News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Jun 2024

Started by Nikola, June 01, 2024, 00:35:43

Previous topic - Next topic

Nikola

Pretežno oblačno uz povremenu slabu kišu.

T 18C.

Matija Milosevic

Koliko je palo juče kise u PG KL I HN ?
Hvala vam na odg.
NK 68 mm

Matija Milosevic

Bgm dosta 40 litara

Nikola

Što sam uspio da saberem ukupno do sad - Cetinje 114.1mm, Herceg Novi 74.3mm, Podgorica 37.1mm, Manastir Morača 39.78mm, Mateševo 10.11mm.

Probija Sunce po malo, suvo trenutno uz umjeren jugo. T 22.9C

Matija Milosevic

HN ti je makar po sinopu juče imao 72 mm a do jutros još 10 mm
Kod mene jutros još komotno 15 mm kise i više

SnowHunter

Na prostoru ex YU nakon najtoplije jeseni i najtoplije zime i proljeće 2024. je bilo najtoplije. Što se same Crne Gore tiče nešto toplije je ipak ostalo proljeće 2018.

Prvi dio proljeća je bio ekstremno topao i ubjedljivo najtopliji od 1949, na narednom grafu je istorija od 2009. na uzorku od 8 glavnih stanica:

Drugi dio proljeća je praktično bio na nivou novonormalnog, ali i dalje znatno topliji od starih normi:

U cjelini, proljeće 2024. je ostalo nešto hladnije od proljeća 2018:

Na nekoliko stanica ipak smo imali najtoplije proljeće (Pljevlja, Kolašin i Nikšić). Primjer Pljevalja:

Ostaje pitanje da li je moguće sastaviti poker toplote pa imati i najtoplije ljeto u istoriji? Po njegovom početku se ne bi reklo. Takođe, ljeto je u ovom vijeku već postavilo previsoke standarde, pa rušenje ljetnjeg rekorda toplote nije nimalo lako. Svakako ćemo ispratiti...

Matija Milosevic

Da ovo od 16.04 je okej stvarno vrijeme
I jutros kise jedno 5,6 litara nadam se rodnoj godini

Miloš BP

Pade popodne brzinskih 5-6mm kise, i jos brze se izvedri. Ne mari pred najavljeni tropski talas.
Only black and white

Nikola

33.7C danas, nije isključeno da je Danilovgrad uhvatio prvu 35-icu ove sezone.

Matija Milosevic

Dobar pljusak popodne danas uglavnom u gradsko jezgro par kilometara dalje sve suvo

Miloš BP

Sparno danas. Mozda zato i bujaju ovi razvoji svako malo, raspadnu se, pa onda opet. Ipak osim grmljavine, nista.
Pogled na oblake iz koje trenutno dosta jako grmi.
Only black and white

Matija Milosevic

Naše stanice kao da nema trenutno,AMS nema odavno salju se podaci 3 puta dnevno i tako
Trenutno suncano juče max ne znam koliko je bio

SnowHunter

Otprilike dodaš jedan stepen na mateševske brojke da bi dobio kolašinske. Naravno, ovo je sasvim uprošteno i uopšteno jer razlike na dnevnom nivou mogu biti od negativnih (tj. kad je Kolašin hladniji) pa i do +3°C. Prema brojkama iz prethodnih godina obično su razlike u korist kolašinskog maksimalca ljeti veće nego zimi i ljeti su najčešće u rasponu 1.5-2°C. Šteta stvarno da kolašinska AMS nije online još od kraja januara, sada kad izostaju i synopi kolašinske brojke se mogu dobiti jedino aproksimacijom.  :120:

Zahlađenje sredinom aprila je bilo kratkog daha i od tada smo opet u zoni konstantnog pozitivnog odstupanja u odnosu na novonormalno, istina znatno umjerenijeg u odnosu na prethodnih pola godine:

U odnosu na stare norme već 14 mjeseci, tj. 42 uzastopne dekade smo u zoni pozitivnog odstupanja!!!

S obzirom kakva su bila nekadašnja ljeta šansa za negativno dekadno odstupanje praktično ne postoji sve do septembra.  :120:

Htio sam još nešto da primijetim. AMS na Kučkim Koritima (koja je vjerovatno u zoni oko 1320 mnm  :78:) posljednjih 15-ak dana pokazuje neuobičajeno niske temperature. Srednje temperature prve dekade juna na osnovu svih brojki sa automatskih stanica za desetak planinskih stanica izgledaju ovako:

Kučka Korita  12.5°C
Viline Vode  13.0°C
Studeno  13.9°C
Gornja Bukovica  14.5°C
Jezerine  14.7°C
Kosanica  15.2°C
Žabljak  15.2°C
Njegovuđa  15.2°C
Ivanova Korita  15.5°C
Mokro  15.7°C

Pomalo je nevjerovatno da su Kučka Korita hadnija i od 500 m viših Vilinih Voda!? Nažalost, AMS je prečesto offline da bi se napravila ozbiljnija statistika, ali zimus (decembar, januar, februar) nije bio ovakav slučaj i Kučka Korita su bila toplija i do par stepeni u prosjeku u odnosu na sjeverne AMS na sličnoj visini. Vidjećemo da li će se ljetos nastaviti ovakav trend, ali očigledno je da Podgoričani imaju oazu fantastične ljetnje svježine u kojoj mogu pronaći olakšanje nakon ''kuvanja'' u Kazanu.

Takođe da dodam, od 30.juna svi moji grafici u posljednjih 12-ak godina će nestati s foruma. Nažalost, tu se više ništa ne može učiniti. Još od 2012. godine grafike i fotografije sam upload-ovao na sajt abload.de, ali kako to obično biva sa image hosting servisima oni se gase i sav sadržaj propada. To je i jedan od razloga zašto ovakvi forumi nemaju budućnost.

Nikola

Zaobiđoše nas nestabilnosti, bilo je nešto mjerljivih padavina, narednih 36h može nešto kiše donijeti.

Matija Milosevic

Kod mene pada trenutno ima i grmljavine valja mogu reci za zemlju

Nikola

Prođe front, ali nas je razvoj zakačio periferijom, 3-4mm kod mene, polako se stišava.

Miloš BP

Kisa i grmljavina i ovamo. Nije neki intenzitet, ali valja za zemlju sto bi rekao Matija.
Only black and white

Dado

Nekih 15-tak litara za sad. Slaba kiša trenutno.

Matija Milosevic

Monsunski pljusak zadnjih 15 minuta potop  :107:

Matija Milosevic

Ne znam šta da vam kažem ne postoji više moja stanica da nije smijesno bilo bi žalosno  :107:

Nikola

Nikola

Juče nešto iznad 36C, danas još toplije trenutno 37C, mada Tmax je oko 17h tako da može to još stepen više. Šteta što nema Danilovgrada on je po 1-2c topliji, moguće da će danas uhvatiti 40-icu.

sanjin

38 stepeni danas. A tek jun. Baš lijepo.

Nikola

Za PG, NK i CT stoji oblačno u 9h, međutim ne radi se o oblačnosti već o pustinjskom aerosolu koji podsjeća na visoku oblačnost(Cs).

Matija Milosevic

Vratila se kao i naša stanica sa par sati merenja danas će biti treći tropski dan