News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Januar 2012.

Started by Cirius, December 28, 2011, 13:48:33

Previous topic - Next topic

Fraka

To necemo unaprijed znat.. takvi cikloni se rode u 2-3 dana.. nista se tu ne zna..

winter

Moze on vec sjutra nacrtat neki ciklon recimo za nedelju a sto je najvaznije hladnoca je tu tako da uvjek moze lecet neki ciklon  :62:

winter

Gfs i dalje crta bajku i Ecmf slican minus po visini nas ne napusta  :105:
Samo jos da u :106:leti koji ciklon i eto ga  :79:

Stefan600

Treba imat srece za takve situacije... Da se to desava svake zime, Podgorica bi bila zimski centar... Ali ne. Mi imamo hladnija dana dosta, ali nemamo tih ciklona koji 'ulete' i donesu snijeg... problem je to veliki, i ogromna sreca treba za to...
Februar 2012. :)

Fraka

Hmmm vrlo zanimljivo  :61:

Stefan600

Zanimljivo, uz par korekcija cikon bi se izasu pravo iznad nas...i to bas onaj kakav prizeljkujemo...Tu jedan iz jadrana, ne predobuk. Odlicno  :105:

Fraka

Pravo ide ovo na nas, plitak, cisti snijeg svuda, ja bi odma potpisao ovaj scenario...

Madjo

Ali isto vuče jugo za sobom, pogledajte na karti kuda se pružaju izobare i lako je odrediti strujanje.
Ukoliko je hladnoća duboko prodrla u Sredozemlje, taj jugo bi bio ladan, i ne bi uticao značajno na porast temperature ali bi donio ohoho vlage.  :27:
Korisno je malo proćaskat i o ovakvim scenarijima, iako je krajnje upitno oće li išta biti i primać ovome.

Fraka

Vuce jugo, ali ne bi trebalo to da bude jako jugo isto, to tesko da bi probilo u ravnicu  :78:

Madjo

Ecmwf za približno isti termin daje mogućnost za neki preokret.

scepo

Fraka

taman tako, ali vidjecemo.. Ima dana iha...

Inace ovamo ce uskoro ledena kosava za koji dan na -10   :37:

Dzoni

Quote from: scepo on January 26, 2012, 00:52:44 http://ready.arl.noaa.gov/readyout/14424040_metgram.gif :79:
Nestvarno :27:

Veze to nema sa zivotom ! Tako niske dnevne temp u PG nisam vidio u zivotu maltene. Pa on za sjutra daje max dnevnu do 2c sto ne da masi nego boli glava.

Stefan600

Dzoni, u pravu si potpuno  :45:  :45: Onaj meteogram je toliko los da prosto boli glava kolko je los. Bolji e AccuWeather ili ne znam koji ono sajt prelosi da se provlacio pa smo ga masu kritikovali nego ovaj meteogram  :102:

EDIT:Foreca

Shody

Nije loš nego su te koordinate vjerojatno negdje blizu grada.
Zar je toliko teško zapamit to?
Pripadajuće koordinate se nalaze vjerojatno negdje u blizini i potpuno su realne, jer sigurno je niža temperatura na većoj visini

Stefan600

Nije to ... Zasto bi od ovolikog grada koji je na priblizno istoj nmv bila uzeta koordinata Pg na nekom brdu?

Fraka

To je isto ono sto gfs crta na kartama.. samo on to obradi u brojeve... naravno to je nemoguce.... barem u ovom periodu strasnih zima..  :75:

Shody

Zato to je rezolucija modela takva. Zato GFS često crta snijeg i u primorju, razlog su strme i visoke planine uz more.
Pošto je rezolucija još uvijek 0,5°C, često se desi da koordinate padne taman na neku veću visinu (npr. planinu) i onda se to fino iscrtka na kartama.

http://www.meteociel.fr/modeles/gefs.php?carte=1

winter

Modeli  idalje crtaju bajke  :105:

Nikola

Modeli jutros suvi,kapi AC se spusta u srednju Evropu,samo sto ostaje dosta veliki minus po visini  :25:

Fraka

Quote from: nikolA on January 26, 2012, 12:55:26 Modeli jutros suvi,kapi AC se spusta u srednju Evropu,samo sto ostaje dosta veliki minus po visini  :25:

:05: :05:  :07:

Nikola

Tu bi u Pg Tmax bila -5  :120: samo da se oce ovaj ciklon pomjerit ka sjeveru ili malo produbit uhh

scepo

Cini mi se i ovo zahladjenje ublazeno,a ciklona nidje :80: :71:

Shody

Ja se radujem spuštanjem sibirke u mediteran.
Ohladit će nam more, i kopno, i kad nas bude napuštala, nemoguće je da se neće stvorit neka ciklogeneza, a ciklona će biti dovoljno duboka da povuće hladan zrak koji je još uvijek tu u blizini.
Tako da, pesimizam  :112:

Fraka

I ja se tome radujem... jer za 5 dana idem dolje, pa se nadam nekom iznenadjenju. A narednih 5 dana cu se smrzavat na redovno dvocifrenom minusu sa 20 cm snijega na tlu  :43: