News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Januar 2010.

Started by Cirius, December 28, 2009, 02:01:15

Previous topic - Next topic

Rade

Fraka

Kako me Gfs obradovao veceras haha  ;D ;D ;D

Cirius

Quote from: Madjo on January 24, 2010, 00:01:17
Ja se drzim Ecmwf-a.Kad je gfs nesto pogodio? :D

Cini mi se da je, izmedju ostalog,  najvecu promjenu u poslednjih pola godine bas gfs vidio, i to dosta unaprijed i iscrtao jako precizno do kraja ....      8)

Madjo

Jeste.Znam i citav ljetni period je bio bolji,ali nedovoljno je to.
Sve pociva na ulaznim podacima,izgleda da Ec ima bolji pristup informacijama s evropskog tla,dok ameri nijesu vichni nama.

bole

Poseydon

Ko se odje snadje medalju mu treba dati ??? 00Z GFS znatno grdji, EC malo bolji no sto je bio.Kako povecavaju kolicinu padavina crtaju sve veci proboj juzine.Uffff >:(

bole

po meni gfs mnogo bolji srednjorocnu i dugorocnu prognozu od ec

Madjo

Quote from: Poseydon on January 24, 2010, 10:10:15
Kako povecavaju kolicinu padavina crtaju sve veci proboj juzine.Uffff >:(
Dobro primijeceno.
Ec nesto bolji,snijeg u visim kisa u nizim krajevima.Padavine slabe do umjerene.

Xenia

Eto tebi Madjo u utorak snijega!

Madjo

Tako je Xenia.
Ladno po visini,prizemlje akumuliralo dosta studa.
Za sada,padavine nesto manje,a izgleda da ce nas dolina napadat i narednih dana.Klasicna "zapadna" situacija,s povremenim snijegom.
Valjda ce tebe i sestru dovesti otac barem do Cetinja,da se grudvate. ;)

Kimi

Mađo karta samo za tebe  :D :D :D :D

Xenia

Quote from: Madjo on January 24, 2010, 11:13:35
Tako je Xenia.
Ladno po visini,prizemlje akumuliralo dosta studa.
Za sada,padavine nesto manje,a izgleda da ce nas dolina napadat i narednih dana.Klasicna "zapadna" situacija,s povremenim snijegom.
Valjda ce tebe i sestru dovesti otac barem do Cetinja,da se grudvate. ;)

Nadam se da hoce!
:)

Madjo

Fala Kimi :D
Da dovatim te 500-tina litara za ovi mjesec,sto bi ukupno bilo put 3500.

cetinje

pzdrav svima, nakon kratke pauze. madjo, meni ovo ixgleda kao mogucih par snijeznih dana? da li su za kraj sedmice realne ove obilne padavinne?

bole

Madjo

Realne su,modeli crtaju danima prodor za vikend.
O tome cemo kasnije.

SnowHunter

Svi koji gledamo prognostičke modele znamo koliko su prevrtljivi i koliko iz izlaza u izlaz znaju da promijene ploču. ;D
Hoću da kažem da će se ova mapa što je stavljam vjerovatno promijeniti već u slijedećem izlazu, ali je lijepo viđet koliko bi se snijega moglo nakupiti do kraja mjeseca (izlaz GFS 6z) :o :o :o

bole

zivo me zanima kako ce se zavrsit januar
od sjutra samo gledam u zivu i nebo ..............modeli su pomahnitali msm pozitivno po slowlovere  >:D

Miloš

12Z je još bolji od prethodnog izlaza za utorak i srijedu. Sve su veće šanse za snijeg u svim kontinentalnim krajevima.
Vidak sve ljepše izgleda na kartama:

Cirius

Yep ..  nogaps daje cak neku ljupku, separatnu ciklogenezu u juznom Jadranu krajem nedelje    :D     ..  kvota jos visoka, dok ec ne podesi slican kurs.

Kimi

Ijaooo kakve karte ljudi moji.....Neću ništa reći,meteogrami i ensi sve govore  :) :) :)

dino_mo

Moram i ja malo da se ukljucim, ako dozvoljavate... :)
Situacija se jako dobro razvija... Dijelovi Hercegovine, posebno istocni, dobice i oko 40 cm snijega!
Mi, ovamo malo juznije, dolinom rijeke Neretve ne mozemo ocekivati bas mnogo, ali je situacija jako dobra, tako da bismo mogli vidjeti malo lijepog bijelog dekora. Sutrasnji izlazi ce dakako poboljsati i pribliziti situaciju, tako da ce se moci i nesto preciznije reci. No, ono sto mi se cini je to da ce faliti hladnoce. Upravo 2 stepena koja najvljuje i ECMWF i model ETA kojeg cesto pratim, mogla bi biti kobna. Jako je poznata nedavna situacija, kada je cak pri negativnoj temp. padala kisa, a razlog, dotok topline po visini.
Treba ostaviti prostora za sve, a za nadat se najboljem :)
Evo i modela ETA za 72. sat:

Ako zumiramo sliku, vidjecemo da dolina Neretve ostaje suha, mada se i tamo nadat kojoj pahulji u noci.
Gledajuci modele prije par dana, situacija se znatno popravila, cini mi se da se finalizira, ali eto, ostaje jos sacekati sutrasnje izlaze, i onda uzivati (nadam se)
Kakogod, naredna sedmica ce biti jako zanimljiva i puna desavanja... ;D

Poseydon

Dragi Podgoricani vrlo je vjerovatno da ce snijeg padati istina dosta slabim intenzitetom utorak, srijedu i cetvrtak prije podne, a za vikend ako budemo imali malo srece do gu...ca >:D

Kimi

Dobar meteogram GFS 18Z ma moje područje  :)

Kimi

Evo i 0Z meteograma.....Padavine se non stop povećavaju  :D :D !!

Evo i ensi 0Z