News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Januar 2023.

Started by Nikola, January 01, 2023, 00:22:56

Previous topic - Next topic

sanjin

Duplirane padavine za subotu, ali povecana i juzina. Tako da ce NK i CT u nekim terminima biti granicni.

sanjin

Akumulirani snijeg tokom subote. Potencijalno trpaona u NK i CT. Sjeveroistok prakticno suv  :11:

Nikola

Cetinje i Nikšić bi mogli da presniježe do zore.
Za subotu Cetinje oko 60mm,Nk 30mm snijega koji bi padao na plagom plusu,jedan od najjačih snjegopada bar po padavinama u poslednjih 10 godina ih čeka.

26./27. ciklon u Mediteranu je predaleko a onda se daje jačanje kanadskih ciklona koji guraju AC ka Evropi i opet ništa od snijega u nizije.Dobro je samo dok se ne crtaju Đenoski cikloni i topla jugovina da makar snijeg u ovim oblastima koji će da pane ostane što duže.

Poledica

Nikola koliko bi moglo pasti snijega u sub ned? Može li 20 cm?

Mladen

Ovakvu idealni situaciju za Cetinje nijesam vidio odavno! Baš veliki snijeg se "crta".  :79:

sanjin

Snijezni talas krece sjutra vece. Do subote ujutro zestoka trpaona u krajevima iznad 500mnv. Tokom dana u subotu ce biti samo  -1 po visini, tako da ce CT i NK biti granicni. Bice tu i susnjezice, mozda i kise. Cekam da se apdejtuje WRF-NMM 1km.

Nikola

Quote from: Poledica on January 19, 2023, 23:23:45
Nikola koliko bi moglo pasti snijega u sub ned? Može li 20 cm?
U nedelju bi veći dio dana bilo suvo ili sa slabim padavinama, glavnina je subota,padavine bi krenule iza ponoći sat-dva najkasnije.Nikšić sa stabilnih -2C i nultom izotermom na 700/900mnv imao bi sve padavine na 0-1C.Na procijenjenih 30l/m2 tu bi okvirno bilo 15-20cm mada mislim da će tu biti manje padavinaZanimljiv je i ponedeljak,tu je T850mb granična ali bi pogloga bila dobra i uz malo sreće još jedan sniježni dan.

P.S. Najviše padavina treba očekivati u jugozapadnom dijelu,djelovi opštine Cetinje,Nikšić i gradova Boke iznad 1000mnv mogu dobiti metar snijega za 30h.

sanjin

Visokorezolucijski modeli daju čistu kišu za CT i NK sjutra tokom dana.  :23:

Yeti

Nadamo se "zabludi" visokorezolucijskih modela, ko zna đe je to pilo noćas :79:
Listen to me carefully,I shall say this only once

Nikola

Iako manje padavina Nikšić će proći sa većim udjelom snijega od Cetinja u naredna tri dana.Kakav će to snjegopad biti na Ivanova Korita i zone Orijena na 1200/300mnv  :104:

Nikola

:23:

lint json

Svaki izlaz je pojačavao toplotu,pa me ne bi čudilo da su gotove prognoze bile u pravu.

petar

Kakav izlaz Ec-a za 28,29
Potencijalni sibir i prvi snijeg za Zb ravnicu  :105:

bole

Vidjeh sad Petre prva prava sansa mada dalek termin za 7 dana . Ali gotovo je sigurno da cemo do kraja Januara konocno imati pravo zimsko vrijeme. Dako se izrodi neka sansa da malo i mi uzivamo u zimskim carolijama u ZB.

dacolik

Mirise na hladno i suvo vrijeme. :D

sanjin

Za Savindan jače zahladjenje. A onda bi oko 29-30. mogao da uleti neki ciklon.

petar

Ec i dalje dobar sto se tice jaceg zahladjenja za 28,29
Gfs vidi neke pedavine za taj period, daj boze da ze izrodi situacija za Zb ravnicu

Nikola

Samo ne znam na osovu čega yr.no daje padavine 30og,kad je EC suv.

dacolik

Poledica

Moze li sj veće i i u toku dana biti snijega u Ct i Nk Nikola?

Nikola

Quote from: Poledica on January 22, 2023, 00:09:23
Moze li sj veče i i u toku dana biti snijega u Ct i Nk Nikola?
Tokom dana bi to bila kiša,jer će T850mb biti 0-1C,a i slabije su padavine,uglavnom prijepodne,u toku noći Nikšić ima šanse da pri jačim padavinama ima mokri snijeg/susnježicu,pa sve do ponedeljka prijepodne.To je ona situacija ne računaj na snijeg a postoji faktor iznenađenja.

sanjin

WRF-NMM 1km daje šansu za snijeg i susnježicu u NK sjutra tokom dana.  Nisu male količine u pitanju.

sanjin

Po EC i GFS moguc snijeg u nizijama 31.januara. Ali mijenjace se to jos sto puta.

petar

Ec dobar za 31
Za sada hladnoca i jace zahladjenje je sigurno za 28,29,
Samo jos da nam uleti taj ciklon, za sada ima naznaka

Nikola

EC,već drugi izlaz,ovaj put sa jačom hladnoćom i dobrom putanjom visinskog ciklona uvodi slabe padavine u Boki,to bi bio snijeg jako nisko i 29. je i opticaju za primorje.

Takođe padavine od 00-07H 31., bi bile sniježne u Z-B ravnici,ali to je slabo,2-3mm kao posledica prolaska visinske doline.GFS za taj period daje mnogo povoljniju situaciju po pitanju padavina,jer bi imali ciklogenezu kod Đenove,ali i jači prodor toplote pa bi tu samo više oblasti imale koristi. Sve u svemu,bolji izlazi od prethodnih.

Nikola

Čekao sam današnji izlaz jer sam mislio da će se nešto popraviti,ali i EC i GFS kao barut osim prolazne slabe kiše u četvrtak.Zanimljivo kako za 10 dana pogode onu situaciju koja je nepovoljna za nas.I januar prođe,a i naslućuje se buđenje Atlantika dok nema naznaka da bi kontinentalni AC donio hladnoću.