pg nista. Nesto mi tu nije jasno tu :32: :32:

Danilovgrad

Zato sto zelim da znam zasto je to tako? Razlika je svega oko 20 nadmorske visine izmedju PG i DG. To je pitanje za ADMINA.  :03:

Cirius

Bilo je rijeci o tome u  klimatologiji.  Danilovgradski,  ako te cini srecnim sto Pg nece dobiti snijeg,  to ne moras da dijelis sa drugima.  U svakom slucaju dobro je sto tvoji sugradjani sa ovog foruma ne dijele takve emocije prema susjednom gradu.     :44:      
Ne znam  bi li bilo bolje za Pg,  ako padavine vec krecu u popodnevnim terminima,  da se sto ranije naoblaci,  da insolacija ne bi dizala temp     :78:

Stefan600

A bjezi tamo Danilovgradski. Dbr ti je vise neko rekao oko ovoga. Od kad si dosao na forum non-stop pricas kako ce u Dg snijeg a u Pg kisa.! Sto je s' tobom batali tu pricu vise i posveti se malo vise ovome.!  :76:
Februar 2012. :)