News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Podaci od minulih godina

Started by Poseydon, December 21, 2009, 15:25:49

Previous topic - Next topic

sanjin

Quote from: kecmi on March 09, 2011, 13:25:52 http://www.youtube.com/watch?v=2qs41YSgnug  
--------------------------------------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=0K4Erf8fKvk&feature=related
----------------------------------------------------------------
Evo da vidite kakva po nekad kisa moze da bude u Baru. Bulevar je tada bio potopljen...... NZM kad al mislim da je to bilo negdje pocetkom oktobra 2010.
Ja sam se taj dan sa ocem vracao iz skole........ Obicno putujemo 7-8 minuta a taj dan 1 sat. E da- nisam ja ovo snimao no nasao na You Tube.
Pise lijepo 5.10.2010.  :05:   Nije lose... eto vam alternativa moru zimi. :102:

Miloš

Da, to je bio nezapamćeni potop. Druga najveća dnevna količina padavina od kad se vrše mjerenja u Baru. Ispratili smo to fino u aktuelnim:
http://www.meteo.co.me/forumi/index.php?topic=334.0

sanjin

Fraka

Bura

izvor: BARinfo  2008.
NEMA NADE ZA NORMALU

Analiza temperature vazduha i količine padavina u Crnoj Gori koju je, za period od 2000. do 2007. godine, uradio Hidrometeorološki zavod i nalaz Međunarodnog panela za klimatske promjene da će povećanje globalne temperature prouzrokovati i povećanje ekstremnih situacija u pojedinim regionima, među kojima i na Balkanu, ne daje nadu će se klima ovog ljeta vratiti u normalu.

Kada se tome dodaju ovogodišnje rekordno visoke temperature, uraganski udari vjetra u Herceg Novom i na Žabljaku i poplave, lako je doći do zaključka da zima i ljeto neće biti kao prije deceniju. Direktor HMZ Luka Mitrović, međutim, smatra da se ne radi o klasičnoj promjeni, već samo o varijabilnosti klime.
U Analizi se kaže da je u Crnoj Gori prošla godina bila najtoplija godina u Nikšiću, Baru, Golubovcima, Podgorici, Kolašinu, Beranama, Plavu, Rožajama, Kršcu, Velimlju, druga na Žabljaku, u Budvi, Bijelom Polju i Kotoru, treća u Pljevljima, četvrta na Cetinju i u Danilovgradu, a šesta u Herceg Novom. Prema analizi HMZ, odstupanja temperature vazduha u periodu od 2000. do 2007. godine, u odnosu na godišnji prosjek za period takozvane "klimatske normale" (od 1961. do 1990. godine) je bilo pozitivno u svim mjestima.

"Od posmatranih osam godina, najmanje četiri godine pripadaju nizu 10 najtoplijih godina. Ostvarenost količine padavina u ovom periodu u odnosu na klimatsku normalu bila je veća od 92 odsto u većini mjesta. U ovom periodu najkišnija je bila 2004. godina, kada se ostvarenost padavina kretala od 88 odsto u Velimlju do 144 odsto u Bijelom Polju" – kaže se u analizi HMZ. Broj dana kada minimalna temperatura nije padala ispod 20 stepeni, takozvane tropske noći, kretao se od jednog na Žabljaku do 28 dana u Podgorici. Takvi dani prvi put su zabilježeni u Rožajama, na Žabljaku je bilo takvih dana samo jednom i to 1987. godine, u Nikšiću su bila takva tri dana, a do sada su zabilježena najviše dva. Prevaziđeni su apsolutni ekstremi temperature vazduha. U Nikšiću je izmjereno rekordnih 40,8, Žabljaku 32, 23. avgusta, a u Podgorici čak 44,8, 28. avgusta.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, automatska meteorološka stanica u Herceg Novom zabilježila je prije petnaestak dana udar vjetra od čak 236 kilometara na čas (skoro 65 metara u sekundi). Taj udar vjetra odgovara vjetrovima koji duvaju u uraganu četvrte kategorije (druga najveća moguća kategorija uragana) i najveća je brzina vjetra do sada izmjerena u Crnoj Gori.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO), dekada od 1998. do 2007. godine, najtoplija je od kako postoje instrumentalna mjerenja temperature, od 1850. godine. Osmatranja jasno pokazuju značajno zagrijavanje tokom 20. vijeka. Najtoplija godina u proteklih hiljadu bila je 1998. kada je temperatura na globalnom nivou porasla za 0,59 stepeni u odnosu na klimatsku normalu. Projektovana srednja globalna površinska temperatura iznosi +1,4 do +5,8 stepeni za period od 1990. do 2100. godine, a projekcija nivoa mora je +9 do +88 centimetara, prema IPCC scenariju. Tokom 20. vijeka nivo mora je porastao za oko 20 centimetara. Taj porast od dva milimetra po godini povećao se na tri milimetra tokom posljednje dekade. Osim toga, arktički morski led se smanjuje i značajno topi. Pokrivao je 13 miliona kilometara u 1978. godini, a za posljednjih 15 godina površina mu se smanjila za oko milion kilometara kvadratnih.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

sanjin

Komovi famozne 2005. u martu

Berane,pretpostavljam 2005.

sanjin

Durmitor

Katun Lokvice,Durmitor

niksicki

30.januara 2005 u Niksicu  :08:

vanja

Bura

niksicki

Mozda oko 90cm.Tada ga je u Nk prema podacima zavoda bilo palo 110cm.Snijeg je poceo da pada 24.januara u ponedjeljak,i padao je do petka vece,do kasno u noc.Ovo je slikano 2 dana kasnije,tako da se sigurno za to vrijeme sabio za 20tak cm.

Bura

90 cm!    :12: :12: :12:

Ocu li to ikad dozivjet u Baru.  :12: :12:

niksicki

hahahha E kecmi,da mi je to jos jednom u zivotu da dozivim.Citav zimski raspust nema snijega,znaci bukvalno citavo vrijeme sunce i pomalo kise.I onda oko 21.januara bilo malo kise,a u toku noci,kad je okrenulo na sjever,malo je snijeg bio obijelio,ali se odmah 22. u subotu otopio.I onda u subotu i nedjelju bilo suncano,prohlano,taman da se zemlja isusi i smrzne  :03: Sjecam se nedjelje 23. slusao sam na radio sedmodnevnu prognuza i oni najavise fin snijeg.Tu noc su se oko mjeseca pojavili bili oni krugovi,spominjani su odje.U ponedjeljak sam bio prva smjena u skolu i sjecam se da sam se probudio oko 6 i 30,iako sam se obicno budio u 20 do 8.Kad sam pogleda' kroz prozor vec ga je bilo 10tak santimetara.Sjecam se da je prvog dana temp. izasla na 0 stepeni,i bio je snijeg postao pomalo mokar.Bas sam se bio prepa' da ne predje u kisu ,ali srecom nije.Vec u utorak najvisa dnevna je bila -1,a snijeg je padao neprestano.Cini mi se da ga je najvise palo u cetvrtak.Tada je dnevna bila -3 i duvao je neki jak vjetar,cini mi se istocni.U petak je vec stanje bilo zabrinjavajuce(kako za koga  :11:) U skolu u kojoj sam ucio bukvalno u 10 odeljenja 7 i 8 razreda nije bilo 10 djaka.Ja sam naravno dosao i dobio neke pluseve u dnevnik!  :120:
Snijega je vec bilo preko metar.Sjecam se da je centrom samo bio mali puteljak,a bulevarom Vuka Micunovica je bila naslaga leda i snijega 20tak cm.Eh,te miline.Uvece je vjetar presao na sjeverni i onda je bila prava mecava,protiv koje naravno nijesam imao nista,naprotiv  :114:
Sledecih dana je bilo suncano,temp. je bila oko 0,tako da se snijeg nije puno topio.Koliko smo samo tada ljudi najeli snijega i porazvaljivali auta  :11:

ehtelion

tako je i u danilovgradu bilo mada je kod nas palo do 50 cm:)

najjace je sto je labud izjavio:"U našoj opštini danas bi bila nemoćna i kanadska mehanizacija."

Naravno, ko ce cistit metar snijega odjedanput kad se ispod led stvorio. I to je zadnjeg dana oformio krizni stab kad se nije moglo pomoc. To se prati prognoza i cisti se svakog dana a ne nadat se da ce se istopit sam od sebe.

Madjo

:45: Dobro se śećaš svega  Nikšićki... i mene je urezan u pamćenje noć prije snijega onaj ogromni oreol oko mjeseca  :101: ...snijega prije toga uopšte nije bilo mjesec dana(tad sam živio u Cetinje) a ja kao veeeliki ljubitelj snijega sam bio izdimio što je januar bio loš...   :41:   ...al eto nakon toga Bog dade veliki snijeg i žestoke mrazeve ....

p.s   ko ovo bude čita sa strane reći će jesam li lud,volim mraz i snijeg od metra.... e odma ću im poručit da jesam lud  :11:  :11:

Bura

Madjo, onda sam i ja lud.  :11: :11:

I ja volim i snijeg, i snijeg od metra, i mraz i kisu sve.......

niksicki

Te godine u Goliji snijeg nam je srusio 2 kuce i jednu ljetnju kolibu,pa opet ga obozavam.Kazu da je u moje selo bilo preko 2,5 metra snijega.Znaci bez nameta,nego samo sto je napada'.Iako su krovovi pod velikom kosinom,snijeg nije imao kud da pada.Tako je stajao na krovovima nekih 20tak dana,i nakon sto je kisa pala,krovovi su popustili.Mi smo tek krajem marta otisli tamo i kad smo vidjeli bili smo zaprepasceni.Iako je bio kraj marta morali smo lopatama otkopavati snijeg da bi usli u kucu.Inace,moje selo se nalazi na nekih 1100 mnv.

Madjo

:27:  Mene je tast priča da je na Dolove pod Lovćenom bilo u mart 2005. toliko snijega da su se vrhovi krovova jedva mogli viđet a kamoli kuće razaznat.Mada,gore znaju bit dobri nameti jer je vjetrovito ali za razliku od Ivanovih Korita puno brže kopni snijeg tako da sve dođe otprilike na isto.    :29:

niksicki

vanja

sanjin

Niksicki, kako je sve slagirano...  :04:
Vanja,kontrolisi se...  :11:

niksicki

ne znam tacan datum i godinu

blavor

Nikšić i čuvena 2005-a godina.
Imam samo te dvije

A ima i ova, da kažem kultna..

vanja

Nikola

Pomenuta je 1984/85 pa sam malo probao da je analiziram

Ovako je izgledao prvi ciklon u sred suse...

Do 10.oktobra nije bilo znacajnih padavina...

Cak do 31.oktobra ostalo suvo i toplo...ali...

...tek od polovine novembra pocinju jesenje kise,da bi....

...cuvena zima te godine pocela sa obilnim snijegom u regionu...

...ciklon jos traje jaka studen steze sve,snijeg ne prestaje...

...i konacno ciklon slabi,ali hladnoca ne popusta.