News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Decembar 2013.

Started by Cirius, November 30, 2013, 23:56:24

Previous topic - Next topic

scepo

Pg 4.6C
Nk 7.7(najtopliji u drzavi trenutno) :52:

pg

Prilicno velika razilka izmedju PG i NK
Ulcinj vec na 4.4C
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

SnowHunter

Beskrajno čisto nebo, ne baš tako čest slučaj u decembru - ovako je izgledala Crna Gora iz satelita danas:

Anticiklonalno vrijeme na drugačiji način utiče na maksimalne i minimalne temperature. Ove prve podiže, druge obara - povećavajući tako dnevnu temperaturnu amplitudu. To će se lijepo vidjeti iz sljedeća dva grafa koji prate kretanje maksimalnih i minimalnih temperatura u Podgorici u zadnjih dvadesetak dana:

Minimalne temperature su često u zoni hladno, čak i vrlo hladno - maksimalnih tu skoro i nema. Recimo danas je minimalac bio u zoni hladno, maksimalac u zoni toplo. Prosječna temperaturna amplituda na današnji dan je 8°C, danas je bila skoro 15°C. Da samo napomenem da je referentni period za računanje percentila 1961-1990.

Dado

Quote from: pg on December 12, 2013, 19:57:35
Prilicno velika razilka izmedju PG i NK
Ulcinj vec na 4.4C
Quote from: scepo on December 12, 2013, 19:41:01
Pg 4.6C
Nk 7.7(najtopliji u drzavi trenutno) :52:

vjetar  :48:

Bura

U Baru vedro, nema vjetra, hladnjikavo, kod mene T 5.3°C. Jutrošnji minimalac na mom termometru bio +0.7°C.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

pg

Vedro T 2.4C
Jutros bilo magle koja se upravo razisla
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

albatros_mne

Koliko je bila jutarnja  u PG?

Mađo

SnowHunter

Jutros Podgorica bilježi sedmi mrazni dan u decembru, što je više nego u preostalih 11 mjeseci ove godine. Takođe, već prije polovine mjeseca Podgorica je prešla prosječan broj mraznih dana u decembru koji iznosi 6.1. Slijedi graf koji prikazuje statistiku podgoričkih mraznih dana u decembru:

Za one kojima se ovo vrijeme ne čini dovoljno zimskim, zanimljiv je podatak da je prosjek mraznih dana u Podgorici u periodu 01-13.decembar tek 2.0 (period 1949-2012), dok ih ove godine već ima 7.

JovanK

Studeno jutros . . .Prelijep dan! :105:

Fraka

Da sam kuci, ovakvo vrijeme bi bilo super prijatno.. Ovako u Bg stalno neka sumaglica, hladno... bezveze.
Trenutno 4.2.. sunce se probilo...

sanjin

Cirius

Trenutno Nikšić 15,5'C, Cetinje 14,2'C, Podgorica 13,2'C ... pritisak 1016 mb, dan sunčan i bez značajnijeg vjetra.

Miloš

Zanimljivo koliko je ugrijalo u Nikšiću danas, rijetke situacije kad je najtopliji u Crnoj Gori!

SnowHunter

Malo žabljačke sniježne statistike ove zime u poređenju sa istorijom. Samo da napomenem da je ova ''istorija'' vrlo kratka, jer imam dnevne sniježne podatke sa Žabljaka od 2002. Otuda bi dobijene percentilne kategorije trebalo uzeti sasvim uslovno, jer je referentni period vrlo kratak. Prvo ide graf sa visinom snijega u centimetrima, a zatim sa datumskim brojem sniježnih dana u sezoni:

Uglavnom, ova godina je zasada u zoni normalno, ali ipak u blagom ''sniježnom'' minusu. Današnja visina snijega je nekih 6cm manja od prosjeka, dok datumski broj sniježnih dana ove godine iznosi 20, a prosjek je 21.5. Ponavljam, referentni period je vrlo kratak 2002-2013.

Cirius

Roba koja se suši napolju ovih dana jako miriše na paljevinu kad se unese, jer se mnogi griju na drva ... čak se i nakon duže šetnje na robi to može namirisati.
Mislio sam ranije da je, pored povišenog pritiska, da bi Nikšić i Cetinje usljed inverzije bili topliji od Podgorice, bio potreban i bar nekakav dnevni hod oblačnosti ... ali to se pokazalo skroz netačno.

3,6'C,  vlažnost 80.3 %, pritisak   1017.5 mb, tiho. Niži slojevi vazduha donekle zamućeni.

Krivi

Barska mikroklima je zaista specifična. U gradu nema daška vjetra, velika je vlaga, tolika da su ulice mokre kao da je kiša padala. Ali, kad se priđe dvorani i moru, duva slabašan vjetar, a i razlika u temperaturi je velika. Takav problem nema PG, gdje sam se sinoć smrzao...
GGMU!

Mađo

Vedro,studeno uz dosta mrâza. T -5.7°
-----
Evo jedna fotka Cetinja pod čajinom ot prije nekoliko dana.Mislim da je bilo podne kad sam ovo slikao.

Južina

Kako dosadno vrijeme.Trenutno sunčano, u hlad prava ledara, dok đe ima sunca je podnošljivije.
Čini mi se i ona najgora južina je zanimljivija od ovog vremena.

Fraka

Ovamo ledeni dan danas cini mi se... trenutno -0.9. Sivo.

sanjin

Жабљак догурао до 12 степени. Подгорица до 14. Сада већ пад на 12.

Nikola

Na sat-u se vidi cijela Panonska nizija pod maglom a kad pogledam na pljusak.com gotovo svuda T u minus.

Monotonija,T oko 12c

Fraka

Vrlo vjerovatno neki rekord na Zabljak.. vidjecemo sto ce nam SH reci na kraju dana ili sutra... 12 stepeni 14. decembra... mnogo je

Стенли

I jutros -4.0°C.. Dosadno ovo vrijeme  :25:

SnowHunter

Još jedan kristalno jasan decembarski dan nad Crnom Gorom, oblaka je bilo samo nad otvorenim morem i iznad primorskih planina:

Pojedine stanice na sjeveru imaju sve mrazne dane u dosadašnjem toku decembra, nije isključeno da se cijeli mjesec završi u istom tonu:

Ne bi bilo prvi put, neke stanice su više godina imale po 31 mrazni dan u decembru (recimo 1953, 1956, 1969, 1980). Što se Žabljaka tiče, ja nažalost nemam dnevne istorijske podatke, osim onih koji se mogu pronaći na Internetu. Inače bih dosadio sa žabljačkim brojkama na forumu...  :120: Uglavnom, i to malo podataka kaže da današnjih žabljačkih 12.2°C nije nikakav rekord. Relativno često Žabljak ode u dvocifreni plus u decembru, na današnji dan 1994. je mjereno +14.0°C. All time decembarski rekord je 16.7°C, recimo prije nepunu godinu 25.12.2012. je mjereno 14.2°C.