News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Jul 2011.

Started by Cirius, June 26, 2011, 14:49:41

Previous topic - Next topic

Bura

Pa dobro dosta je i to. Kisica moja draga.....  :105:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Rade

Javljajte da li se očekuje grmljavina, ja bih otišao neđe da fotografišem munje!

Bura

Mislim na sam vidio na moju W2U da najavljuju malo.....

Miloš

Može biti grmljavine, ali uglavnom iznad otvorenog mora i na primorju... Nije isključeno da nešto zaluta i do PG.

Fraka

Sudeci po iskustvu izlaza gfs, sve sto udje u 48 sati je prilicno nemjerodavno.. ne bi me zacudilo da od ovoga ne bude kapi. Vidjecemo sto veli NMM  :64:

Madjo

Prošlog puta su zakazali i Wrf i Nmm... ako izuzmemo kišurinu u Kolašin koja je 100% lokalni cb (Mojkovac istog dana samo 5 litara) niđe nije bilo značajnijih padavina.
Ovog puta nebi trebalo da bude jakog vjetra i strujanja po visini... mada uvjek treba imat u vidu da ljeti oblačnost iz plitkih ciklona često zna bit iskidana,za razliku od zimskog kompaktnog jorgana...

Miloš

Malo me buni što za sjutra globalni modeli (GFS i EC) crtaju solidne padavine, dok lokalni modeli WRF i NMM jedva da išta crtaju. Ostaje nam samo da pratimo satelitske slike, one će nam najbolje reći može li biti kiše i kad. Uželio sam dobru kišu.  :26:

Bura

Quote from: Miloš on July 23, 2011, 01:00:45 Uželio sam dobru kišu.  :26:

Uuuuuuuuu i ja. Ma bice je sigurno....

LOMIBA

ne samo kisa da pada....
U dobru se ne ponesi!

Bura

Oce li ovo biti kise i u ovaj utorak?

Madjo

Quote from: kecmi on July 23, 2011, 14:57:34 Oce li ovo biti kise i u ovaj utorak?

Postoje šanse...ima šanse za kišu i u poneđeljak popodne/veče.  :53:

Bura

Ja evo gledam na W2U, najavljuju je u ovaj ponedeljak, utorak, petak i subotu sto dolaze.

Fraka

Kako sad stvari stoje utorak bi mogao da donese prohladno vrijeme uz slabu kisu... jedan dan kise mi je dosta.

Simke

Prednodni vlazni talasi su nas ocigledno zaobilazili ali sjutra i utorak to nece biti slucaj.

Cirius

Novi EC  proljepsao drugi dio prognostickog perioda !     :121:   ako nastavi u ovom pravcu ..   akcija se nastavlja i pocetkom avgusta,  a  dvadeseticu i druge demone iz Sahare  NW  silasci sa kontinenta  drze na odstojanju     :27:

Miloš

Sad modeli crtaju lijepu kišu za utorak. To nam je poslednja šansa od ove ciklonske aktivnosti.

Miloš

Modeli postepeno pojačavaju padavine za naredna 24h i sutra prijepodne.
WRF optimističan za cijelu CG:

NMM malo umjereniji, ali opet preko 10mm na primorju:

Simke

I Eta daje jace padavine krajem dana i sjutra.EC dobar nema 20-tice na 850mb i konstantno crta nizak pritisak do nedelje,sa uplivom hladnijeg vazduha od subote.Bice kratkotrajne  kise u cetvrtak,posebno na zapadu zemlje.

Bura

Pogle, na WRF ima i rozih polja, na podrucju Rumije, Bara i Danilovgrada, to je od 30-50.

Simke

" U četvrtak krajem dana, tokom noći i u petak promjenljivo oblačno, mjestimično povremena kiša a lokalno je moguć i kratkotrajni pljusak s grmljavinom."Nesto mi ovo ne ide,nzm mozda grijesim  :08:

Madjo

Zašto  :32:  Dežurni sinoptičar je dao sasvim korektnu prognozu na osnovu postojećih izlaza.

Bura

I na W2U najavljuju nestabilnosti u petak.

Simke

Quote from: Madjo on July 25, 2011, 11:32:06 Zašto  :32:  Dežurni sinoptičar je dao sasvim korektnu prognozu na osnovu postojećih izlaza.
Pratio sam  Eta i Ec cak i Gfs 00h koji nije davao padavine ali sad vidim da Gfs 06h crta padavine za taj period. Ok.

Madjo

Okačiću dugoročnu kartu NCEP-a kako oni vide temperaturalno ostatak mjeseca jula.  :81:

Nema govora o nikakvim vrućinama do početka jula  :105:  Po ovoj gruborezolucijskoj karti nad područjem Crne Gore dominira bijela boja što znači da će ostatak mjeseca bit u okviru prosjeka...sve je dobro samo da nije crvena boja koja je najčešći naš gost u ljetnjim mjesecima :27:

Što se tiče početka avgusta, čini se da će bit toplije ali ne previše. Govorit išta više o periodu iznad 7 dana bi bilo naglabanje.

Miloš

Nevjerovatno je da i GFS i EC crtaju promjenljivo i prohladno vrijeme, sa čestim padavina, sve do kraja jula i prvih par dana avgusta. To će pokvariti planove turistima, ali i meni, jer sam planirao da idem na "godišnji odmor" za par dana, a vidim da ću morati da nosim zimsku opremu.