News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Jul 2023.

Started by Nikola, July 01, 2023, 00:10:37

Previous topic - Next topic

Nikola

Zvanično Tmax 39.5C u 16h, AMS Masline 40.5C, Danilovgrad 40.4C.

Južina

I ovamo je katastrofa, jos raspali jz duva.Zbog toga je najvise
35.5 u 17h :14:

vanja

Quote from: Nikola on July 17, 2023, 16:37:13
Zvanično Tmax 39.5C u 16h, AMS Masline 40.5C, Danilovgrad 40.4C.

dal da pripisemo danasnje zlato danilovgradu, bio je foto finish  :07:

Bura

Podgorički maksimalac za danas je 39.9°C.

Maksimalne temperature iznad 37°C u regiji:

Mostar 41.1°C
Zenica 41.0°C
Danilovgrad 40.5°C
Đevđelija 40.5°C
Podgorica 39.9°C
Demir Kapija 39.2°C
Zvornik 39.1°C
Bihać 38.9°C
Podgorica-aero 38.7°C
Banja Luka 38.5°C
Trebinje 38.4°C
Višegrad 38.3°C
Ćuprija 38.2°C
Prijedor 38.2°C
Sombor 38.2°C
Štip 38.2°C
Bijeljina 38.0°C
Šipovo 38.0°C
Skoplje-aero 37.9°C
Bileća 37.8°C
Rudo 37.8°C
Novi Grad 37.7°C
Loznica 37.6°C
Sisak 37.6°C
Split-aero 37.6°C
Foča 37.5°C
Kikinda 37.5°C
Beograd 37.4°C
Beograd-aero 37.3°C
Sremska Mitrovica 37.4°C
Slavonski Brod 37.3°C
Smederevska Palanka 37.3°C
Srbac 37.3°C
Doboj 37.2°C
Karlovac 37.2°C
Novi Sad 37.2°C
Sanski Most 37.2°C
Virpazar 37.1°C
Zrenjanin 37.1°C
Leskovac 37.0°C
Negotin 37.0°C
Niš 37.0°C
Senj 37.0°C
Zagreb-aero 37.0°C

Izmjerena je najviša temperatura ove godine na svijetu, u Dolini Smrti, SAD 53.3°C. Temperatura u ponoć po njihovom lokalnom vremenu je bila 49°C i time je dosadašnji rekord oboren. U Evropi, Španija je išla do 45, Italija do 43, Turska do 42.
Turpan, grad na krajnjem zapadu Kine približio se 50 stepeni i sprema se da obori svoj svevremenski rekord. Prije par dana sam pisao da je moguće da Peking obori svoj rekord ikad najviše izmjerene temperature; opet nije uspio, i u ovom toplotnom talasu je ostao "kratak" za 0.7°C.

U Baru mnogo težak dan, ne toliko temperaturno koliko zbog visoke vlage. Iako je temperatura cijeli dan bila oko 32°C, uz vlagu od uglavnom oko 75%, subjektivni osjećaj je nerijetko bio i iznad 42°C.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

sanjin

Bura

Danilovgrad u 13h 40.7°C.  :13:

U regionu su preko 38°C još Podgorica, Mostar i Knin.

Sajt Zavoda opet šteka, opet se pojavljuju neki stari podaci na odjeljku "Aktuelno vrijeme", a podaci sa klimatoloških stanica se ne ažuriraju skoro mjesec dana.

skener

Pg je presla 40 C, a Dg je stigao do 41.4  :13:

Bura

Podgorica danas 40.6°C. Danilovgrad na AMS 41.4°C, Ulcinj je takođe išao preko 40°C (tačnu decimalu ćemo saznat sjutra iz dobro poznatih debilnih razloga), Herceg Novi se 40-ici sasvim primakao. Preko 40 je u regionu išao samo još Mostar, 41.6°C.

Rim je danas oborio svoj svevremenski rekord, izmjereno je 42.9°C i tako je potukao stari rekord za čak preko 2°C; stari je bio 40.8°C. Takođe, u Figueresu, gradu na sjeveru Španije, u Kataloniji, danas je izmjereno 45.3°C i time je postavljen novi rekord za tu špansku pokrajinu.

Kina je u danu za nama postavila novi nacionalni rekord za najvišu temperaturu ikad izmjerenu u toj državi, Sinbao 52.2°C.

Teško veče u Baru, blago fenira, T 28.2°C, Podgorica i dalje debelo iznad 30°C. :13:

Nikola

30.6C u 1:20 h :13:, prije 4-5 godina se sjećam da je bilo nešto slično, pogledah slučajno na mapu munja vidim gro blicanja od Šćepan polja do Nikšića, najvjerovatnije negdje po visini probio hladniji vazduh uz pravca Bosne ali teško da može do PG, osim kao suvi front sa grmljavinom.

Gaston

U Bandiće i na Studeno poneka kap nošena umjerenim śeverozapadnim vjetrom. Dovoljno da pokvasi betonske površine.

Pantelija

U Nikšiću kataklizma od 01:30 do 02:10. Jak vjetar, kiša i grmljavina.

Transmat

Probudio me jak vjetar. U Nk vidim jaki udari vjetra. Ide ovo vise zapadno ali opet izgleda opasno, ogromno praznjenje.  Temp bila sišla na 22 c kod mene , i odma skoci na 29 sa Vjetrom.

Buc

Dobro je duvalo

Evo mi je app spustila temp...za kraj jula

Matija Milosevic

Bilo je jakoga vjetra sinoc ali je pakleno bilo u jednom trenutku,KL prosao ipak bez kise sinoc

Fraka

Jutros u 03:50 jak fen digo temperaturu na 33.3 stepena.

Bura

Ulcinj juče 40.4°C, Herceg Novi 39.2°C.

U Baru je sinoć u 04:10h bilo 32.7°C.  :13: Trenutno 31.0°C, uz fensku buru je oko 9h temperatura izašla na skoro 35°C.
Podgorica 36.9°C i u odnosu na juče u ovo vrijeme je hladnije za 3 stepena.

Transmat

Neki novi front stize od slovenije, izgleda mi da ce pravo na nas za par sati..

Južina

Grmljavina, namračilo se dobro

Bura

Nevjerovatno nevrijeme juče u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Nažalost ukupno šest poginulih, jedno u Sloveniji, četvoro u Hrvatskoj od čega jedan vatrogasac i jedno u BiH. Udari vjetra su imali i orkanski karakter, na pogođenom području poobarano je na hiljade stabala, samo na području Zagreba preko 1 000. Pored jakog vjetra bilo je i obilne kiše, najviše Samobor 54 mm i Zagreb 46 mm za samo pola sata.

Preko 40°C juče u regionu nije išlo. Najbliže su bili Đevđelija 39.7°C i Mostar 39.6°C.

Vruć dan u Baru danas, tokom noći nije feniralo. Preko 37°C trenutno samo Ulcinj.

SnowHunter

Nek ostane zabilježeno da je upravo završena druga dekada jula u Crnoj Gori bila ekstremno i rekordno topla. Srednje temperature na glavnim stanicama uz odstupanje u odnosu na stare norme:

U odnosu na stare norme prosječno odstupanje je +5.2°C, na sjeveru čak između +6°C i +7°C!

U odnosu na posljednjih 15 godina prosječno odstupanje je nešto preko 3°C. Zbirno na 8 stanica značajno je nadmašena prethodno najtoplija druga dekada jula iz 2015:

Osim Cetinja sve ostale glavne stanice su imale rekordno toplu drugu julsku dekadu u istoriji meteo mjerenja. Osim toga, ova dekada je kod niza stanica u Top 3 najtoplije dekade uopšte od 2009. (ponegdje vjerovatno i u cijeloj istoriji meteo mjerenja, ali ovo zbog nedostatka podataka ne mogu da potvrdim): Pljevlja, Žabljak i Nikšić su imali drugu najtopliju dekadu, Podgorica i Kolašin treću najtopliju. Ovo je definitivno najveći temperaturni ekstrem u dosadašnjem toku 2023. godine.

Nikola

Jedan veoma jak razvojni oblak se kreće Jadranom, trenutno prolazi Split i ima dobro strujanje(W-NW), a zanimljivo nijedan model koji sam ispratio nije davao padavine na toj putanji, samo da vidimo koliko taj hladan vazduh tj. front koji ga gura se proteže, ako to izdrži do nas tu može biti svašta.

Nikola

Standardan V izgled superćelije koja se kreće Jadranom i koja ima najjači odraz na otvorom moru blizu obale kao i nekoliko km na kopnu. S obzirom da je položaj Crne Gore takav da ovakvi razvoji ulaze u kopno negdje do Podgorice. Energije ima sve više kako se kreće prema nama, em toplija T vazduha, em T850 mb i nema namjeru da slabi. Boka na udaru, imam neki osjećaj da će ovo biti ozbiljno.

St.

Opasni razvoji dolaze iz pravca Dubrovnika prema Herceg Novom. Javljam

Nikola

Quote from: Nikola on July 22, 2023, 21:53:36
Standardan V izgled superćelije koja se kreće Jadranom i koja ima najjači odraz na otvorom moru blizu obale kao i nekoliko km na kopnu. S obzirom da je položaj Crne Gore takav da ovakvi razvoji ulaze u kopno negdje do Podgorice. Energije ima sve više kako se kreće prema nama, em toplija T vazduha, em T850 mb i nema namjeru da slabi. Boka na udaru, imam neki osjećaj da će ovo biti ozbiljno.

Fraka

Ljudi isprepadani🙄 sad me 50 ljudi kontaktiralo ocemo li prezivjet super oluju nocas. Lampa doduse lijepo. Po radaru to ne izgleda nista spektakularno, ali formira se solidan odraz. Trenutno sam bez garaze, pa ne bi volio kakav grad da otrese