News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Jul 2021.

Started by Nikola, July 01, 2021, 01:51:27

Previous topic - Next topic

Bura

Umjeren pljusak u Baru, trenutna T 26.1°C. Zlata je vrijedna svaka kap. Nadamo se da će sjutra biti nešto konkretnije.  :45:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Aquaria

Kiša u D. Kokotima i D. Gorici, kao i na Pobrežju, a po radaru vidim da pada i u Zeti. Samo kod mene još uvijek ništa, sem ako mogu da ubrojim jednu kap od prije sat vremena Nerealno, kao da su Grbavci na drugoj strani planete - još čekam kišu od maja.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Aquaria

Taman kad sam pomislila da će ovamo biti totalna ispala, udariše dva dobra pljuska oko 22:50 - od sreće sam izašla napolje da pokisnem Količinski nije bila neka senzacija, ali dovoljno da se bar jedno zalivanje preskoči. Konačno prekinut "post" od 17. maja.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

sanjin

Nek je sa srećom, pa da je zdravo trošiš. :116: :67:

Napolju je osvježilo ali se u stanu i dalje ne može disat bez klime.

SnowHunter

Vrelo ljeto se nastavlja, srednje temperature na glavnim stanicama u prvoj julskoj dekadi su 3-4°C iznad starog referentnog prosjeka i u zoni ekstremno toplo:

Na gornjem grafiku su odstupanja od prosjeka u prethodnih 13 godina, najveća bilježe Podgorica, Nikšić i Herceg Novi. Podgorica vezuje drugu dekadu zaredom sa prosjekom iznad 30°C, prethodni put se to desilo u ljeto 2015. Dekada je završila kao četvrta najtoplija u podgoričkoj istoriji, sa odstupanjem od +3.7°C pripada kategoriji vrlo toplo u odnosu na cijeli period meteo osmatranja:

Srednje temperature su se kretale od 15.5°C na Kosanici do 30.0°C u Podgorici, i dok su srednji podgorički maksimumi bili u zoni vrlo vrućih dana (+36.6°C), srednji kosanički minimumi su bili duboko u zoni jednocifrenih (+6.2°C).

Na uzorku od 9 glavnih stanica i u odnosu na period 2009-2021 dekada je bila toplija za 1.3°C:

Padavina je bilo malo, na dijelu stanica i nimalo - jedine ozbiljnije pljuskove sa preko 20 mm su zabilježili Pljevlja i Kovren. Toplo ljeto se svakako nastavlja, čini se da će naredna dekada ipak biti nešto svježija u odnosu na prethodne dvije...

Miloš BP

Evo i danas jaki pljuskovi sa grmljavinom. Ovaj put i sa vjetrom. Pravi downburst trenutno...
Only black and white

staracfoco

Kod mene ništa posebno. Palo je oko 9 mm kiše i temperatura se spustila za desetak stepeni. Bilo je i grmljavine. Dobra strana ovih AMS je što otkrivaju nerad ljudi koji šalju podatke za synop. Prije neki dan  palo je, u dva navrata, oko 8 mm kiše ali je ona, na neki volšeban način, isparila i, u jutarnjem synopu koji je slijedio poslije toga, stoji zapisano da padavina nije bilo. Da nijesam vidio i kišu i grad i da nijesam sabirao stubiće rekao bih da sam to sanjao.   

Miloš BP

Gledajuci Ams, ni ovamo nista posebno. 8mm. Medjutim i danas sam ubijedjen da je palo makar jos ovoliko kod mene. Strasni pljuskovi su bili oko 40 min, uz vrlo jak vjetar. Vidim po Ams vjetra prakticno tamo nije ni bilo, tako da je moguce opet ovo sto pricam. No nije ni vazno. Zvanicno palo 20mm u ova 3 dana. Osvjezilo, vrtovi lijepo zaliveni, sad nek udre 35c opet sto se mene tice.
Only black and white

Matija Milosevic

Postali su uobicajeni tropski dani ovog ljeta u KL
T 30.5 C sparno,prosle citave godine je bilo 7 koliko znam
Msm da je rekord cak 72 dana tropska

SnowHunter

Jutros je opet bilo niskih minimalaca: Kosanica 4.4°C, Njegovuđa 6.3°C, Gornja Bukovica 6.5°C, Boan 7.6°C, Štitarica 7.8°C. Ubjedljivo najviše padavina je zabilježila Donja Dobrilovina 39 mm.

Daleko je Kolašin od 72 tropska dana, rekord je 48 iz 2012. Ovo je istorija kolašinskih tropskih dana:

Brojke nakon 2007. su iz synop izvještaja i za neke godine se značajno razlikuju od zvaničnih (posebno za ljeta 2015. i 2017. gdje godišnjaci daju znatno niže brojke). Za period 1949-1985 prosjek kolašinskih tropskih dana je ispod 5, a bilo je godina kada uopšte nijesu zabilježeni, posljednji put 1976. Danas je već 13. tropski dan ove sezone, a kako je krenulo možda i rekord bude ugrožen...

Kad smo kod ljeta, nakon četiri dekade ovo ljeto je četvrto najtoplije od 2009. na uzorku od 8 glavnih stanica:

Matija Milosevic

E to mi reci,mozda sam zamiienio sa Bijelim Poljem ili nekim drugim gradom,ali evo sad vidim koliko su nekad ljeta bila svjezija,i to od 2007 ide bum pravi
Prava je steta sto nema podataka od 1985 god

Matija Milosevic

Vec u 11h  30 C  :107:
Opet neka tmina ili sta vec

Matija Milosevic

SnowHunter

Quote from: Matija Milosevic on July 13, 2021, 08:38:17 E to mi reci,mozda sam zamiienio sa Bijelim Poljem ili nekim drugim gradom,ali evo sad vidim koliko su nekad ljeta bila svjezija i to od 2007 ide bum pravi

Praktično sve stanice u unutrašnjosti, izuzev ZB ravnice, su rekordan broj tropskih dana zabilježile tokom 2012. Ovo su brojke iz meteo godišnjaka:

Bijelo Polje  83
Cetinje  80
Berane  74
Nikšić  69
Pljevlja  60
Šavnik  60
Rožaje  55
Plav  54
Kolašin  48
Grahovo  45

Žabljak je prema godišnjaku te 2012. zabilježio 4 tropska dana, prema synopima njih 5. Prema synopima iz 2017. bilo je 7 tropskih dana što bi trebalo da je all-time rekord, ali opet je ova brojka u godišnjaku svedena na 4 tropska dana. Pošto su to zvanični podaci - moguće da je ove godine već skinut žabljački rekord, jer je danas gore zabilježen 5. tropski dan u sezoni?  :78:

Quote from: Matija Milosevic on July 13, 2021, 08:38:17 Prava je steta sto nema podataka od 1985 god

Srećom, ti podaci postoje - samo ih nemamo mi forumaši...  :120:

Danas još jedan odvratan dan u betonskoj džungli, već satima beogradska temperatura je 38°C pa iako je niska vlaga - napolje se nema kud.  :13: :13: :13:

staracfoco

Jutros 14 stepeni, malo poslije 16 sati 34,60 stepeni. Lijepa amplituda.

SnowHunter

Najveće amplitude danas:

Kosanica  25.2°C (5.8°C - 31.0°C)

Šćepan Polje  24.9°C (12.7°C - 37.6°C)

Gradac  23.9°C (12.2°C - 36.1°C)

skener

Da li je Scepan polje danas bilo najtoplije u CG, ako sam ispratio dobro?

SnowHunter

Jeste od Zavodovih stanica, ostaje mogućnost da je topliji bio Danilovgrad koji je već dva dana offline. Vanjine Masline su bile toplije za 0.1°C (37.7°C - 37.6°C).

Šćepan Polje je već četvrti put ove godine najtoplije u CG (dva puta u martu i po jednom u junu i julu). Šćepanpoljskih 38.6°C izmjerenih 23.06. je gotovo izvjesno najviša ikada izmjerena junska temperatura na sjeveru CG. Inače, najveći broj najtoplijih dana ove godine ima Danilovgrad, slijedi Podgorica, pa onda primorske stanice (Bar, Budva, Herceg Novi) koje su najtoplije u hladnijem dijelu godine.

SnowHunter

Danas, tj. već juče od zavodovih stanica najtopliji je bio Gradac sa 37.8°C. Iako je često u vrhu, ovo je prvi put ove godine da je na njemu. I opet su Masline bile za nijansu toplije (38.0°C), zadnjih dana značajno nadmašuju zvaničnu podgoričku stanicu.

U Beogradu sa 38.7°C izjednačen je ovosezonski rekord Tmax i skinut datumski rekord od 37.3°C (iz 1931. i 2008). Ono što je posebno zanimljivo - minimalna temperatura je iznosila 27.7°C i to je all-time beogradski rekord u prethodnih 130+ godina! Prethodni rekord od 27.1°C zabilježen je tri puta (20.08.1946, 22.08.2000. i 23.07.2015). Takođe, zaključno sa 15.07. biće zabilježeno 28 tropskih dana u prethodnih 30 i to je takođe all-time rekord. Maksimalni broj tropskih dana u nizu od 30 dana do sada je iznosio 27. Prva polovina ljeta će završiti kao druga najtoplija u istoriji iza 2012. Te 2012. vrelo ljeto se nastavilo do kraja, nadam se da će ove godine ipak biti nekog predaha - jer ovakvo vrijeme u velikom gradu je izrazito neprijatno.  :13:

Matija Milosevic

Mislio sam da ce danas biti hladnije
Ipak novi tropski dan 16 ukupno,mozda sjutra ne bude
Sto se nas tice ove su temp.uvijek bile pojam i bice
Makar spavamo ko zaklani   :67:  kod nas jutros 10 C

Admin

Prosječna Tmax u Podgorici tokom prve polovine jula iznosila je 36.2 C.
Toplije je bilo sam dva puta
1950 - 36.3 C
2012 - 37.7 C

niksicki

Na istoku u pravcu Banjana ima pljuskova

Matija Milosevic

Gledajuci radar kompletna Srbija i sjever u oluji
Kod nas ljeto pravo cini mi se kao vjecnost da grije sunce
Bez tropakog dana danas 28 C

Matija Milosevic

Svitka bez prestanka put sjevera
Vidim PV ima fin intezitet 0.80
Zahladnjelo oko 17 C

Miloš BP

Preko 15mm za 45 minuta u Pv. I ovamo svitka, ali cini mi se da nece nikud od pljevaljskog kraja.
Only black and white