News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Decembar 2016.

Started by Cirius, December 01, 2016, 00:48:06

Previous topic - Next topic

Filip.V

Mislio sam da je samo meni takav subjektivan osjećaj. Ukočio sam se bukvalno jutros.

SnowHunter

Jutrošnji minimalci:

Ovaj mjesec će, najvjerovatnije, biti najhladniji zimski mjesec još od legendarnog februara 2012. Evo kako to izgleda na primjeru Beograda, srednja temperatura za ovaj mjesec je zaključno sa juče:

U odnosu na zadnjih 15-ak godina druga polovina godine je značajno hladnija - u Beogradu za oko 1°C što za toliko dugačak period uopšte nije zanemarljivo. Možda je počelo lagano hlađenje...  :120:

Fraka

Moram da kazem da je danas najveca osjeka koju sam ikad vidio u svom zivotu i to ubjedljivo. Voda se zestoko povukla, dobar dio mandraca je bez vode i barke su redom nasukane na donji put

SnowHunter

Trenutni prosjek podgoričkih minimalaca u ovom mjesecu nije daleko od rekorda:

Bilo bi poprilično nevjerovatno da padne jedan negativni temperaturni rekord na mjesečnom nivou nakon par decenija izraženog otopljavanja.

budva lastva grbaljska

ima li kakvih najava kakvo ce biti vrijeme oko 31.12

vanja

Quote from: budva lastva grbaljska on December 19, 2016, 18:53:47
ima li kakvih najava kakvo ce biti vrijeme oko 31.12

predaleko ti je to...pg ide veceras ponovo u minus...trenutna T 0.1

pg

Vec minusbT -0.1C.Ujutru ce bas ledara bit
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

staracfoco

Kod mene ,trenutno, auto pokazuje -8stepeni.Još jedna ledna noć.

Danilovgrad

Danilovgrad u 22h -4, to je za stepen niže u odnosu na isto vrijeme prethodnu noć. Znači može da ide na -7 ujutro, ako ne ii niže.

niksicki

Meni na autu je maloprije pokazivalo -5,5 u centru grada, dok kod mene u Strasevinu pokazuje -6,5.

Niksic 3

Hladno jutro u Niksickom polju -7.4c

staracfoco

Još jedno ledeno jutro u Beranama.U ovih prvih 20 dana decembra prosječna minimalna temperatura iznosi približno -7,3 stepeni.Prosjek za čitav decembar, u periodu 1961.-1990. je -4,2 stepena.Sve ukazuje da će,ukoliko do kraja mjeseca ne bude iznenađenja,ovaj mjesec imati prosječan minimalac koji će dosta odstupiti od all time prosjeka.

SnowHunter

Nek ostanu zabilježeni i jutrošnji minimalci, ne stigoh da ih postavim ranije. Šavnik je i dalje šampion hladnoće, dok nevjerovatni Gornji Bandići imaju toplije jutro od svih primorskih stanica!  :104:

Juče sam postavio istorijsku statistiku minimalnih decembarskih temperatura u Podorici, SF je napisao nešto o beranskim brojkama, a evo kako su se kretali prosjeci pljevaljskih minimalnih decembarskih temperatura od 1950. do danas:

sone

Eto zasto je vino najbolje iz Bandica...nego stvarno pratim ovih hladnih jutara tem minimalne u gore navedenom mjestu.Sto za ime boga utice toliko da su Bandici tako topli? Koje je to strujanje vazduha na tom lokalitetu,pa prosto nevjerovatno,okruzeno svuda debelim minusom kao oaza u pustinji samo kontra pustinjskoj situaciji.
Vrlo interesantantno mjesto,mislim da je pozicija stanice i pojas oko nje zbilja nevjerovatan.Bandici obuhvataju dosta veliku teritoriju i ubijedjen sam da na druga mjesta imaju i minusa dobrog ovih dana.Uglavnom na kraju konstatacija da je pozicija stanice i pojas oko nje idealan za proizvodnju pa cak i agruma a kamoli vinove loze.

Admin

A ja se čudio otkud masline, iglice, nar, smokve,... u Gornjim Bandićima!

Mađo

Ma tu stanicu Dušan drži u kuću  :11:   Jedino je iznese kad je kiša.  :05:
------
Ođe kod mene  -11.1  :02:

Gaston

Na Studeno je u kuću 0,8°C, a napolje 2,8°C. :60:

Gaston

Dogura i do 4,8°C napolje 21% vlažnosti vazduha, fenira jugo, 0,8°C je i dalje u kuću,

JovanK

Pg trenutno sa -2.6 c hladnija od kolasina

Nemanjaaa96

Ljudi ja ne pamtim da je bilo ovako hladno a da nidje nema ni traga od padavina,makar na sjeveru  :79:

Južina

Quote from: Nemanjaaa96 on December 21, 2016, 09:12:37
Ljudi ja ne pamtim da je bilo ovako hladno a da nidje nema ni traga od padavina,makar na sjeveru  :79:
U BP ima dosta bijelih površina, inje od prethodnog dana se gotovo i ne miče pa se samo gomila svakai naredni dan, poneđe ga ima i do 3cm  :11:

SnowHunter

Jutrošnji minimalci - i dalje dosta dvocifrenih, a Gornji Bandići opet najtopliji:

Evo kako trenutno stoji Podgorica kada su u pitanju prosječne decembarske minimalne temperature - da li je rekord dostižan?  :78:

Druga dekada decembra je i po tipu vremena i temperaturno bila vrlo slična prvoj - praktično bez padavina i vrlo hladna. Ovo su srednje temperature na glavnim stanicama:

Podgorica je opet u dubokom ''minusu''  - odstupanje u odnosu na cijeli period meteo osmatranja iznosi -2.2°C:

Decembar u plavom:

Neobično mnogo hladnijih drugih decembarskih dekada u zadnje vrijeme je učinilo da napravim naredni graf:

Ispada da druga dekada decembra ''stoji na braniku hladnoće''  :120:  i uz prvu dekadu februara uspješno odolijeva vrlo izraženom otopljavanju. Zanimljvo je da je najjače izraženo ljetnje otopljavanje, dok je najmanje otoplilo tokom jesenjih mjeseci. Druga dekada juna i treća dekada avgusta u ovom milenijumu imaju prosječno pozitivno odstupanje od preko 3°C u odnosu na referentni period.  :75:

Dodajem i tabelu sa prosječnim minimalcima u drugoj dekadi - Njeguši su preuzeli titulu najhladnijeg od Šavnika:

budva lastva grbaljska

interesantno je to kako je pg tako postala hladna pa cak i preko dana ne moze da se ugrije kao na primorju , podgorica kao da se pomjerila i posla ka sjeveru crne gore :)

Bura

Bura samo što nije probila u Baru, T 5.6°C. Najtopliji Herceg Novi sa T 6.9°C.

U nedostatku interesantnih vremenskih dešavanja, evo jedne lijepe, jutrošnje iz prelijepog Bara:

Autor: Sergej Zabijako

Kristalno čisto nebo iznad grada, a daleko na pučini se uočava magla.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

sanjin

Hladniji smo od Kolasina u kojem duva vjetar.