News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Decembar 2011.

Started by Bura, November 26, 2011, 19:45:12

Previous topic - Next topic

goran

Napokon pocinje prava zima od vikenda   :11: :11: :11:

Nikola

Kako ce biti neizvjesno do samog kraja.U prvim satima mogao bi jug(samo Bjelopavlicka ravnica i PG) snijeg a onda kisa..Sve zavisi od putanje ciklona.Predjeli preko 600m dobice dobar snijeg,cak i u Dalmaciji nije iskljuceno da pane.

goran

Moze neko da mi postavi neki sajt gde mogu da pratim kretanje ciklona

Nikola

DA li vam je ovo poznato? pa da od prosle godine  :13:  rekoh sve zavisi od ciklona za T ne brinem(a i nece bit smak svijeta ako snijeg ne pane)vazno je da ce cio region biti pod debelim bijelim jorganom!

Shody

Ako ne ništa, bit će najteže kolo idući utorak za prognoziranje !  :04: :101:

Madjo

Nikola, zar ne vidiš po izotermama da je u pitanju proboj južine  :17: S obzirom da je gruborezolucijska karta granična linija može bit u narednom izlazu pomjerena śevernije lagano za toliko koliko je Crna Gora velika  :02: i to nam ništa ne znači.

Uostalom ova gruborezolucijska karta temperature po visini nam ništa ne govori osim da bi eventualno mogućnosti za snijeg bilo samo u višim krajevima i to na śeveru.Prizemlje je svakako dosta toplije.
Još model osnovni ran Gfs-a.  :34:  A da ne govorim koliko je daleko...

Quote from: goran on December 13, 2011, 12:13:35 Moze neko da mi postavi neki sajt gde mogu da pratim kretanje ciklona

Nemaš se što zamarat.Što će ti to.

Uživaj i čitaj naš forum a snjegovi će doć kad-tad.  :122:  :121:

Madjo

E da ne zaboravim progovorit dvije pošto sam obeća sinoj.  :27:

Ugrubo rečeno, do vikenda kišovito i relativno toplo vrijeme,južina, da bi od vikenda polako počela temperatura padat a padavine prestavale.
Naredna sedmica suvlja i ladnija.

Nikola

:45: jeste juzina ce biti,ali samo da ne bude kao 18-tog prosle godine pa me ova karta posjeti na to.Ja cu kljuc u auto pa na Cetinje da me zelja mine  :122: jer vidim ja mrka kapa.

Madjo

Ako onako bude nećeš imat što ni u Cetinje odit bez da se skvasiš  :122:

Daleko je ono i nema se što opterećivat.  :03:

niksicki

:11:

E sad ozbiljno.Moze li mi neko reci kolike su sanse da Niksic u subotu vece dobije snijeg?

Shody

Ne loš 12Z GFS. Fronta malo kasni, toplije je po visini, ali zato je kasnije ostalo isto.
Osim upada sekundarne ciklone u Jadran u ponedjeljak, koje nema.

Sve u svemu, pristajem i na  ovo ako ne ništa.

Stefan600

Pokvarise se modeli, ode sve u .........  :102: No, aj, bolje i ovo... Bar ce nam dati naznake da dolazi zima, pa ako Podgorica, Danilovgrad i primorje izvise, nista novo. Cekacemo sledeci put. Tuzno, ali moracemo.  :01:
Februar 2012. :)

Nikola

Jedan izlaz ne mijenja sve rekoh ja bice do vikenda i ljeto i zima da se mijenjaju za ponedeljak nista prije cet-petka se nece znati.Gfs je pojacao zahladjenje ali izostavio padavine i dalje ostajemo pod niskim pritiskom a AC ne ulazi u Mediteran sto je dobro,uvijek tu moze nesto da uskoci

edit:sad gledam ostale modele,ensemble gefs,gem,jma 12h koji i dalje drze taj sekundarni ciklon,jer Gfs stalno mijenja pa se opet pridruzi EC-u .

Nikola

Ipak ostaje ciklon i to na pravom mjestu za ponedeljak,ali sa 1010mb i sa manje padavina,EC na +192H daje novu ciklogenezu(srijeda),kakav zanimljiv period dolazi :20:

Stefan600

Zasto si stavio za smijesak ovog lika koji povrace?  Kolko vidim ovaj Ec malo gori nego prosli?

Fraka

Hladnoca je tu, to je najbitnije.. neka vlaga ce eventualno ulecet i eto radosti

Stefan600

Ne znam, za vise predjele je lagano... Sve preko 600m uvijek moze dobit snijeg u ovakvoj situaciji ako nesto uleti... Za nize predjele se nikad ne zna... Eno Ec je crtao ciklon(0z) i ogromno ladovinu po visini iznad PG -8 cak, pa nista ni tad nebi bilo...E to ne razumijem, kako? Jesam li ja lud?

Fraka

valjda si od prosle godine naucio iz kojih situacija Pg dobija snijeg i kako se to odvija. Kazan zadrzava temperaturu, tako da kad prelazi front moze bit i -20 po visini, ako brzo prodje pahulje jedne Pg nece vidjet. Ali kad je studen konstanta i kad se oladi dobro kazan, onda on zadrzava zimu i padavine koje naidju mogu vrlo lako bit snijezne.
Npr ovo pri minusu po visini bi bio snijeg , nebitno sto kaze yr.no, to je obican sajt sa ulaznim ec podacima.. obradjuje milion predjela.. ne poznaje mikroklimu nijednog.

Stefan600

Naucio sam bio(kako glupo ovo zvuci, kao da lazem), ali nisam sebe podjestio na te stvari...

Nikola

Da me sad neko pita kakvo ce bit vrijeme sledece nedelje ne bih znao da odgovorim,rekao bih mu samo bice dosta hladnije nego ove  :28:

Stefan600

Ja ne bih znao ni za sjutra... Ja sve toboze pratim kako ce bit sledece nedelje, a ni tu nista ne znam...Naravno, kad se svaki cas mijenjaju modeli i sve to...

michael

i naredni dani, recimo petak-na-subotu ,ima izgleda da donese  :79: radosti, tamo gdje treba da donese...pored, sto je vrlo moguce, obilnih padavina na jugu.

nije mi jasno, cemu prica o snijegu u sl nedjelji!? ni ovu nijesmo ispratili a u njoj jos ima  :107:. pogledajte pazljivo karte i pripremite zimsku opremu... ono sto je bitno, a to je - sl nedjelje snijeg se sigurno otopiti nece.  :116:

boka

gledax neke najave i modele ...mozda nesto i bude od snijega u pg ... :03:

Nikola

Gfs 18H presusio sto pane u subotu vece na nedelju to je,cijeli period smo pod niskim pritiskom ali nece taj ciklon da se produbi nego padavine zaobilaze CG mnogo su juznije i nastavljaju ka Grckoj

Madjo

Quote from: boka on December 13, 2011, 23:29:35 gledax neke najave i modele ...mozda nesto i bude od snijega u pg ... :03:

Možda.  :63:
Dobrodoša na forum.  :47:  

Quote from: nikolA on December 13, 2011, 23:31:16 Gfs 18H presusio sto pane u subotu vece na nedelju to je,cijeli period smo pod niskim pritiskom ali nece taj ciklon da se produbi nego padavine zaobilaze CG mnogo su juznije i nastavljaju ka Grckoj

Nidžá ... :53:  
Ada, iza južine ide śeverina i brzo razvedravanje na jug.
Ko što ugrabi od ovija višija krajeva i to je to.