News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Automatske meteorološke stanice

Started by Admin, September 23, 2009, 15:07:48

Previous topic - Next topic

Admin

Biće osposobljena tokom naredne dvije sedmice. Čeka se da prođe sezona sa povećanom čestinom i intenzitetom grmljavine, jer radovi na uzemljenju i raznim drugim mjerama zaštite nisu dali odgovarajuće rezultate.

Dado

Veljonk

Poslije skoro polugodisnje pauze sa radom počela AMS KLIČEVO - Nikšić. NAdam se da ce u narednom periodu sve biti ok.  :45:
AUTOMATSKA METEOROLOŠKA STANICA KLIČEVO , NIKŠIĆ

http://www.pljusak.com/klicevo/index.htm

radomir

dje su nestali Njeguši nema ih već puna dva meseca online?

Admin

S razlogom si ljut Mađo.
Jesi li ikad pisao bilo kome iz T-coma?

Gaston

Znam, no nijesam mogao da odolim.
Da li je problem u jačini signala ili u protoku?
Zbog sličnih problema jedan moj poznanik je instalirao satelitski internet.

sanjin

Fraka

Nisi primjetion prije.. ima mozda i mjesec dana da radi :03:

niksicki

Da pitam,a bice da se vec pisalo na ovoj temi,no mi je muka trazit.Koliko je potrebno para za AMS kakva postoji na Studeno i sta je sve potrebno da bi ona uredno funkcionisala?

Shody

Vidim da je u Studeno postavljena Davis Vantage Vue, koja i nije nešto preskupa s obzirom koliko dođe wireless Davis.
Ta postaja se može nać preko ebaya za otprilike za 400E kad sam zadnji put provjeravao.

Mađo

Njeguši su online ponovo(privremeno) !   :63:

Stanica se vrti na linuks preko softvera weewx.

:81: http://www.pwsweather.com/obs/DJOMAA09.html

Admin

Quote from: Shody on January 22, 2015, 20:24:27
Vidim da je u Studeno postavljena Davis Vantage Vue, koja i nije nešto preskupa s obzirom koliko dođe wireless Davis.
Ta postaja se može nać preko ebaya za otprilike za 400E kad sam zadnji put provjeravao.
Sa odgovarajućim softverom, transportom i carinom to dođe oko 650 do 700 €, a moguće je i malo preko toga.
Wireless Vantage Pro2, koja je još bolja, izađe na 1000 €.

Shody

Quote from: Admin on January 23, 2015, 00:13:30
Quote from: Shody on January 22, 2015, 20:24:27
Sa odgovarajućim softverom, transportom i carinom to dođe oko 650 do 700 €, a moguće je i malo preko toga.
Wireless Vantage Pro2, koja je još bolja, izađe na 1000 €.
Možda i manje.
Prema ovome, Vantage Vue dođe 385$ u Americi, i još imate besplatnu dostavu. Šteta.

Mađo u čemu je problem sa spajanjem postaje?
Jesi spreman da te malo razveselimo? Postaja ti možete biti online 24/7/365 pomoću jednog malog jefitnog uređaja veličini kutije cigareta. I na pljusku, i na weatherunderground.
Ako si zainteresiran, i zbog uštede na struji, a i praktičnosti, prouči malo ovo http://pljusak.com/nik/710/HRmeteoHub-upute.pdf
Naravno, ovo se odnosi za sve ljude koji imaju meteo postaju.

Mađo

Šodi, pozdrav !

Znam za te rutere, pratim pomalo i vaš forum.Što se tiče stanice, povezao sam je na pws preko linuksa i weewx-a.

Problem je što je kod mene bio nikakav internet, a računar preko kojega sam na serijski port vezao stanicu na pljusak ima sitan kvar...a jednom konfigurisan data loger na serial port ne može se podesiti nanovo da radi na usb, preko konvertera isto ne ide...eto zato sam potpuno odustao od Weather Link-a i nažalost od cijele dvogodišnje arhive...

Inače, na linuksu je radio WL dosta dobro !

Admin

Jesi li morao platiti carinu i jesi li kupio i softver?
---
Ja sam dobio na poklon Davis Vantage Pro. Softver sam kupio. Nakon nekoliko uzaludnih pokušaja da nekome na interesantnoj lokaciji poklonim stanicu, a da on samo obezbijedi nadzor i slanje podataka, stanica je instalirana na mojoj terasi.   :02:
Na proleće ću, vjerovatno, stanicu ponijeti na Pišče. Imam obećanje od ozbiljnog čovjeka da će stanica biti pod nadzorom i da će biti obezbijeđen transfer podataka.
Gaston i Mađo bi mogli biti od pomoći prilikom instalacije AMS.

Gaston

Platio sam carinu i otvaranje paketa, čak su vijećali neđelju dana da li se radi o profesionalnoj opremi.
Da li Vantage pro ima data loger i ako ga ima, koji je tip - serial, usb ili ip?
Što se prijenosa podataka tiče, dovoljan je 3g router i data pretplata + usb modem od nekog mobilnog provajdera.

Admin

Imam stanicu Vantage Pro 2, konzolu (sve za evropsko tržiste) i WeatherLink.
Stanica je instalirana, povezana (bežično sa konzolom) a softver ... moram ga naći negdje u nekoj od polica ili ladica (nije ni otpakovano)

Gaston

Data loger je neka vrsta konektora koja se uključuje u konzolu:

Prvi je serijski, drugi usb a treći IP

On je neophodan za priključenje stanice na net i pc.

Pakovanje ovako izgleda, i u njemu je loger i softver:

Admin

Gaston

Madjov je takav, potreban je serial to usb converter za vezu sa pc ili ruter sa hr meteohub softverom.
Ja sam uzeo ip, on se direktno uključuje u ruter.

Admin

Ja sam to zaključio po izlazu iz konzole. Sjutra ću potražiti kutiju sa weatherlink-om (valjda ću je naći) i vidjeti šta sve ima unutra.

Gaston

Ok, a što je sa idejom da se stanica postavi u Bandiće?

Admin

Mi, u najboljem slučaju, u Bandiće idemo jednom nedjeljno, češće jednom u dvije nedjelje. Nema stalno nastanjenih u blizini pa mi se to rješenje ne čini dobrim.