News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Automatske meteorološke stanice

Started by Admin, September 23, 2009, 15:07:48

Previous topic - Next topic

Mađo

Reka bi čoek, ovako čitajući ove postove, e kako su lizerne te glavne stanice a u pizdumaterinu....  :23:  što im je te se kvare svako malo...   :78: Pa bi neko reka(ili pomislio) - e kako su te vaše stanice Gastone i Mađo dobre,nikad se ne kvare i stalno su tu...  :111:  U smislu, kao da mi imamo te "njine" a oni ove naše plastične...    :07:

Gaston

Možda bi mogli da se bavimo unapređenjem njihovih stanica,
da budu pouzdane ka ove naše. :109:

Mađo

:67: Ili da nam daju te njihove da ih "osposobimo"  :11:
A eo njima ove naše.

Gaston

Aj da im pomognemo, vidiš da nemaju okle. :80:
Mogli bi i koju crkavicu da im damo da kupe radar, no treba to održavat. :07:.

Mađo

Ništa, Albanija će ugradit jedan i to je to, nama ne treba radar.

E da nas oće zaposlit da im održavamo te stanice, a ne ovako te se patim u ovi magacin nizašto.  :16:
Vala uzeću člansku kartu koju gođ reču.  :67:  :107:

Gaston

Ne trebamo im moj Mađo, da im ne poremetimo uranilovku. :110:

Admin

Jeste, dakle proradila je. Izgleda da je problem sa mrežom pa relativno često ne mogu da se šalju podaci.

Gaston

Šalju li se podaci preko mobilne mreže?

Admin

Gaston

Telenor je gore solidan, mada ako modem često prelazi sa edge na 3g, zna da blokira.
Je li stanica spojena preko računara?

Admin

Stanica na konzolu, konzola na laptop, laptop na ruter, sa rutera na internet.
Valjalo bi da jedan dan skupa pođemo i cijeli sistem optimizujemo.

Gaston

Mađo

Neka si je metnuo na selo Admine. Bolje nó da ti stoji u stan.  :45:

Samo mogao bi je preimenovat u Bandiće, malo ko zna imena zaseoka po Katunskoj nahiji.  :03:

Admin

Mogao sam Mađo, ali Gornji Bandići su prostorno dosta veliki. Možda, na kraju krajeva tako i uradim, ali tek nakon što sredim da se podaci ažurirraju kako treba.
Evo i slika stanice

Mađo

Sviđa mi se anemometar što je visoko.  :109: Profesionalno izgeda.

Gaston

Danas sam bio gore, stanica je još tu. :80:

Mađo

Quote from: SnowHunter on April 15, 2015, 07:32:41
Slažem se - i dalje su klasični instrumenti i čovjek daleko pouzdaniji od bilo kakvih AMS. Nagledali smo se svakakvih podataka sa AMS zadnjih godina - čudnih temperatura i nelogičnih padavina, o nekim (su)ludim udarima vjetra da ne govorim. Plus, elektronika je ponekad sklona kvarenju, kao i napajanje, pa se dešava da se  gube dragocjeni podaci - a u meteorologiji i klimatologiji najvažniji su, upravo, kontinuitet (redovnost) i kvalitet podataka.

Pa evo ljudi ja imam automatsku stanicu od 500 eura cijele tri godine a vi ako nađete u ove tri godine ijedan irelevantan podatak u ijednom desetominutnom terminu, ja ću vi je momentalno poklonit.  :08:
Da se razumijemo, ne održavam je baš i zaboravio sam kad sam zadnji put sišá dolje u voćnjak.

Problem u prekidu napajanja ili ispadu interneta se nikako ne može zavest da je to problem stanice.To je sporedan problem koji nema veze sa stanicom ali svakako utiče na nju.Uzmi da váriš neđe kakvu ogradu za dnevnicu i ako ti fali struja ti si izgubio dnevnicu ali to ne znači da ti ne valja aparat za varenje! Svaka AMS može da šalje bukvalno uživo podatke dok sa klasičnih mjerenja i sa synopa morate da čekate jedan vrlo skroman set podataka jednom na sat vremena,a padavine jednom na 6 ili 12h.
Da ne pominjem koliko tu može bit nerealnosti isto...eto znate što je sve bilo na takmičenja,AMS veli jedno a "živa" drugo...  :16:

Slažem se da je najbolje kad ima neko ko će pratit rad automatske stanice, ali ako se desi neki ispad isto ne mislim da je to neka katastrofa.
Jer ako nije prošao podatak na neki server, taj i svaki podatak ostaje u arhivi kompjutera ili memoriji stanice .. :62:  i to nije problem proslijediti/provjeriti kasnije...ali je problem izgleda u izabiru softvera i o setu podataka koji izlazi sa naših glavnih automatskih stanica. Zaludu nama oprema od 20 000eura kad je neumijemo u potpunosti iskoristit.Ili nećemo,neznam što je.  :23:

Dalje,kvarovi na glavnim AMS su minimalni ili ne postoje uopšte.Recimo moja se stanica plastična nikad nije pokvarila! Uglavnom je problem ljudski faktor i nepoznavanje rada sa profesionalnom opremom,ili nemar i nepažnja i otaljavanje posla kao inače većina stvari kod nas liše ovih iz sudá što naplaćuju dugove.  :67:
Ako računate da je ono kvar za nikšićku AMS koju je strefio grom,e jbga...  :120:

I opet je AMS bolja opcija nego osmatrač koji čita podatke sa živinih termometara unutar naših trulih meteo kućica.
Meteo kućice su prevaziđena stvar,da se razumijemo.

Uz manji nadzor rada, najbolja opcija je profesinalna automatska meteo oprema kojoj je takođe potreban odgovarajući softver.Uz neki Linuksov program (weewx,wview,wfrog,meteohub...) mislim da bi to radilo savršeno !

Naravno, prije toga je potrebno da Zavod odradi neke rabote: da sva računarska kućišta zamijeni sa laptopovima (uopšte nijesu potrebni noviji,stariji tipovi mogu da rade odlično) ili sa Rapsberry PC ili ruterima u kojima je ubačen softver(meteohub).Ako fali struja eto još barem par sati rada ako ne i više.

U slučaju pada interneta nabaviti za svaku stanicu po jednu usb flešku preko koje će se vezivat na internet.Da bi stvar bila jeftinija treba se posavjetovat sa nekim u poslovnici oko količine podataka koju možete koristiti.Mada to je jako mala količina... Znači, nije problem postaviti flešku i podesiti da se aktivira ukoliko ispadne ADSL...i riješen problem.  :63:

Admin

Zavod bi relativno brzo morao krenuti u obnovu i modernizaciju mreže automatskih meteoroloških stanica. Neke su u funkciji već više od 15 godina i ponešto bi na njima trebalo promijeniti, ponešto i osavremeniti. Mislim da su stubovi u dobrom stanju na svakoj od 9 stanica, a oni su prilično velika stavka u samoj cijeni stanice.
Mnogo je prednosti koje automatska mjerna oprema ima u poređenju sa klasičnom, no uloga osmatrača je i dalje veoma bitna. Što se klasične mjerne opreme tiče, ja sam zagovornik njenog korišćenja kao neke vrste back-up sistema.
Inače problem sa meteo zaklonima nije novijeg datuma. S vremana na vrijeme smo uspijevali zaklone dovesti u red, nabavkom novih i popravkom onih koje je bilo moguće popraviti, no to nije posao koji se uradi jednom u deset godina. Vjerovali ili ne, najveći problem je naći majstore u Crnoj Gori koji hoće da uradi meteorološke kućice po nacrtu, od odgovarajućeg drveta, po prihvatljivoj cijeni i uz to da daju odgovarajuće garancije.
Koliko sam upoznat slijedi nabavka većeg broja kućica iz BiH.

SnowHunter

Ja sam se referirao samo na pouzdanost. Kako da pokvariš živin termometar ako ga ne mlatneš čekićem?  :120: Nema nikakve elektronike, nikakvog komplikovanog senzora, nema napajanja, nema softvera, nema prenosa podataka... I pri tome očitavanje zavisi jedino od onoga što mjeriš, u ovom slučaju od temperature. Naravno da nijesam protiv novih tehnologija, naprotiv! Prednosti koje nude moderne AMS su neuporedive u odnosu na klasične instrumente i jasno ja da njima pripada budućnost. Ali, sve to bez čovjeka ne vrijedi ničemu. Uostalom, brojke koje dobijamo trebaju jedino čovjeku - onu liju sa Studenog ne interesuje da li radi Gastonova stanica.  :83:

vanja

neko je postavio davis automatsku stanicu na studeno sa web kamerom

http://www.maticacrnogorska.me/cm1.html

zna li ko sto o ovome?

Admin

Pa odavno znamo za tu stanicu. Postavio je Gaston!

Fraka

Pa Vanja eo svaki dan Gaston lisice postavlja haha

vanja

Ja sam mislio da je jos neko postavio hahaha