News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Avgust 2014.

Started by SnowHunter, August 01, 2014, 13:05:01

Previous topic - Next topic

SnowHunter

Eto da i ja jednom otvorim novi topik...  :75:

Neka prvi avgustovski post bude o temperaturnim prilikama u julu. Prvo dajem pregled temperatura u trećoj dekadi jula na glavnim stanicama:

Podgorica je imala vrlo izraženo negativno odstupanje (-2.0°C) od all-time prosjeka:

U Baru druga slika:

Pregled srednjih temperatura u cijelom mjesecu:

Najhladniji podgorički jul još od 1986, odstupanje u odnosu na all-time prosjek je -1.3°C!!!

Bar je čak iznad all-time prosjeka!!!

Prostorni raspored temperaturnih odstupanja u odnosu na period 1951-1990, na sjeveru jul topliji od prosjeka:

Žao mi je što nemam podatke u zadnjih 30-ak godina sa sjevera, vjerovatno bi gornja mapa bila sasvim drugačija - vjerujem da je i na sjeveru ovaj jul temperaturno ispodprosječan ako bi za poređenje uzeli zadnjih 30 godina...

Još jedan zanimljiv graf, prvi put još od 1980. Podgorica ima manje od 20 tropskih dana u julu:

Na grafu podgoričkih odstupanja Tsr u ovom julu dominira plavo:

pg

Super grafici SH
Umjereno oblacno i prijatno vrijeme T 26.8C
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Južina

Trenutno slaba do umjerena kiša, avgust počeo kako se samo poželjeti može.Nadam se da će nastavak biti sličan. :27:

pg

10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Nikola

Kretanja T u zadnjih 70 godina a logicno i ranije,sto se moze zakljuciti po grafovima ide talasasto,po serijama od oko 20 godina toplih/hladnih,par godina iza nas smo bili na vrhu 'toplijeg perioda' sad bi trebali da ulazimo u 'hladniji' period,naravno govorim za jul mjesec.

Miloš

Quote from: SnowHunter on August 01, 2014, 13:05:01
Podgorica je imala vrlo izraženo negativno odstupanje (-2.0°C) od all-time prosjeka:

SH, postoji li mogućnost izrade sličnih grafika i za Beograd? Baš me zanima kako bi to izgledalo, vjerujem da bi odstupanja bila još izraženija.

U Baru danas sunčano 27°C. Lijep dan za plažu, treba iskoristiti.

SnowHunter

Jedan od razloga što za Beograd vrlo rijetko radim ovakve grafike je što u međunarodnoj razmjeni synopa iz Srbije stižu podaci na svaka tri sata u 8 dnevnih termina. Ovo, nažalost, znači da od tri termina za računanje Tsr u synopu postoji samo jedan (onaj u 06UTC). Naravno, Tsr izračunata kao aritmetička sredina osam dnevnih mjerenje je preciznija, ali može odstupati  u odnosu na klimatološkj formulu i više od pola stepena. Otuda brojke za ovu godinu treba uzeti s izvjesnom rezervom.

Uglavnom, možda će mnoge iznenaditi sljedeći grafovi:

Znači, samo je druga dekada bila temperaturno ispodprosječna - cijeli mjesec je za oko 0.4°C topliji od all-time prosjeka. Inače, all-time julski prosjek je 22.4°C, dok je za period 1981-2010 prosjek 23.0°C.

Kada je Srbija u pitanju svakako zanimljivije od temperatura (koje su očito bile sasvim prosječne) su padavine. Ali opet, tek na dvije glavne stanice su prevaziđeni mjesečni rekordi julskih padavina:

Kada je u pitanju period januar - jul, tu je situacija nešto drugačija - desetak stanica ima najkišovitijih prvih sedam mjeseci:

Miloš

Hvala puno! Podaci zlata vrijedni!  :109:

U Baru vedro, 23°C.

Bura

Poslije dvije nedjelje provedene u Norveškoj vratio sam se svome Baru.
Tamo je prvih nekoliko dana T dostizala i 33°C a onda jedva 19°C.

U Baru danas pretežno sunčano i prijatno. T 28.4°C.  :03:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

zec

Zanimljivi podaci za Beograd, ali i Srbiju. Za razliku od maja, sve ovo je palo iz konvektivne oblačnosti. Na poljoprivrednom forumu ljudi mere i do 400 mm u nekim predelima za mesec dana.
Baš me zanima da li je na nekoj stanici oboren majski mesečni rekord od 647 mm. :23:
Iako je Banat, naizgled, sušan, iz ove tabele se vidi da ekstremni pljuskovi nisu nemogući.

Miloš

Super slike!  :45:

U Baru se naoblačilo, vidjećemo može li biti i prolazne kiše. T 29°C.

Nikola

Juce sam bi na Lukavici gdje se na Ilindan tradicionalno okupljaju Zupljani,Moracani,Rovcani,Piperi i Zagarcani.

Posluzilo je dobro vrijeme,bez kise,a bilo je i kupaca na Kapetanovom jezeru.

Pogled na planinske vrhove inzad Kapetanovog jezera

Mala Lukavica(iza se vidi Veliki i Mali Zurim)

Veliki broj izvora i potajnica odlikuju teren.
Mjesto gdje se voda sliva mjestani nazivaju Kaca;potok je vremenom izdubio stijenu u obliku kace za sir.Dubina je oko 3m.

Veliki Zurim(2035mnv) lijevo i Mali Zurim(1965mnv)

Sami procijenite...

Mali Zurim

Pogled na Malu Lukavicu;lijevo su Rovca

Kolibe sa osmatracnicama

Lukavica;iznad je Borovnik,a desno se vidi dio Velikog Zurima.

i opet Veliki Zurim;led i snijeg drobe stijene i materijal se talozi ispod vrhova

Transmat

Prelijepo SH. planiram da obidjem taj dio do Kapetanovog Jezara sa Biciklom. nego evo i danas je neka oblacnost..

Edit:
Valjda po navici i nisam obratio paznju , mislio sam da je Snow okacio one fotke  :60: .
Izvinjavam se .

Nikola  :109:

vanja

odlicne slike nikola, prelijepi predjeli
u podgorici oblacno i sparno

pg

Pretezno vedro i toplo T 32.3C
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Bura

Počeli razvoji po Balkanu.
Cetinje kod nas prvo bilježi slabije pljuskove.
U Baru sunčano sa dosta oblaka nasukanih na planine.
U Hrvatskoj, u Karlovcu je za sat vremena palo čak 88mm kiše!   :29: :29: :29:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Mladen

Zna li neko kakvo je vrijeme trenutno u Nikšić i hoće li biti kiše popodne? Vodio bih klince da se voze vozom do gore.

Mađo

I kod mene dva litra kiše !

Стенли

Svaki zivi dan nevrijeme u Danilovgradu.. Nisam tamo ali mi javljaju moji da je bas haos, kisa pljusti grad u naletima i duva jak vjetar.. Drug mi je javio da u Lalevicima grad pada razbija unisti sve, mjesto je na 3,4 minuta od samog grada..

Стенли

Po rijecima mojih, totalni je kolaps u Dg bas velika oluja vjetar, i grad koji traje vec dugo..  :36:

pg

Da vidi se na srpskog radaru taj jak oblak sto je zahvatio Danilovgrad
U Podgorici pretezno oblacno uz umjereni vjetar.Cuje se grmljavina
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Стенли

pg

Dobre slike Stenli vidi se kako bas jak grad pada.Nadam se da nece biti stete
Oblaci se sa sjevera i sjeverozapada.Grmi bilo je bas jakih udara grmljavine
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Dado

Quote from: Mladen on August 05, 2014, 13:10:37
Zna li neko kakvo je vrijeme trenutno u Nikšić i hoće li biti kiše popodne? Vodio bih klince da se voze vozom do gore.

Nista vrijedno pomena, bilo je malo kise, sad se vec razvedrilo. Eto ukoliko nijesi vec posao  :03: