News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Podaci od minulih godina

Started by Poseydon, December 21, 2009, 15:25:49

Previous topic - Next topic

Madjo

Govorilo se o tome na forumu, čini mi se.Potraži malo po forumu.

SnowHunter

Makar dio odgovora se nalazi u sljedećem grafu i tabeli:

Ukupno, zima 1962/63 je bila treća najhladnija u istoriji podgoričkih meteo mjerenja (iza 1953/54 i 1984/85), ali je po nečemu ipak prva, period 14.01 - 02.02. je nahladniji 20-dnevni podgorički period. Takođe, maksimalna temperatura od -6.2°C izmjerena 23.01. je apsolutno najniža Tmax u Podgorici:

Miloš

Preturajući po internetu nađoh zanimljive podatke iz prošlosti koji mogu biti od koristi. Ima tu dosta toga za Crnu Goru, za Bar niz kreće negdje od 1991, dok se za neke gradove kao npr. Ulcinj i aerodrome Golubovci i Tivat podaci mogu naći sve do 1950-ih u prošlost. Najveći je problem što za sve gradove postoje prekidi u nizu.
Na ovom linku su vrijednosti temperature u °Farenhajtima, a visine snijega i padavine u inčima, pa nije toliko pregledno. Ovo je link:
http://www7.ncdc.noaa.gov/CDO/cdoselect.cmd?datasetabbv=GSOD&resolution=40
Na ogimetu se ti podaci mogu naći i u grafičkom prikazu u nama poznatim veličinama:
http://www.ogimet.com/gsod_nav.phtml.en
Tako sam našao neke zanimljive podatke, evo npr. januar 1985. u Ulcinju:

Šteta što nema podataka za Bar, jer je upravo tog januara 1985. izmjereno 9cm snijega i 3 dana sa sniježnim pokrivačem. Ne znam hoću li ikada saznati tačan podatak visine snijega iz februara 1965. kada je pao ubjedljivo najveći snijeg koji Barani pamte.

staracfoco

Iako sam se tek registrovao malo ću da dosađujem starim članovima foruma.Naime,ja ne znam na koji način mogu doći do podataka iz prošlih vremena jer me nešto kopka zima 1975/76 ili 76/77.Ovo sa razloga što ste detaljno opisali epske zime 1963. i 1985.godine,kojih se vrlo dobro sjećam,ali mi je u glavi i kraj januara,mislim,1976.godine, kada je u čitavom Polimlju pao veliki snijeg.To je bio jedini slučaj kada je bio u prekidu saobraćaj između ,tadašnjeg,Ivangrada i Bijelog Polja i to više dana.Znam da je,u Ivangradu,bilo uvedeno vanredno stanje a ulice su bile očišćene tek kad se do Ivangrada probilo specijalizovano vozilo koje je proširilo prtine kojima su se do tada kretali pješaci.Znam da je bila uvedena obaveza čišćenja krovova zbog težine snijega.Molim SnowHantera ili nekog drugog,iskusnog,forumaša da pokuša da dođe do podataka o tom snjegopadu.Napominjem da je tada pao i najveći snijeg u Beogradu u osmoj deceniji 20.vijeka.

SnowHunter

Pozdrav SF i dobrodošao na forum!  :109:

Nažalost na internetu ne postoje skenirani padavinski meteo godišnjaci (tzv. Meteorološki godišnjak II) u kojima su se nalazili podaci o visini sniježnog pokrivača na svim klimatološkim i padavinskim stanicama u ex YU. Egzaktni podaci bi se trenutno jedino mogli naći u meteo zavodima.

Ja imam nešto podataka iz 1976. pa moguće i odgovor na tvoje pitanje. Istina je da je krajem januara 1976. pao veliki snijeg, posebno u sjevernim i sjeverostočnim predjelima CG. Evo nekih zvaničnih brojki o visini snijega iz te zime:

Bijelo Polje  87cm
Pljevlja  87cm
Kovren  100cm
Mataruge  113cm
Kolašin  96cm
Štitarica  130cm
Boan  150cm
Vusanje  110cm
Velika  137cm
Biogradsko jezero  155cm

Za Berane nemam egzaktan podatak, ali imam podatak da je najveći januarski snijeg u Beranama za period 1960-1979 iznosio 108cm i postoji velika vjerovatnoća da je to bilo upravo u januaru 1976. Taj snijeg je i vrlo dugo trajao, u dolinama je okopnio tek polovinom marta, dok su planine bile bijele duboko u maju.

Ono što je meni bilo mnogo fascinantnije za tu 1976. godinu je vrlo svježe ljeto i vrlo niska srednja godišnja temperatura. Recimo, tog ljeta apsolutni maksimalac u Beranama je iznosio 29.0°C, tj. nije bilo tropskih dana uopšte (2012. ih je bilo preko 70). Na sjeveru je jedino Bijelo Polje imalo dva tropska dana, a bez tropskih dana su bili i Nikšić i Cetinje. Žabljak nije imao čak ni ljetnje dane, apsolutni maksimalac je iznosio tek 23.0°C (opet 2012. Žabljak je brojao čak 56 ljetnjih dana, tj. dana sa Tmax≥25.0°C). Srednja godišnja temperatura je te 1976. na Žabljaku bila tek 3.7°C, u Kolašinu 6.2°C, Pljevljima 7.0°C, u Beranama 7.5°C. Podsjećam da je prošle 2014. srednja godišnja temperatura na Žabljaku iznosila 6.9°C, otprilike kao u Pljevljima te 1976. Prošle godine Pljevlja su već otišla na 10.1°C. Promijenila se klima, praktično sve najtoplije godine u CG su iz ovog milenijuma. Da li smo samo u toplom ciklusu nakon koga kreće zahlađenje pokazaće budućnost, nadam se samo da ćemo poživjeti da posvjedočimo...  :120:

staracfoco

Zahvaljujem SH na iscrpnom odgovoru i analizi.Razlog da postavim ovo pitanje je i zbog sljedećeg.Te godine smo mi iz ,tadašnjeg Ivangrada, organizovali prvjenstvo Republike u skijanju na terenima sadašnjeg ski centra Lokve i znam da smo Rako Nikčević,tehnički delegat, i ja pokušali da utvrdimo visinu sniježnog pokrivača,ali nijesmo uspjeli da smučarskim štapom,sa kojeg je skinuta krplja,dopremo do zemlje.Inače,evidentno je da zime u posljednjih dvadeset godina samo povremeno podsjećaju na one ranije a toplo vrijeme duže traje.

sone

Da u pravu ste,februar 85-te,nego je i decembar 84-te bio hladan i bijase olimpijada u Sarajevu pa mi je to reper za taj cuveni dan kad sam se smrzao vracajuci se iz skole do kuce.Do smrti cu u glavi nositi sliku puta magistralnog kroz donju goricu.Kakva je to mecava bila i minus.Vanja bravo za sjecanje,tacno je oko tri sata prestalo da pada.Ja tada imadoh 10 godina,tu smo generacija.U pravu si za sjever,nema ga za lijeka,on je Podgorici zdravinu donosio,vlaga je bolest ljudi.Svakojako su meni ona vremena draga bila po svemu.

vanja

Quote from: sone on February 04, 2015, 20:03:19
Da u pravu ste,februar 85-te,nego je i decembar 84-te bio hladan i bijase olimpijada u Sarajevu pa mi je to reper za taj cuveni dan kad sam se smrzao vracajuci se iz skole do kuce.Do smrti cu u glavi nositi sliku puta magistralnog kroz donju goricu.Kakva je to mecava bila i minus.Vanja bravo za sjecanje,tacno je oko tri sata prestalo da pada.Ja tada imadoh 10 godina,tu smo generacija.U pravu si za sjever,nema ga za lijeka,on je Podgorici zdravinu donosio,vlaga je bolest ljudi.Svakojako su meni ona vremena draga bila po svemu.

Znaci Maksim Gorki  :53: :109: odlicno!! Zima je to bila, najveca u mom zivotu. Sjecam se kad sam isao u skolu a ovi jaci momci gurali one grudve po dvoristu i tako stoje 4 ogromne grudve u dvoriste visine oko metar. hahahha strasno ljudi. ovo brdasce tu sto su napravili preko puta zgrade Pobjede okovano ledom. Citav boziji dan se djeca spustaju bobom i sankama sa vrha pa sve do trotoara.Milina. Pa onda iza zgrade koja je preko puta Pobjede ima jedna ulica u kompletnom hladu je (danas sluzi kao parking) a tih godina je dobro posluzila kao jedno veliko klizaliste jer prije tog snijega pala je velika kisa i kad je udario sjever sve je to zamrznuo a mi djeca ka djeca skupili se i svi se zalecemo i od odredjene linije se pustamo na led pa obiljezis nekim svojim markerom dokle si se klizao a led kao staklo. Nevjerovatni dani. Toliko smo se navukli na to klizanje da kasnije kad smo "izlizali" taj led izlazili smo navece sa bidonima punim vode , te smo tu istu ulicu "navodnjavali",pravili pistu i onda sjutra opet klizanje  :79: :79:

sanjin

20. maja 2012. Hridsko jezero na Bogicevici je jos bilo zaledjeno!

1:30

SnowHunter

Hridsko jezero je ušuškano na skoro 2000m u dolini, okruženoj visokom šumom i od juga zaštićenoj Hridskom kršem visokim skoro 2400m, pa izgleda da to nije ništa neobično. Recimo, te 2012. nakon onog fantastičnog februara slijedio je mart skoro uopšte bez padavina i topliji za 2°C od prosjeka, pa april takođe topliji za oko 1°C od prosjeka i opet je stanje bilo kakvo vidimo. Prethodne 2011. koja je bila veoma malo sniježna, sa proljećem takođe dosta toplijim od prosjeka, fotke od 7.maja sa sajta PSD Prokletije opet pokazuju da je jezero bilo pod snijegom i ledom:

U svakom slučaju bilo bi fenomenalna lokacija za jednu meteo stanicu...  :120:

vanja

Mađo

Zanimljivi podaci od prije skoro 130 godina.  :109:

Zanimljivo je da je Cetinje za te nekolike godine osmatranja bilo toplije u odnosu na referentni period 1951-1990 za pola stepena !

Fraka

Eo Kotor imao podatke prije 130 godina.

Mađo

E miliji su mi ovi podaci nó neznamšto.  :11:  Samo radi ovija "ugroženija"  :11:
Biće toga još.  :62:

SnowHunter

Quote from: Mađo on February 13, 2015, 11:42:34 Zanimljivo je da je Cetinje za te nekolike godine osmatranja bilo toplije u odnosu na referentni period 1951-1990 za pola stepena !

Ali, ako obratiš pažnju cetinjska zima je bila hladnija za čak 2.5°C. Problem je što je to bio kratak period osmatranja i pitanje je koliko je reprezentativan. Tada su se čudili kako je moguće da padne 5000mm na Crkvicama, a kasnije se ispostavilo da je to prosjek. Znam da je Austrougarska vodila precizna osmatranja u oblasti Boke i Orjena sve do WW-I i bilo bi divno imati te podatke. Pokušaću da napišem mail ZAMG (austrijskom meteo zavodu) da vidim da li bi izašli u susret i podijelili nešto od tih podataka, makar crkvičke dnevne padavine. Što se ostatka CG tiče, mislim da nije bilo redovnih osmatranja sve do dvadesetih godina XX vijeka u Kraljevini Jugoslaviji.

Inače, ono što me je posebno obradovalo ( i oduševilo  :43:) je objava Meteo godišnjaka za 2012. godinu na stranicama našeg Zavoda. Kao i obećanje da će postepeno objavljivati godišnjake i za ostale godine. Tako će nam konačno biti na raspolaganju zvanične istorijske brojke. Ima kod Godišnjaka 2012. dosta propusta (napisaću kasnije nešto više o tome), ali mnogo više pozitivnih stvari. Meni najpozitivnija je upravo činjenica da se i dalje obavljaju mjerenja na Crkvicama!!!  :43: :43: :43:

Malo poređenje njeguških (made by Mađo), cetinjskih i crkvičkih padavina iz 2012. pokazuje da su Crkvice i dalje padavinski šampion:

Maksimalni crkvički snijeg u februaru 2012. je iznosio čak 186cm!  :109:

Cirius

Električna pražnjenja nad Evropom tokom 2014. godine   :81:

sanjin

Neke slike iz marta 2012, autor Ribo Raičević:

Panorama Šiške na Bjelasici:

Zatrpane kolibe:

Šiško jezero

Pogled na Hajlu

sone

Milose,bio sam u armiji decembar druga polovina 96 godine i pocetak januara 97 u Obrenovcu koji nije daleko od Beograda.Fin snjegopad bi krajem decembra i pocetkom januara,bogami su bile i niske temperature.Ako ne bi bilo tesko tebi ili Snowhanteru da iznesete te podatke,bilo bi zanimljivo to pogledat.

SnowHunter

sone

Hvala od srca Snowhanter,ove tem.minimume sam dozivio dajuci strazu pored Save,imala je vojska neku aparturu zajerenje koja je pokazivala tih dana - 12c.Inace u Obrenovcu je veci pokrivac sigurno bio nego u Beogradu,iduci od Obrenovca ka Sapcu ga je bilo jos vise.Te godine ja Podgoricanin sam prvi put osjetio pravu zimu.Ne bih ipak ovu Cikoticku klimu nizasta dao bez obzira na one muke u toku ljeta.Jos jednom hvala na ljubaznosti Snowhanter.

sone

Ovu cu tabelu da arhiviram jer sam svaki sat i minut ovog hladnog talasa dobro osjetio na kozi.A bogami smo grdilo snijega cistili svuda dje su nas uputili,da dokoni ne lezimo i dzabe jedemo.No mlad covjek sve izdrzi a ipak ostaju lijepe uspomene na sve to zahvaljujuci drugarstvu koje tu steknes i koje te prati s tim osobama do kraja zivota.

sanjin

Nasao sam na Fejsu jednu fotku iz Buljarice 19.02.2009.

sanjin

Nikola

Inspirase me ovi trenutni izlazi za 5-6 dana koji nisu ni priblizno 6-7 aprilu 2003,osnovna skola,jutro,prije velikog odmora,pogled ka prozoru i snijeg koji je padao 15tak minuta.Pronadjoh karte koje svjedoce taj dogadjaj

Fraka

Padao je i ovamo bio.. bijase isto uskrs cini mi se, mislim katolicki. Nilad necu zaboravit to, na Trojicu se formirao mali pokrivac.