News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Decembar 2021.

Started by Nikola, December 01, 2021, 00:26:03

Previous topic - Next topic

Matija Milosevic

Kolasin vec dosta vremena ima lijep intezitet T 0.4 C
Reklo bi se da pada i u Berane 0.7 C je tamo
Zabljak ubija 1.1 rr na minusu  :79:

mecava

Potvrđujem za Berane. Tata mi javlja da se tamo hvata po krovovima. Izuzetno jak intenzitet  :79: ❄ U BP tek sad vidim da se spustio snijeg do nekih 900mnv. U gradu čista kiša...

mecava

Snijeg se spustio na nekih 800mnv a u gradu konačno susnježica.

Matija Milosevic

Nocas ce se snijezna granica vise spustiti
U KL 0.7 C i dalje lijep intezitet 0.4 rr  :79:
Odje kod mene malo prije je trpalo samo tako visina snijega oko 5 cm

mecava

Epska trpačina u gradu.  :79:  Odavno nisu padale ovolike pahulje ❄❄❄

Južina

Veze ovo nema, kiša i snijeg se naizmjenično mijenaju.Da oće sunce razbiti više ove budalaštine :57:

Miloš BP

Quote from: Južina on December 06, 2021, 17:26:41
Veze ovo nema, kiša i snijeg se naizmjenično mijenaju.Da oće sunce razbiti više ove budalaštine :57:
Ne znam cemu zalba. Evo Gfs kaze na vec postojecih 20cm snijega, do 20 decembra bi nam palo jos pola metra. Malo li je :11:
Only black and white

Matija Milosevic

Evo snijega na Lopate nocas malo jaceg uz sjeverni vjetar

Matija Milosevic

Bgm lijepo pada i T je upadanju
U KL blagi intezitet  :79:

Miloš BP

Sitan, ali gust snijeg. T. 0.2. Bijeli po malo. Mozda bude za statistike sjutra ako potraje.
Only black and white

SnowHunter

Desetodnevne padavine u zoni 200+ mm (27.11-06.12):

Cetinje  507 mm
Mokro  404 mm
Štitarica  378 mm
Njeguši  372 mm
Kolašin  340 mm
Šavnik  324 mm
Studeno  310 mm
Mateševo  304 mm
Gornja Bukovica  299 mm
Pošćenje  295 mm
Nikšić  291 mm
Jezerine  265 mm
Rvaši  259 mm
Masline  249 mm
Golubovci  241 mm
Žabljak  231 mm
Viline vode  223 mm
Ubli  218 mm
Plav  216 mm
Boan  210 mm
Njegovuđa  207 mm
Podgorica  203 mm
Gornji Bandići  202 mm
Gusinje*  200 mm
Donja Dobrilovina  198 mm

Šteta što nijesu dostupne crkvičke i dragaljske brojke, nema sumnje da bi bili na čelu liste. Davis na Vilinim Vodama je u prethodnih 10 dana uključujući današnje padavine ''uhvatio'' nešto više od 230 mm snijega uz srednju temperaturu od -2.4°C, a ovaj lijepi, kratki video sa live kamere tokom današnjeg najjačeg snjegopada postavljen na facebook stranici riders.me  :45:  lijepo ilustruje kakva je gore sniježna bajka  :43: :43: :43::

https://www.facebook.com/watch/?v=415887536639967

Nema nikakve sumnje da se radi o metarskom snijegu.  :119: Još jednom ističem fantastičan početak sniježne sezone u visokim planinama.  :109: :43: :43:

mareeram

@SnowHunter

Videh da si stavio snimak sa Hridskog jezera 1,5 m snega!  :105: :109: :45:

Zanimljivo mi i mesta u nizim delovima tog kraja CG nesto slabo prethodnh godina sa snegom prolazila, pogotovu Novembar, Decembar,

30.11.2021., pak, bilo ok za:

Gusinje - 23 cm
Plav - 15 cm

Imas li podatke neke za snegove tamo, posebno ovaj prvi deo zime/kraj jeseni?

Matija Milosevic

Gust umjeren snijeg sa sjevera na Lopate
Ovim tempom bi mogao fino pasti do ujutru  :79:
U KL je -0.7 C

mecava

Pada slab ali konstantan  :120: Temperatura plese oko nule. Konacno je sve bijelo osim betona. Na autima 2cm, na travi za treci statisticki, ali ovaj put je stvarno napadao taj 1cm.  :79:

SnowHunter

Quote from: mareeram on December 07, 2021, 00:00:24
@SnowHunter

Zanimljivo mi i mesta u nizim delovima tog kraja CG nesto slabo prethodnh godina sa snegom prolazila, pogotovu Novembar, Decembar,

30.11.2021., pak, bilo ok za:

Gusinje - 23 cm
Plav - 15 cm

Imas li podatke neke za snegove tamo, posebno ovaj prvi deo zime/kraj jeseni?

Nema dugotrajnih, sistematskih mjerenja u tim krajevima - čak ni u dolini, u planinama već nikako. I to nešto malo što ima nije dostupno običnim smrtnicima.  :120: Razlika između Plava i Gusinja na tek malo iznad 900 m u odnosu na okolne planine i po količini padavina, o snijegu da ne govorim je ogromna. Prosječne godišnje padavine za Plav za period 1960-1979 iznose oko 1250 mm, nedaleko Vusanje gdje je bila padavinska stanica na 1180 m već ima prosjek od oko 1770 mm, planinske zone su debelo iznad 2000 mm. Neke procjene na osnovu rječnih proticaja govore da dijelovi Prokletija kupe i preko 3000 mm padavina. Nažalost, ni u Albaniji nije bilo sistematskih mjerenja, ne znam da li sada imaju bar neke AMS? Modelska reanaliza koju sam postavljao prošle godine govori da je za period 1979-2020 Maja Jezerce za čak 50% snježniji od Kredarice!!!

Da se vratim na pitanje. U periodu 1960-1979 (jedino za taj period imam podatke) najveći novembarski snijeg u Plavu je iznosio 60 cm, najveći decembarski 73 cm. Od 2009. upravo je ovogodišnjih 15 cm rekord novembra, dok je u decembru 2014. mjereno 40 cm, 38 cm je mjereno u decembru 2012, a prošle godine je bilo 35 cm. Očito je da sve više kasni početak ozbiljne sniježne sezone, zapravo se ozbiljni snjegovi povlače na veće nadmorske visine i srećom tamo još uvijek postoje. Da nije sve tako crno u ovom novom dobu pobrinuo se februar 2012. kada je Plav mjerio čak 175 cm snijega što bi trebalo da je all-time rekord. Osim što je rekord očito je i super ekstrem, jer drugi najveći snijeg od 2009. je za tačno metar manji, u martu 2015. Plav je mjerio 75 cm. Vidjećemo šta nas čeka u ovoj sezoni...

Matija Milosevic

Lijep zimski ambijent ima opet dvocifren broj cm
U gradu sam vec picim za Kotor imam obaveza

sanjin

Žabljak ima 45cm, Kolasin 11cm.
B.Polje konacno dobilo prelaznu ocjenu  - 3cm.   :11:

Miloš BP

Tacno. Ja zadovoljan sa danasnjim danom(kriterijumi mi nisu visoki na pocetku zime, zato :64:)
Lijep, zimski dan. Ostalo jos malo bjeline u gradu.. okolna brda, cak i drveca okicena.. temperatura oko nule citav dan, a pada i snijeg..trenutno umjeren...
Only black and white

Fraka

Nije lokalno stanje, al jes meni. Trenutno prolazimo pored Gibraltara i idemo kka ovom monstrumu od ciklona na sjevernom Atlantiku. Ko prezivi, pricace. Problem je sto malo toga možemo sad uraditi sem okrenut brod nazad a to i nije opcija. Prazni smo potpuno, idemo da predamo brod drugok kompaniji u Falmouth, UK. Bice spektakularno

Matija Milosevic

Aooo moj brate sta je to pakao
Ovamo u PG danas jak vjetar i hladno subjektivno
Vracem se u KL

Matija Milosevic

upload image for website
free photo uploading websites
Dvije nocas
Prelijepo je, trenutno hladno ima blage vijavice T -2

Bura

Quote from: Fraka on December 07, 2021, 16:26:22
Nije lokalno stanje, al jes meni. Trenutno prolazimo pored Gibraltara i idemo kka ovom monstrumu od ciklona na sjevernom Atlantiku. Ko prezivi, pricace.

Srećno Fraka! Čuvaj se.

Visina snijega u 19h:

Žabljak 47 cm
Kolašin 11 cm
Pljevlja 10 cm

Žabljak i Pljevlja su danas zabilježili ledeni dan, Kolašinu je izmakao za dvije desetine stepena.

U Baru hladno i vjetrovito, udari bure 17 m/s. Na Žabljaku -7°C, udari vjetra 9 m/s, pa se osjeća kao da je -11°C.  :79:

Matija lijepe slike, generalno tvoja javljanja su pravo osvježenje za forum u posljednje vrijeme.  :45: :45:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Matija Milosevic

Hvala brate vazda kad imam vremena javim
Sad gledah temp.danas sa AMS nije isla preko -0.7 ako nije greska.Nzm kako se gleda ledeni dan dali od 7 do 7 ili drugacije?
how to upload photos to the internet
Jedna spektakularna slika sa Biogradskog jezera ne sto se samo napunilo sa minimuma hidroloskog nego je i vecim dijelom zaledilo  :43:

Bura

Quote from: Matija Milosevic on December 07, 2021, 20:20:12
Hvala brate vazda kad imam vremena javim
Sad gledah temp.danas sa AMS nije isla preko -0.7 ako nije greska.Nzm kako se gleda ledeni dan dali od 7 do 7 ili drugacije?
Mislim da se računa od 19h prethodnog dana. Međutim, onda bi trebalo da bude oko +2 jer je toliko bilo u 19h pa je počela da opada, ali je +0.2°C. Toliko je bilo oko ponoći, a naši osmatrači često od ponoći računaju minimalnu (iako je npr. prije ponoći temperatura bila niža - stara boljka  :75:), pa je možda to slučaj i sa ovom današnjom maksimalnom. SH će to pojasniti ako vidi. Uglavnom, u synopu piše da je za danas kolašinska Tmax +0.2°C.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

SnowHunter

Ekstremne temperature se računaju za period 20 UTC - 20 UTC, u zimskom periodu to je od 21 h do 21 h. Sinoć, tj. već preksinoć je Kolašin u 21 h mjerio +0.2°C i to je maksimum upisan za 07. decembar. Kod nepravilnog dnevnog hoda temperature, kakav je u zimskom periodu relativno čest, ekstremne temperature mogu ostati neupisane u synop izvještaje. Sada nažalost čak 4 glavne stanice (Cetinje, Pljevlja, Herceg Novi i Ulcinj) uopšte ne daju synope u 21 h, brojke se srećom mogu aproksimirati sa automatskih stanica. Vidim sad da je ulcinjska AMS ''riknula'', pa za Ulcinj ni to neće biti moguće...  :71: Inače, ne znam šta se dešava sa osmatranjima na glavnim stanicama, u posljednje vrijeme Cetinje daje synop izvještaje u samo 4 satna termina, Ulcinj u 5, Pljevlja u 6 i Herceg Novi u 8 termina?  :78:

Ekstremne brojke koje postavljam za nove AMS se odnose na period 00-24 h.