News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Decembar 2023.

Started by Nikola, December 01, 2023, 00:22:27

Previous topic - Next topic

Nikola

Južina

Autoritativan početak zime, ima danas 20 da naguramo :11:
U 6 je već 11.3 a fen je i dalje u fioci

Nikola

Ogromne razlike u T na malom prostoru u regionu, Varaždin 2C - Pakrac 22C, Loznica na 24C. Moguće da će neka mjesta u Bosni imati tropsku noć  :20:. I sjutra slično.

Od ovog snjegoždera ni najviši vrhovi neće biti pošteđeni. Slaba kiša na prekide cio dan, T 18.2C.

Matija Milosevic

Zato je većina centralne Evrope zavejana Češka Njemačka Slovačka Austrija  :79:

Miloš BP

18 stepeni trenutno. Jakne gotovo i da ne trebaju. Onaj snijeg i minusi ko da su bili prosle godine a ne prije 5 dana.
Only black and white

Bura

Quote from: Matija Milosevic on December 01, 2023, 15:49:45
Zato je većina centralne Evrope zavejana Češka Njemačka Slovačka Austrija  :79:
Dodao bih tu i Bugarsku i Rumuniju. Bugarska je prethodnih dana imala velike problema sa snijegom, zavijana su sela i manji gradovi, smetovi su u pojedinim oblastima bili ili su idalje preko metar. Snijeg je pao i u Varni i Konstanci, primorskim gradovima na Crnom moru u Bugrskoj i Rumuniji, redom. Mi čekamo ovu crkavicu što ostade od ovog prodora.

Vjetrovito u Baru, jugo se baš raspuvao, zbog toga kiše danas nije bilo ni kapi, trenutna T 19.2°C. Najtopliji u državi je trenutno Virpazar sa 19.7°C.

Zenica je danas išla do 23.8°C, Prijedor i Bijeljina do 23.0°C. U Srbiji, kao što je Nikola već pomenuo, Loznica do 24.2°C, Valjevo 23.5°C. U Hrvatskoj je najtopliji bio Slavonski Brod sa 22.5°C, a kod nas niko nije prelazio 20°C.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Matija Milosevic

Zaboravio i Švajcarsku trenutno u Cirihu sipa biće zanimljivo vidjeti ujutru kako će izgledati
Pratim live cam iz Praga Minhena I Ciriha čini mi se i radar pokazuje da najjače pada
Ovamo vjetar kiša nista nezanimljiva trenurno biće bolje tek je počela duga zima u KL

SnowHunter

Ekstremno topla noć svuda u Crnoj Gori. Isfenirane kotline sjevera mjere između 14°C i 19°C što je značajno iznad ljetnjeg prosjeka. Eto kako nam počinje klimatološka zima!  :120:

Ovakav početak zime dolazi nakon najtoplije jeseni u kratkoj istoriji meteo mjerenja. Jesenje brojke u prethodnih 15 godina na uzorku od 9 glavnih stanica:

Samo je na Žabljaku bilo nešto toplije u jesen 2012, sve ostale stanice su imale najtopliju jesen od 1949. Barska jesen sa srednjakom od 20.0°C je prva takva zabilježena u Crnoj Gori.

Nikola

Istorijska noć za nekoliko mjesta u regionu, mnoga mjesta u Bosni su uzbjegla tropsku noć za 1-2C, Bjeljina je uhvatila tropsku noć, Loznica je pobjedik regiona sa Tmin 22C  :29: Kombinacija debele srednje oblačnosti, toplote po visini i jakog juga, a prije svega jak vjetar koji je u zavisnosti od orografije pravio razlike do 20C na 15-20km vazdušne udaljenosti.

T u PG 24h nije išla ispod 17.2C, a vidjećemo na kraju do zahlađenja koliko će dugo biti iznad 18C.

T 19.3C

SnowHunter

Koliko je toplotno ekstremna bila prethodna noć u isfeniranoj dinarskoj zavjetrini nek posvjedoči primjer Loznice. Baza synopa na Ogimetu datira od 2000, na grafu su loznički minimumi na dan 02. decembar:

Ovdje je riječ o super ekstremu, u odnosu na prosjek za period 2000-2022 noćašnji minimalac je udaljen za preko 6 standardnih devijacija i viši je za skoro 20°C!!!

I kod nas su neke stanice na sjeveru poput Pljevalja i Bijelog Polja vjerovatno imale najtopliju decembarsku noć, ali to ne mogu da potvrdim zbog nedostatka istorijskih podataka. Zato su Podgorica (18.1°C) i Bar (18.7°C) zabilježili najviše decembarske minimalce od 1949, nažalost ostaje mogućnost da budu poništeni do 21 h...

Miloš BP

Cini mi se da ce brzo kisa. Dosta sunca do skoro. Za sada max. t. cak 19°. Nije mnogo manje od decembarskog rekorda od 20.1°C. Vjetar jak na udare i olujan, pa ima sitnijih steta, dok je nesto veca sa jedne zgrade gdje je vjetar skinuo krov. Svakako zanimljivije od tmurnjavora kad vec zime nema.
Only black and white

Nikola

Od 120mm koliko je EC davao za PG nije palo ni 10mm, večeras prolaskom fronta možda izvuče nešto.

Veoma jak jugo, odavno nije bio ovako jak. Pored Virpazara sa 20.3C, 20-icu su dostigli i Podgorica i Bar. Kad pogledam 24h kretanje T gotovo prava linija  :75:

SnowHunter

Šampion ravne linije je Virpazar, stvarno nevjerovatan dnevni hod temperature - pa još u decembru:

Matija Milosevic

Jel ovo u Vojvodinu presnijezilo sa jutrosnjih 21 c
Ovamo monsun ja više ne znam odakle ovo pada

Bura

Bar polako klizi nadolje, tako da će sigurno sići ispod ovih famoznih 17.8°C, trenutno na 17.9°C. Podgorica je sve dileme riješila, ona je već na 15°C.
Oblačno, bljecka sa juga, nadam se kiši uskoro.

Quote from: Matija Milosevic on December 02, 2023, 16:41:17
Jel ovo u Vojvodinu presnijezilo sa jutrosnjih 21 c
Ovamo monsun ja više ne znam odakle ovo pada
Vojvodina teško jer bi se po satelitu reklo da je tamo vedro, ali zato Podravina, Moslavina i dio Slavonije jeste, mada su ti dijelovi ionako ovih dana bili pod malo blažim uticajem ove južine.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Miloš BP

Снијег. Не лош интензитет. Swiss HD 4x4 даје 2-3mm. Можда и забијели декоративно.
Only black and white

Matija Milosevic

Snijeg lijep obijeljelo malo  :79:

bojat

Matija Milosevic

5 cm pada lijepo nisam se nadao  :79:

Miloš BP

Oвдје 2cm. Фино бијело. Биће још нешто мало пахуљања и то је то до следеће прилике.
Only black and white

Niksic 3

Zimsko lijepo jutro -1.5c i simbolicnih 2cm.

niksicki

Juce ujutro u Nk 2 cm snijega, a Vojnik trunke 🙂

Matija Milosevic

Kod mene ima snijega a nema u vrh planine  :67:

Niksic 3

Hladni zimsko jutro, Tmin -4.4c.

Nikola

Temperatura pada dosta brzo s obzirom na pojačanu srednju i visoku oblačnost, a biće i vedrine tokom noći. Ovo je bila idealna situacija da je T850mb niža 2-3C. Nadam se da će Cetinje i Nikšić imati sreće s obzirom da tamo padavine počinju oko 7-8h.