News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Januar 2022.

Started by sanjin, December 31, 2021, 07:08:25

Previous topic - Next topic

EagleS

Nek se nađu na pola puta i da potpisujemo  :47:
The absence of evidence is not the evidence of absence

boka

Situacija zbilja obecava a raduje i to sto se iz izlaza u izlaz ponavlja.
Sad smo vec na oko 100 h od senzacije (mislim na nizu okolinu)
Ostaje da pratimo i nadamo se najboljem  :72:

scepo

Ipak Ec ne vidi taj plitki ciklon u Tirenskom moru u 120h kao Gfs koji bi donio te produzene padavine, ali je i prilicno hladniji sto se podrazumijeva :78:

dacolik

Povecao je padavine EC znacajno.

boka

Neka bude sto biti ne moze ,da se jednom EC prikloni GFS.
:111: :111: :111:

sanjin

Povecane padavine za PG na 10-15mm. Nazalost, minus je slabiji pa je to sad -1/-2 kad su najjace padavine. Bukvalno visimo o koncu.

EagleS

Prema prognozama sa weather.us povećao ih je definitivno

Akumulirane padavine do 22. u 1h jutrošnji izlaz

Akumulirane padavine do 22. u 1h noćašnji izlaz

The absence of evidence is not the evidence of absence

Gaga

Ono sto je dobro da cemo imat' hladna jutra prije toga.

sanjin

Ako bude -1 po visini, mozemo u najboljem slucaju imat susnjezicu/ledena zrnca pri jacim padavinama. Na -2 vlazan snijeg.

dacolik

Kakav se ocekuje vjetar?

dacolik

Italijanska eta daje padavine do kraja petka, slicno Gfs-u.

Nikola

EC daje šanse za sniježne padavine u petak od 07-10h.Sličan je i GFS samo što je ciklon dublji pa i sporije se premješta pa su i padavine veće i dužeg trajanja,ali to su zanemarljive količine,1-2mm ako ništa imali bi kratkotrajno umjereno padanje.

dacolik

Quote from: Nikola on January 16, 2022, 21:11:53
EC daje šanse za sniježne padavine u petak od 07-10h.Sličan je i GFS samo što je ciklon dublji pa i sporije se premješta pa su i padavine veće i dužeg trajanja,ali to su zanemarljive količine,1-2mm ako ništa imali bi kratkotrajno umjereno padanje.

Moze li vjetar biti problem?

Nikola

I da ne bude vjetar nema šansi za pokrivač za sad,ima još dosta do petka.

scepo

Na primer nocas Yr.No za Pg, daje skoro 9mm u petak od 01h do 7h pri temperaturi od 4c, bice tu jos promjena sigurnoo  :72:

sanjin

Milsim da može biti promjena, ali na gore.  :67:  Tendencija modela je produbljivanje ciklona i dovlačenje toplijeg vazduha po visini.

St.

Mislim da je snijeg pojam za ravnicu ako je temperatura toplija od -2.5c -3c na 850hPa pri slabijim padavinama. Dosta je tu toplih slojeva pomijesanih od tla do 1400m, koji se ne hlade ravnomjerno u ovako izrazenoj mikroklimi Zb ravnice. Ispraticemo mozda i ima nekih detalja na kartama da se uhvatimo za njih pa da zanemarimo neko iskustvo i ponadamo se necemu

Gaga

Po Ec  glavnina padavina kad smo najtopliji  :107: Gfs i dalje izdasan sa padavinama i trajanju istih,ali ne sumnjam da ce se i on priklonit' vrlo brzo Ec-u.

Nikola

EC ukinuo padavine iza 4h u petak.

P.S. Ovo je bila idealna barička situacija na Atlantiku ali skandinavski ciklon odlazi istočnije tako da ne dozvoljava ciklogenezu u Mediteranu već ćemo imati samo prolazak slabe visinske doline.Nikšić može da prođe sa 5-10cm.

Mladen

Nikola, što misliš za Cetinje, koliko se očekuje snijega?

Nikola

Cetinje bi moglo imati slabo padanje u četvrtak tokom dana,a onda pri naletu jačih padavina sa zahlađenjem biće granično.

Poledica

Yrno daje za Nk preko 13 mm.fina je to kolicina.

Nikola

I GFS se konačno priklonio ECu.

sanjin

Po GFS imamo šanse za snijeg od 4h do 6h UTC u petak. Po EC ni toliko. Najrealniji scenario je ono što sam negdje ranije pisao: kiša ili susnježica na 3-4 stepena, i rano ujutru nekoliko pahulja uz sjever.

Dado

Ja sam davno batalio da pratim GFS. Sto se Nk tice rekao bih da ce visina pokrivaca zavisiti od vremena pocetka padavina, jer ce mu sjeverac presuditi.