News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

April 2024

Started by Nikola, April 01, 2024, 00:40:31

Previous topic - Next topic

Nikola

sanjin

Ulcinj 28. Podgorica 26 :26:

vladobr

Beograd,temperatura u ponoc 25 stepeni

Buc

Nedaj boze, tacno ce jul i avgust na 55 stepeni

Matija Milosevic

Prije malo pljusak sinoć isto palo je 9 mm kise
Uglavnom ja se bojim kontra efekta ljetos i lošeg ljeta nešto slično kao prije već 10 godina 2014,ako bude vrelo ljeto pozdravismo se sa vječnim smetovima

SnowHunter

Ma ljeto eventualno može biti vlažno, ali hladno nikako. Posljednje ljeto hladnije od prosjeka starog referentnog perioda 1961-1990 u Crnoj Gori je bilo ljeto 1989!!!

Temperaturno, na prostore ex YU ljeto je praktično već stiglo uranivši ''samo'' par mjeseci.  :120:

Nakon najtoplije jeseni i najtoplije zime prvi proljećnji mjesec u Crnoj Gori je bio tek drugi najtopliji  :120: u kratkoj istoriji meteo mjerenja. U periodu od 2009. svakako je najtopliji:

Ukupno nešto topliji je bio mart 2001, kod pojedinačnih stanica kao kod Podgorice bilo je još nekoliko puta toplije. Pljevaljska martovska istorija:

Padavinski je uglavnom bio nešto iznad prosjeka, u Podgorici po metodi tercila mart je bio topao i kišan:

Kako sada stoje stvari brutalna (relativna) toplota kojoj svjedočimo već pola godine ne misli da stane...  :13:

Matija Milosevic

Nema hladnoće ali se trese svako malo  :120:

SnowHunter

Pogled iz satelita, sniježno stanje nikad gore za doba godine:

Ovakvo stanje bi u nekim normalnim godinama bilo početkom juna, nekada davno čak i kasnije. Praktično nije bilo ozbiljnih i obilnih planinskih snjegova. Takođe, nakon najtoplije jeseni i najtoplije zime i proljeće je krenulo istim stopama, pa ovakvo stanje ne čudi. Nekoliko grafika vezanih za Viline Vode, našu najvišu AMS. Prethodna zima za ovih 8 godina meteo mjerenja je naravno najtoplija:

Zabilježen je i rekordno nizak broj ledenih dana, svega 29. Negativni rekord mraznih dana ipak ostaje u ''vlasništvu'' prošle zime:

Apsolutni zimski maksimumi i minimumi temperature, zanimljivo da ove zime nije bilo dvocifrenih maksimuma:

Ako se uzlazni temperaturni trendovi nastave, realno je očekivati čak i pozitivnu zimu na nivou Vilinih Voda (1810 mnm) u narednih deceniju, dvije...

Matija Milosevic

Prolazio sam juče  avionom preko Komova kad sam se vraćao iz Poljske
Sve planine su u vrlo lošem stanju
Trenutno preko 22 C KL  :107:

Južina

28.04 u 17:50 u Dallol na sjeverostoku CG juce izmjereno
Jul da se postidi

Matija Milosevic

BP juče max zvanično 29 c

SnowHunter

Prema zavodovim automatskim i glavnim stanicama rekorderi u dosadašnjem dijelu godine kada su maksimalne temperature u pitanju su vrlo zanimljivi:

Šćepan Polje  29.3°C
Manastir Morača  28.9°C
Ulcinj  28.8°C
Danilovgrad  28.7°C

Od privatnih stanica ''najjače'' su Masline sa 29.4°C, do tropskog dana još nijesmo dobacili...

Kolašin je juče dohvatio prvi ljetnji dan u sezoni, rekordno rani ostaje onaj iz 2016.  Na sljedećem grafu je 20-godišnja kolašinska istorija pojave prvog ljetnjeg dana (Tmax ≥ 25°C):

Za period 2004-2011 srednji datum pojave prvog ljetnjeg dana je 28. maj, za period 2012-2024 to je već 03. maj. Prilično ilustrativno govori o otopljenju kojem svjedočimo...

Miloš BP

Danas smo na cak 29.7°C izasli.
Pretpostavljam da ce se sjutra to pojaviti kao prvi tropski dan u Cg, ali pitanje je da li je bio.
Sto se BP tice, ne bi bio najraniji. Pamtim 1 april jedne godine kad je izmjereno 30.
Only black and white

SnowHunter

Quote from: Milossss on April 09, 2024, 18:40:19 Pamtim 1 april jedne godine kad je izmjereno 30.

Mislim da nijesi u pravu, ja ne znam da je Bijelo Polje tako rano bilježilo tropski dan. Prije par godina sam postavljao ovaj graf, pošto se u  međuvremenu (tj. do juče) ništa promijenilo nije i dalje važi (osim naravno za BP):

Za period  2009-2023 najraniji bjelopoljski tropski dan je bio 18.april 2016. kada je izmjereno tačno 30.0°C (ova brojka je potvrđena u Godišnjaku iz 2016). Juče je bio novi najraniji tropski dan, a koliko je zvanično izmjereno i da li je zaista bio tropski saznaćemo ko zna kad. Inače, prema meteo godišnjacima SFRJ za period 1949-1985 Bijelo Polje je zabilježilo samo jedan tropski aprilski dan i to 21.04.1950. kada je takođe mjereno tačno 30.0°C. Naravno, ako se trend ovakvog otopljenja nastavi, prvi tropski dan možemo u CG očekivati već krajem marta, što se uostalom u najbližem susjedstvu već i dešava...

Miloš BP

Mogao bih i sad da se zakunem da sam prije 25-ak godina, a jos sam bio u osnovnoj cuo 1 april 30°. Ipak sjecanje je samo sjecanje, dostupni podaci nesto drugo.

Danas '''jedva''' do 28 dobacismo :11:
Only black and white

SnowHunter

U pitanju je najvjerovatnije prvoaprilska šala.  :120: Istina da nemam bjelopoljske brojke za period 1986-2008, ali Sarajevo koje je položajem i nadmorskom visinom najbliže Bijelom Polju (i nešto toplije zbog izraženijeg antropogenog efekta jer je neuporedivo veći grad) u pomenutom periodu i u cijeloj prvoj dekadi aprila nije išlo preko 25.0°C. Vjerovatnoća da je Bijelo Polje hvatalo trideseticu u istom periodu praktično ne postoji...

Da se vratim trenutnom vremenu, prva aprilska dekada je još jedna u nizu rekordno toplih dekada na ovim prostorima, pa i u Crnoj Gori. Istorija od 2009:

Primorske stanice su bile nešto toplije 2011, Podgorica je sa srednjakom od 18.4°C na novom dekadnom rekordu od 1949, a relativno najtoplije su bile stanice na sjeveru, gdje je odstupanje u odnosu na posljednjih 15-ak godina 5-6°C, a u odnosu na stare norme i preko 7°C!!! Ovako izgledaju dekadna odstupanja u odnosu na period 1951-1990, konačno smo vezali cijelu nekalendarsku godinu konstantno iznad prosjeka  :75::

Ostaje da vidimo da li ova neobična toplota ima kraja...

Matija Milosevic

Ja sam mislio da april 2018 teško može biti nadmašen po toploti jer se sjećam da je bilo pakleno toplo

St.

Matija Milosevic

sanjin

PG 29.5. 

Nadam se osvježenju iduće sedmice .

Nikola

Nestvarna noć, uz fen 24C trenutno kao u sred ljeta.

sanjin

I dalje preko 20 stepeni. Haos.

Nikola

Za 0.2 ili 0.3C smo izbjegli tropsku noć.

Bura

Podgorica je jutros postavila rekord za najvišu aprilsku minimalnu temperaturu. Stari rekord je bio 18.6°C, novi je 19.7°C. Ovo je nenormalno...
Bolje gram nafake no kilo mozga.

St.