News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Januar 2016.

Started by Nikola, December 26, 2015, 16:31:40

Previous topic - Next topic

EagleS

The absence of evidence is not the evidence of absence

bastadur

Kad već idemo u off, koju biste mi preporučili stranu za ove gotove prognoze? Što bi se moglo nazvati najpreciznijim kad je Podgorica u pitanju?

Nikola

Quote from: bastadur on January 04, 2016, 18:13:10
Kad već idemo u off, koju biste mi preporučili stranu za ove gotove prognoze? Što bi se moglo nazvati najpreciznijim kad je Podgorica u pitanju?
Ne treba svjesno(citaj namjerno) odlaziti u off jer postoji tema za to ali ako su ti informacije od koristi sledeci ce ti posluziti
http://www.weather2umbrella.com/me/weather-forecast-podgorica/eta/11/1410695/0/meteogram
http://www.yr.no/place/Montenegro/Podgorica/Podgorica/hour_by_hour.html

Da ne budem skroz off GFS 12Z ne vidi prestanak padavinskog perioda bar tokom ove nedelje.

Tihi

Ono sto je sigurno je to da ce se narednih dana(utorak i srijeda) i planine muciti sa snijegom.Nesto ozbiljnije moze biti tek iznad 2000mnv.Nego bice zanimjivije u srijedu tokom noci i cetvrtak ujtru kada i nizi predjeli na sjeveru mogu dobiti manji pokrivac.

Nikola

Nikola

Do cetvrtka kisa.Od utorka u visim planinskim predjelima dolaskom hladnijeg vazduha kisa ce preci u snijeg.

EC i GFS crtaju lijep front u petak.

Czv Nk

Nadam se da ce nacrtati veceras malo snijega i kod mn odje,vise je vrijeme.

Tihi

Nocas se snijeg nece nacrtati ni za Zabljak a kamoli za Niksic.Samo bi najvisi predjeli iznad 2200/300mnv a to je za nas beznacajno mogli imati koju pahulju u ranim jutarnjim satima.
X puta se prepirem sa ljudima oko padanja snijega na pozitivnoj temperaturi.Vecina samo prati temperaturu,a to ne zavisi samo od nje.Tipa ako je u Pljevljima -2,bitno je i da je minus i dalje po visini pa da pada snijeg,ali ako gore 300 m iznad struji topli vazduh nema snijega.
Dalje ,cim T predje 0 stepeni ili eventualno 1 stepen to je kriticno.Moze biti susnjezice i na 4 C,snijega i na 6 C ali to traje kratko.
Onda dosta toga zavisi i od inteziteta padavina na nekoj temperaturi.
U ovakvm slucajevima,kakav je danasnji dan,imamo male razlike izmedju jutarnjih i dnevnih temperatura,tako da T u Nk nece pasti mnogo.
Zna se na kojoj T pada snijeg i nema sta da ocekujemo da ce padati na 4,5 ili 7 stepeni.
Bitna je jos T u oblacima.Da bi nastala snijezna pahulja u oblaku mora da bude T -4 stepena ili nize .
Tako da se ne treba uvijek upravljati temperaturom i visinom,jer je recimo danas Zabljak topliji od Niksica skoro cijeli dan.
Malo sam promasio temu,ali se razumijemo.

Fraka

*ebes snijeg kad dolazi ovo u ponedeljak, pa svi na more da slikaju talase.

Transmat

@Fraka zvao bih te da slikamo more, ali tebi mora ne fali  :64:

Nikola

Narednih 3 dana promjenjivo do potpuno oblacno sa kisom.Najjaci intezitet se ocekuje tokom ponedeljka vece do utorka u jutarnjim satima,kada se ocekuje dolazak hladnije advekcije pa ce nestabilnosti biti vece.
Tokom utorka u planiskim predjelima prvenstveno na sjeveru kisu ce zamijeniti snijeg.U cetvrtak veci dio dana se ocekuje suvo vrijeme.
EC i GFS slozni za dan nakon toga,ocekuje se ciklonska aktivnost koja ce se brzo premjestati na istok a za sobom ce povuci hladan vazduh.Za sad to izgleda kao jedan mocan front,nijesmo ih imali odavno.

Nikola

Ocekivan scenario GFS-a.
Atlanski anticiklon se krece ka kontinentu,dok je i na istoku anticiklon(u reonu Kaspijskog jezera) i stvara se kruzno kretanje,tako da Djenovski ciklon odlazi meridijanski.

UKMO znatno bolji za subotu,Atlanski anticiklon je zapadnije a na istoku je potpuno dugacija baricka situacija,pa bi ciklonska aktivnost u Mediteranu vjerovatno uticala i na nase podrucje.

Czv Nk

Po gotovim prognozama cini se da bi moglo biti snijega u petak odje.Ako koze ko i zeli to da mi potvrdi.

boka

Kopiram vecerasnji post sa : Prognoza vremena  za Bih i region
Kanadski model GEM/CMC večeras ucrtao vjerovatno ono što svi zimoljupci željno očekuju, vrlo obilan snijeg i hladnoću na kraju sljedeće sedmice i početkom naredne.

Ako bi se ovo kojim slučajem ostvarilo snijeg bi nas pošteno zatrpao, nešto slično kao u februaru 2012. godine

Pratimo... :72:

bole

Moglo bi se destiti da do kraja Januara imamo pravu zimu, jedan malo duzi period pometa  :79:
Bar po ovome sto naslucuju modeli iz dana u dan...

Off
Nisam siguran dal je to bila 2000 god
Palo je 15cm snijega, sjutra dan je dunuo sjever i sve sto je palo na zemlju je ostalo zaledjeno 10tak dana.

Dule97

Dobar gfs18z  za 17 i 18.januar  :111:
Visinski ciklon od 1005hpa formira se kod Djenove,prelazi preko Tirenskog mora do Grcke uz dotok hladnoce po visini kako se bude premjestao i mislim da su to naznake za nesto sto nama treba.Nista jos sigurno al eto nam bar neke nade a i imam neki osjecaj da moraju doc na naplatu razocaranja iz ove i zadnje dvije zime  :79:

Dzoni

Dzoni

Quote from: Czv Nk on January 10, 2016, 21:21:48
Po gotovim prognozama cini se da bi moglo biti snijega u petak odje.Ako koze ko i zeli to da mi potvrdi.
Nije iskljuceno da se desi, mada je T kriticna.

bole

ECMWF Za Cetinje u petak vidi 25mm padavina u obliku snijega,  :112:
GFS Za 15ti Jan. SNOW LEVEL 200m  :120:
No to je sve daleko Laka vi noc ... :77:

pejotata

Hoce li biti sto od tih velikih talasa danas?

EagleS

Ovo ne bješe sinoć  :78: samo da nam se još malo primakne i eto nam snijega u PG  :120:  Situacija je zanimljiva, AC skoro pa do Finske (gfs), ovako je bilo 2012  :101:

prenka

@pejotata vjerujem da su dobri talasi danas , jer je evo i u pg jug dobro krenuo  :122: @Eagles ec je krenuo na dobro , ali jos je rano to za bolju analizu , moze bit dosta povoljnije a i ne mora   :83:

EagleS

Quote@Eagles ec je krenuo na dobro , ali jos je rano to za bolju analizu , moze bit dosta povoljnije a i ne mora   :83:
Naravno, naravno, gfs 6z izađe taman nakon mog posta pa me demantovao na brzinu :10:  :21:

EC - taj "štit" koji bi nam donio relativno dug priliv hladnoće sa istoka

Nikola

Dobro je da modeli sad vise nepovoljnu situaciju za snijeg,bolje nego sad da crtaju bajke pa onda sve ispari u jednom izlazu,ovako se bar ne nadamo.

Kasno veceras i sjutra ujutro bice intezivnih padavina,koje ce tokom prijepodneva slabiti.

U srijedu ujutro ili prijepodne zbog hladnijeg vazduha po visini pojava snijeznih padavina moguca je i u CT i NK,ali sve ce zavisiti od inteziteta padavina.

U cetvrtak prijepodne uglavnom vedro,a zatim naoblacenje koje ce uloviti padavine intezivnije u toku noci,kisa u nizim i snijeg u visim predjelima,s tim sto ce se snijezna granica brzo povecavati.

niksicki

Bolje je da bude suvi zalad,nego da pane snijeg na ovako toplu i vlaznu podlogu.Pojelo bi ga sunce za 2 dana.