News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

April 2021.

Started by Cirius, April 01, 2021, 00:23:00

Previous topic - Next topic

Cirius

Vedra i topla noć, T ~ 17'C...   

Matija Milosevic

Upeklo i odje 🤣
T 11.9 C
Ima vjetra malo,ovo sunce bgm brise snijeg vidim okolo,ali ga ima dosta itekako ❄️
U PG 22.6

Miloš BP

Prekrasan, suncan i topao dan, nakon oblacnog prijepodneva. 21.5°C max. danas.
Only black and white

Nikola

Na Garač je ostalo snijega u tragovima pri vrhu,što nije često za april mjesec,s obzirom da ga gotovo veći dio zime nije bilo.Lisac pod snijegom na vrhu sa osojne strane a Prekornica i dalje ušlagirana,sigurno je u zonama 1600mnv+ akumulirano 2-3m snijega.

SnowHunter

Iako je kraj marta donio proljećnje temperature, treća dekada u cjelini je bila znatno hladnija od novog prosjeka, pridruživši se tako prvim dvjema. Srednje temperature na glavnim stanicama uz odstupanje od prosjeka 2009-2021:

Zanimljivo je da su sve tri martovske dekade na Žabljaku bile negativne i to je prvi put od 2009, a mart ukupno je najhladniji još od 2005 i nešto je hladniji od referentnog perioda 1961-1990. Ovako hladno martovsko vrijeme je pogodovalo održavanju leda na Biogradskom jezeru do kraja mjeseca, autor fotografije od 26.03. je Bojan Kuburović:

Par fotografija autora Srđana Lazarevića sa bjelopoljskog dijela Bjelasice na kraju marta. Kod planinarskog doma u šumi na 1770 m ima bar 2 m snijega:

Ovdje se vidi vrh Turjak (1912 m), sa izlaznom žičarom novog skijališta koje bi već sljedeće zime trebalo da bude u funkciji, ako ova kovid kriza ne poremeti stvari:

Sa facebook stranice PSK Hrid dvije fotografije i dalje zatrpanih koliba na Babinom polju:

Postaviću kasnije nešto brojki o cijelom mjesecu koji je ukupno bio suvlji i hladniji od prosjeka.

michael

i pise se po forumu da je zima za zaborav, da sto prije prodje... pogledajte slike, april, razmislimo koje su to kolicine snijega pale

zaista moramo da cijenimo ovu zimu

Matija Milosevic

Za sjever solidno
Ja sam vise puta rekao da sam prezadovoljan
Prosla mi je traume ostavila pa zato 🤣
Evo mozda sjutra opet snijeg
Za zaborav jeste da ne pominjem PG
Ali CT sigurno a NK je 2 godine zaredom bez zime
Znaci nzm sta se desava,bukvalno kao PG su postali

Miloš BP

Почеле конвекције понегдје на сјеверу..

Пљусак са грмљавином тренутно у БП.

Only black and white

Matija Milosevic

Kakav pljusak
Smrklo se ali sjedim u bastu

Matija Milosevic

9.7 C prava proljecna kisa
Na Viline vode snijezi

SnowHunter

Padavinski pregled marta mjeseca:

Cetinje  170 mm
Njeguši  144 mm
Crkvice  130 mm
Mateševo  124 mm
Podgorica Masline 119 mm
Mokro  113 mm
Dragalj  112 mm
Kolašin  112 mm
Štitarica  109 mm
Podgorica  108 mm
Golubovci  102 mm
Ulcinj  99 mm
Bar   95 mm
Rvaši  95 mm
Šavnik  94 mm
Budva  93 mm
Velika  93 mm
Gornji Bandići  93 mm
Pošćenje  88 mm
Studeno  88 mm
Bijelo Polje  87 mm
Plav  86 mm
Virpazar  85 mm
Rožaje  84 mm
Viline vode  81 mm
Herceg Novi  81 mm
Kosanica  80 mm
Žabljak  78 mm
Tivat  73 mm
Gornja Bukovica  73 mm
Boan  72 mm
Berane  68 mm
Njegovuđa  65 mm
Donja Dobrilovina  64 mm
Andrijevica  63 mm
Kovren  63 mm
Pljevlja  54 mm
Plužine  53 mm
Šćepan Polje  51 mm
Gradac  51 mm
Nikšić  50 mm

Ne sjećam se da sam Nikšić vidio na padavinskom začelju. Neke podatke bi trebalo uzeti s rezervom, neke sam nažalost morao izostaviti jer očigledno nijesu korektni. Ovdje mislim na Gusinje gdje se ne učitavaju sniježne padavine i Petrovac gdje standardno prečesto izostaju brojke. Nažalost, nekada pouzdane brojke sa AMS iz Danilovgrada, Dragovića Polja, pa i Virpazara u ovom novom grafičko-tabelarnom prikazu to više nijesu. Iz nekog razloga padavine su umanjene u odnosu na realne. Ovako izgleda izohijetna mapa:

Mnogo zanimljivija je mapa ostvarenosti padavina. Krajnji sjever i sjeveroistok su iznadprosječni, dok je na jugozapadu procenat ostvarenosti ispod 50%:

Čeka nas nešto dinamičniji period, visoke planine će opet dobiti solidnu sniježnu porciju. Na Vilinim Vodama sniježi na +1°C:

Dusko

Na Žabljaku večeras 60cm snijega. Najniže, još od Božića. Nema, 'kad mu dodje vrijeme', otopi se, bez obzira kakva je bila zima. Nedjelju, dvije....gore, dolje.

Miloš BP

15mm данас пало.
Only black and white

SnowHunter

Malo temperaturnih martovskih brojki. Mjesec je završio kao nešto hladniji od starog referentnog prosjeka 1961-1990, ali u zoni normalno i uz izraženije negativno odstupanje na sjeveru. Srednje temperature na glavnim stanicama:

Ovogodišnji mart je bio najhladniji još od marta 2005, u odnosu na prethodnu deceniju prosječno je hladniji za 2°C. Koristeći podatke sa AMS u narednoj tabeli je proširena lista stanica sa uporedivim istorijskim podacima:

Podgorički i pljevaljski mart je bio hladniji u odnosu cijeli period meteo osmatranja. Sa grafika je zanimljivo koliko je moderno martovsko otopljenje izraženije u Podgorici:

U planinama mart je bio pravi zimski mjesec, svuda hladniji od februara. Ovo nije toliko rijetko i u prošlosti se dešavalo više puta (prethodni put 2016). Srednje mjesečne temperature prema klimatološkoj formuli su iznosile: Viline Vode -3.6°C, Kosanica, Jezerine i Njegovuđa -1.5°C, Žabljak i Gornja Bukovica -1.4°C, Studeno -0.3°C, Mokro +0.8°C, Mateševo i Boan +1.0°C, Kovren i Štitarica +1.2°C, Pošćenje +1.3°C. Martovska hladnoća je vidljiva na žabljačkom grafu odstupanja srednje temperature od prosjeka 2009-2020:

Temperaturni ekstremi su bili manje izraženi nego u februaru. Raspored srednjih maksimalnih i minimalnih temperatura za veliki broj stanica je na narednom grafu:

Brojke sa srednjim i ekstremnim minimalnim i maksimalnim temperaturama. Srednji minimumi sada već po običaju najniži na Kosanici, ali je mjesečni rekorder hladnoće ovog puta Njegovuđa. Kad su maksimumi u pitanju opet je rekorder Danilovgrad, dok su maksimalci očekivano najniži na najvišim Vilinim Vodama:

Za kraj statitistika mraznih i ledenih dana. Viline Vode su zabilježile sve mrazne dane i čak 15 ledenih:

Matija Milosevic

Naucni rad Snow,strasno
Odje lijepa kisa pada,do jutros 12 mm
Cini mi se da je na Zabljak presnijezilo ili susnjezica
Kako god vidim da vise zone Durmitora su odavno u lijepoj snijeznoj zavjesi
T 6.6 C

Dado

Ovo sto se Niksic nasao na zacelju je blago receno sokantno. Prvi put za sve ove godine pracenja vremenskih prilika da ovo vidim, ako SH ili neko ima podatak da se jos nedje desilo neka me demantuje.

Zato je od jutros kisa neprekidna umjerenog intenziteta.

Matija Milosevic

Pada fino na Viline vode
Na Zabljak trpa
Kod mene umjerena kisa na 6.1 C

Poledica

Kisa povremeno ,nista strasno .

Matija Milosevic

Presnijezilo je kod mene skoro ❄️❄️

Matija Milosevic

Vec pocelo da bijeli
Nisam ovo ocekivao 🤣🤣

mecava

Javlja mi majka da je Obrov na samom vrhu obijelio ali ipak je tu neophodno da pogled baci neko od clanova iz BP. 😁 U gradu kisa ne staje.

Matija Milosevic

Trenutno thundersnow
Snijeg se kupi nenormalno,asfalt je kompletno bijel
Grmi i pada snijeg 🤭🤭

Miloš BP

Quote from: mecava on April 03, 2021, 16:51:08
Javlja mi majka da je Obrov na samom vrhu obijelio ali ipak je tu neophodno da pogled baci neko od clanova iz BP. 😁 U gradu kisa ne staje.
Tako je. Jedva primjetno, ali obijelio livadu pored repetitora.
Only black and white

sanjin

Po veb kamerama, bas fino pada na Bjelasici i Durmitoru.

mecava

Hvala Milose ❄👌 U Beogradu trenutno suvo, bilo je kise danas. Temp +9.0