News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Novembar 2022.

Started by Nikola, November 01, 2022, 00:42:55

Previous topic - Next topic

Nikola

U uvodu ću citirati kolegu SnowHunter-a  za novembar prošle godine :45:

''Završni iz trilinga jesenjih mjeseci novembar na slovenskim jezicima dominantno ima tri imena: listopad, studeni i gruden(j). Značenje prva dva imena je više nego jasno, dok grudenj označava smrznute grude zemlje. Mjesec koji kompletira jesenji ''posao'' opadanja lišća, ali donosi i prvi dašak zime, hladnoću, ponekad i jake mrazeve i snjegove. Mada je ovo zadnje sve više relikt prošlosti. U Crnoj Gori novembar je uglavnom kišovit, a temperaturno vrlo promjenljiv. Istorijski najnižih -23.4°C je izmjereno u Pljevljima, najtoplijih 28.4°C u Baru.''

Vedro i tiho

T 14C

sanjin

Juče je DG išao do 28.5.

Dusko

U Kolašinu pao rekord za novembarski Tmax :116:
Dosad je to bilo, po podacima sa sajta, 25.4 oC, a od juče 26.2 oC
Pljevlja 'dohvatila' najvišu dosadašnju Tmax 25.6 oC

Matija Milosevic

Nestvarnih 26.2 c juce u KL ljetnja temp.u novembru hahahahha

Miloš BP

Jako zagadjen vazduh u proteklom satu.
Trenutno 9°C. Ove jeseni jos mraznog jutra nismo imali.
IMG-20221103-203352" border="0
Only black and white

Matija Milosevic

Sta je sa zavodom kao da dolazi uragan Katrina  :120:
Duh kasne jeseni je tu smrklo se krenula je slaba kisa
T 13 C

Bura

Quote from: Matija Milosevic on November 04, 2022, 14:27:40
Sta je sa zavodom kao da dolazi uragan Katrina  :120:
Zavod je u zakonskoj obavezi, kako zbog propisa naše države tako i zbog propisa Svjetske meteorološke organizacije, da izdaje ovakva i slična upozorenja pri i samo potencijalno opasnim vremenskim prilikama. Dakle, upozorenje mora biti izdato kada očekivane vremenske prilike pređu neki prag (lupam, 50 mm kiše za 12 sati ili brzina vjetra preko 15 m/s). Pragovi su za svaku državu određeni i za svaku su različiti, jer za nas je tipa 100 mm kiše nešto što je redovno, a 100 mm kiše u nekoj državi u centralnoj Evropi napravi katastrofalne poplave, kod njih će taj prag npr. biti 30 mm (opet lupam). Mislim da je samo razlika u tome što u posljednje vrijeme one privlače pažnju medija pa tako stižu i do nas običnih ljudi. Prije su upozorenja interno slata raznim službama koje su zadužene za postupanja u slučaju opasnih vremenskih prilika kako bi se pripremile za taj period, da bi stanje u takvim uslovima održavali redovnim, smanjili mogućnost za štete itd. (kao što su to npr. Direktorat za vanredne situacije, službe zaštite i spažavanja, službe za održavanje puteva, lučka kapetanija i druge...); sada se vjerovatno upozorenja šalju i medijima, pa ponavljam, na taj način sve izgleda malo pompeznije. Ali, kažem, Zavod ne radi ništa drugo što nije radio i dosad, samo što informacije sada stižu i do nas.

Izvinjavam se za skretanje s teme, ali osjetio sam potrebu da to objasnim jer me dosta ljudi posljednjih dana to pita.  :03:

U Baru vjetrovito, jugo je podivljao prije par sati. Kiše gotovo da nije bilo osim slabe oko 16h i od toga se nakapalo 0.1 mm.
Sa zapada nam stiže ova linijska nestabilnost, Boka je već zahvaćena, ostatak primorja biće na udaru u narednih par sati. Biće tokom noći dobre kiše.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Nikola

Polako nas zahvata frontalna linija,ima grmljavine, a to će ujedno biti i najintezivnije padavine ovog ciklona.

Slaba kiša,T 16C

Miloš BP

Fina kisa i kod nas. Ima i po neka grmljavina.
Only black and white

Matija Milosevic

Strasna kisa dobro strujanje
Vodotoci sigurno u porastu

Dusko

Izmedju 22:30 i ponoći u Podgorici je, po AMS, palo preko 80 litara kiše!!!!

sanjin

Stravični pljuskovi su bili sinoć. 136 litara je palo.

Matija Milosevic

Svuda odlicna kisa nema sta
Kod mene do jutros 83 litra
U PG vec ustaljene 100 tke u zadnje 2 mjeseca

Miloš BP

Слаба кишица од скоро.
Без падавина током дана.
Током претходне ноћи пало 40 литара кише.
Only black and white

nedjo

Zabljak ode dolje dosta brzo ..3,6 Mozda i koju pa'ulju vidimo ...
Zavizan u Hrvatskoj i Cvrsnica u Hercegovini vec imaju pokrivac

Matija Milosevic

Pretpostavljam da je obijelilo na vrhove Durmitora
Sinoc je ovaj radar pokazivao tako nesto
Hladno prava jesen T 7.8 u 11 h

nedjo

Sinoc , na kamerama na Vilinim vodama , vidjelo se kako pada, ali se nista nije primilo

Matija Milosevic

Ako sjutra bude vidljivo mozda se ukaze snijeg na savinom kuku

Matija Milosevic

Komovi sa Bjelasice danas,ujak salje
Stvarno mocna planina i prvi snijeg  :79:

Zvonce

Narode, strasno mi je bitno...u ponedeljak do 14h mi treba suvo vrijeme, svi modeli su pokazivali da neće biti kiše, ali danas se promijenilo i najavljuju pljuskove. Ima li iko da mi da nade da će biti suvo od ujutro do 14 ili 15h? Posle kako hoće.... :76:
Sve što dođe, ja sam mu naredan!

Matija Milosevic

Ovamo zadnja dva dana se osjeca miris zime ali bez padavina uglavnom oblacno vrijeme,kako god malo zanimljivije vrijeme u najavi

sanjin

Nikola

Pravi novembarski dan,prema Nikšiću od Kujave gusta magla do Budoša,uz umjerenu kišu.

T 13.4C

Matija Milosevic

Ovamo zadnje sat vremena umjerena kisa pravi jesenji dan

Miloš BP

Kod nas danas bez kise. 
Ipak sve je vlazno, sivo, tmurno i sumaglicasto..
Nazalost nema vjetra da rastjera ovaj smrad od lozista..
Shodno tome i danas je veliko zagadjenje vazduha.

IMG-20221116-193635" border="0

Only black and white