News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Januar 2017.

Started by Niksic 3, December 31, 2016, 20:35:23

Previous topic - Next topic

Miloš BP

U BP citav dan,pa i sada,niski oblaci. Sunca ni za lijek.
Only black and white

Cirius

I dalje traje  relativno suv period, samo je jedna dobra kiša pala ovamo i do kraja jaguara može ostati tako.

boka

U Pg pored Morace magla ...
Temp 1 c

Veljonk

Dragi prijatelji
Evo konačno poslije više od godinu ipo dana  AMS Kličevo - Nikšić ponovo u funkciji .
Nadam se da će nam podaci sa nje svima koristiti

http://pljusak.com/klicevo/
AUTOMATSKA METEOROLOŠKA STANICA KLIČEVO , NIKŠIĆ

http://www.pljusak.com/klicevo/index.htm

Mađo

Odlično, Veljo :109:   
---------
-12.3°  trenutno :58:

Miloš BP

Uh ovaj grozni sjeveroistok... Opet niska oblacnost. Po radaru nece se micati ni danas. Temp.oko -5 trenutno.
Only black and white

Fraka

Kod mene jutros mraz, -0.5 stepeni. Po AMS Tmin 1.4.
Potpuna bonaca je uslovila da se na porvsini zaliva formira tanak sloj leda. Eto, kad sam najmanje ocekivao  :109:

staracfoco

Niska oblačnost.T-4 stepena.

Niksic 3

SnowHunter

Nakon 22 dana, srednja januarska temperatura u Beogradu iznosi -3.1°C i već se sa priličnom sigurnošću može reći da će ovo biti najhladniji januar u zadnjih 30 godina, tj. najhladniji od januara 1985. kada je beogradski srednjak iznosio -3.4°C. Vračarska stanica je u centru grada sa izraženim toplotnim efektom, pa su viši i periferni dijelovi Beograda još hladniji. Tako je surčinski srednjak u ova 22 dana -4.3°C, što je čak vrlo blizu januara 1985 (-4.5°C).

Ovakva dugotrajna hladnoća, ne baš uobičajena zadnjih decenija (izuzetak je februar 2012) uslovila je zaleđivanje rječnih tokova i jezera. Pa evo nešto današnjih beogradskih slika...

Ledolomac ''Greben'' u akciji na Dunavu:

Uspješan posao:

Neuobičajene slike zadnjih decenija - uz obalu nagomilane ogromne mase leda:

Na dijelu oslobođenom od leda na desetine labudova i divljih patki...  :105:

Nešto dalje - Most na Adi i ledeno okruženje:

Na Savskom jezeru na Adi Ciganliji debeli led i debeli minus - uz ledenu izmaglicu i zubato sunce na jezeru je promenada  :43: :43: :43::

Led je vrlo stabilan i za razliku od februara 2012. niko ne brani šetanje po jezeru, pa to ljudi masovno koriste, ima i klizača. Ja sam iskoristio priliku da provozam bicikl po jezeru prvi put od kad sam u Beogradu. Prešao sam jezero čitavom dužinom u oba smjera - nekih 6-7km. Na početku te malo drma adrenalin, dok ne ukapiraš da je vožnja u ovakvoj situaciji zapravo sigurna koliko i ona po asfaltu.  :120:

Bicikl na sred jezera:

Niksic 3

Vrhunske slike SH :45:
Beograd je prelijep zimi uz Dunav.

Mađo

SnowHunter, predobre fotke i reportaža  :109:  :105: ... i zbilja je šteta te ne staviš ovo u neku zasebnu temu, ovako zatrpaće se i zaboravit u Aktuelnima.

I za vožnju biciklom po ledu  :52: E bogami mudato  :11:   :62:
--------
Mráz jaki i naćas izgleda. Već je -9.2°  Ove dva dana,zbog jakog večernjeg i jutarnjeg mraza, srednja temperatura vazduha je oko -6, iako je preko dana "toplo".Današnja amplituda je skoro 25 stepeni.Tmin -14.9° Tmax 9.6°

staracfoco

Predlažem da se otvori tema tipa "SH izvještava"Slažem se sa Mađom da je grijeh da se ovo izgubi u Aktuelnostima.Jedno dobro parče života ostavio sam u Beogradu ali sam potrefio godine kad se ovakvi prizori nijesu mogli viđeti.Čak je i snijeg,u tom periodu,bio rijedak gost.Mislim da sam ipak zakučio period (čini mi se 1971./1972.) koji se vodi kao najvjetrovitiji.Odoh u off.Za vožnju po ledu na savskom jezeru mogu samo da kažem da treba imati cojones(čini mi se da je to španska metafora za hrabrost).

Fraka

SH  :109: :109: :105:

Kod mene se T primakla nuli, tacnije 1 stepen sad, a posto sam sad s mora, mogu da kazem da je apsolutna tisina na moru i bonaca kao ulje, tako da ne gine jos jedan ledeni pokrivac na nevjesti Jadrana  :43:

Fraka

Cija li je ovo AMS? :32: Prije spustanja na Drobni pijesak cini mi se.. Znaci imamo sad i u Rezevice stanicu  :109: :109: :109:

http://pljusak.com/meteo.php?stanica=budva

SnowHunter

Quote from: Mađo on January 22, 2017, 21:43:22 E bogami mudato  :11:   :62:

Quote from: staracfoco on January 22, 2017, 22:04:18 Za vožnju po ledu na savskom jezeru mogu samo da kažem da treba imati cojones (čini mi se da je to španska metafora za hrabrost).

Nema ovdje nikakve hrabrosti.  :120:  Jednostavno, led je toliko stabilan i debeo da bi vjerovatno na njemu mogle i auto trke da se održavaju. Plus, na jezeru iznad sloja skoro providnog i vrlo klizavog leda uglavnom postoji sloj od nekoliko centimetara pršića koji kramponi na gumama brdskog bicikla lijepo ''hvataju'' tako da je vožnja pravo uživanje. Jedino kada se prelaze ovi ledeno-staklasti dijelovi ne treba naglo kočiti, naginjati se, niti mijenjati pravac.

Inače, u prethodnom postu sam napisao da će ovaj januar u Beogradu biti najhladniji od januara 1985. Međutim, u Crnoj Gori je velika vjerovatnoća da će ovaj januar biti hladniji od januara 1985. Na sjeveru sigurno. Vidjećemo do kraja mjeseca, ali nije isključeno da ponegdje ovo bude najhladniji januar u čak 50 godina!!!

sanjin

Micev je prije neki dan rekao da su prvih 20 dana januara na Zabljaku najhladniji za posljednjih 58 godina.

SnowHunter

Pošto Micev ima istorijske podatke na raspolaganju to je sigurno tačno. Prema podacima koji se mogu naći u starim Godišnjacima od 1954. do 1985. dva najhladnija januara na Žabljaku su 1981. sa Tsr od -8.3°C i 1963. sa Tsr od -8.2°C. Trenutni ''prolaz'' nakon 22 dana je -9.7°C, pa postoji šansa da upravo ovaj januar bude najhladniji u istoriji žabljačkih meteo mjerenja.  :119: 

U najmanju ruku neočekivano...

perob

Quote from: SnowHunter on January 22, 2017, 23:26:29
Inače, u prethodnom postu sam napisao da će ovaj januar u Beogradu biti najhladniji od januara 1985. Međutim, u Crnoj Gori je velika vjerovatnoća da će ovaj januar biti hladniji od januara 1985. Na sjeveru sigurno. Vidjećemo do kraja mjeseca, ali nije isključeno da ponegdje ovo bude najhladniji januar u čak 50 godina!!!
Te godine je pao snijeg nekih 10-tak cm cini mi se onda dunuo g-din sjeverac i tako ostao snijeg zamrznut mjesec dana..ispred gradic Pejtona i duze koliko me sjecanje sluzi...

Niksic 3

Quote from: perob on January 23, 2017, 07:13:44
Te godine je pao snijeg nekih 10-tak cm cini mi se onda dunuo g-din sjeverac i tako ostao snijeg zamrznut mjesec dana..ispred gradic Pejtona i duze koliko me sjecanje sluzi...
Podgorica je cak imala 29cm!Padao je sajevernim vjetrom.
Niksic 104cm.

niksicki

Niksic u 9h -3,2 dok ams Klicevo mjerio -4,4 u 9i15 .

staracfoco

Depresivno,tmurno i hladno jutro u Beranama.Jutrošnja T -9 stepeni a ni trenutno nije baš mrdala naviše.Niska oblačnost.Koliko se ja razumijem u to razumijem,do sada nije bilo lednijih prvih 20 dana januara a  po projekcijama ni treća dekada,kad je sjever u pitanju,neće biti baš topla tako je sigurno da će ovo biti među najhladnijim januarima ako ne i najhladniji u pola vijeka.

Dzoni

Quote from: Niksic 3 on January 23, 2017, 07:18:14
Niksic 104cm.

Cuo sam iz prica starijih da je zaista ta zima bila opaka !
Ali ne vjerujem da je u Nk bio toliki snijeg  :99:
Davaj, smanji malo  :61: :62:

Niksic 3

Quote from: Dzoni on January 23, 2017, 15:45:37
Quote from: Niksic 3 on January 23, 2017, 07:18:14
Niksic 104cm.

Cuo sam iz prica starijih da je zaista ta zima bila opaka !
Ali ne vjerujem da je u Nk bio toliki snijeg  :99:
Davaj, smanji malo  :61: :62:
U Niksicu  104 cm!
Podgorica 29cm
Cetinje 108cm!
Berane 85cm
B.Polje 86cm
To su pouzdani podaci iz zavoda,dobijenih od Slavice Micev.

Miloš BP

Ведро.Ал неће дуго бити тако. Магла на видику. -9°C.
Only black and white