News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Srednjoročne i dugoročne prognoze

Started by Admin, September 20, 2009, 18:09:54

Previous topic - Next topic

Nikola

Prostran i jak AC djelovace,po trenutnom materijalu na veci dio prve sedmice novembra.Ono sto je govoriti iz iskustva,uvijek je posle duzih perioda AC krajem i pocetkom ili sredinom novembra dolazilo do naglog zahladjenja i prvog znacajnijeg snijega na sjeveru.Na primjer 23. novembra 2005. godine i u Podgorici je zabiljezen snijezni pokrivac u vecernjim satima dok je Danilovgrad imao sjutra zvanicnih mislim 2cm,ali te su godine rijetke,mada eto vec 10 godina nije bilo snijega u to doba u tim mjestima.Snow Hunter je negdje ostavio podatke o tome kolika je ucestalost padanja snijega u novembru,koliko se sjecam mislim da na svake 10 ili 15 godina imamo takav scenario.

Ono sto je pa sigurno da ce ove zime biti pokrivaca u Podgorici mada nije iskljucino da ga ne bude,jer od kad se vrse mjerenja jednom se desilo da 3 uzastopne zime nema pokrivaca,ali to je jako rijedak slucaj.

Czv Nk

Znate sta laik sam,ali sam primijetio da cim je ljeto toplo i suvo kao ove god i dosta suva jesen zima je dobra.Kao sto je bilo 2005 i 2012 bilo je slicno kao oce god.Imam neki dobar osjecaj a sta ce biti vidjecemo.

Cirius

Ako i ova godina bude bez statističkog centimetra snijega u Podgorici, ne znam bi li to bio prvi put da se vežu tri uzastopne godine bez pokrivača ... ?

Pretežno AC period pred nama, od petka priliv suve kontinentalne mase ... sunce gubi snagu, stiže novembar i bajkoviti dani difuznog svijetla    :105: 

Nikola

Povoljne analize italijanskih meteorologa za snjegoljupce od decembra,sledece azuriranje 20.nov pa ce tu biti jasniji.

Južina

Nikola

Prognozira se negativan NAO indeks posle 20tog.

Czv Nk

Nikola

Quote from: Czv Nk on November 09, 2015, 20:03:09
Moze li prevod za nas laike? :11:
Oko 20tog se ocekuje zahladjenje i padavine.

Nikola

Ovako izgleda projekcija vremena za zadnju sedmicu novembra pa do sredine decembra.

Oba modela daju slabljene uticaja AC posle 20tog.

Nikola

Ne vidi se stvaranje bloka do decembra,AC se drzi Azora,pozitivan NAO indeks.

sanjin

Modeli crtaju "very heavy snow" na sjeveru za 5-6 dana.

EagleS

The absence of evidence is not the evidence of absence

Nikola

Prognozira se negativan AO index pocetkom decembra medjutim preba da prodje par dana da sve dodje na svoje.Italijani za sledeci vikend(6-7.) prognoziraju snijeg i u ravnicama na jugu.

staracfoco

Molim za pojašnjenje pojmova NAO i AO index.Negđe sam,možda i na ovom forumu,natrčao na ove pojmove ali nijesam obratio pažnju na to.Sada sam probao da nađem što je to preko Gugla ali su svi tekstovi na engleskom a kad sam se ja školovao mogao sam da biram samo između ruskog i ruskog jezika.Kad je engleski počeo da se više koristi već sam bio u fazi :"Stari konj se ne uči igrati"što je veliki hendikep.Nadam se da ćete imati strpljenja i razumijevanja za starog konja i ,najkraće što je moguće,pojasniti što znači visok NAO  I nizak AO indeks.Shvatio sam da to ima neke veze sa temperaturama okeana i sa Arktikom ali kakve su te veze sa vremenskim situacijama ,bez pomoći,ne mogu da dokučim.

Djole

ukratko NAO= sjeverne articke oscilacije a AO articke oscilacije .ukucao na google pa Vam preveo :)

Nikola

Quote from: staracfoco on November 23, 2015, 18:33:59
Molim za pojašnjenje pojmova NAO i AO index.Negđe sam,možda i na ovom forumu,natrčao na ove pojmove ali nijesam obratio pažnju na to.Sada sam probao da nađem što je to preko Gugla ali su svi tekstovi na engleskom a kad sam se ja školovao mogao sam da biram samo između ruskog i ruskog jezika.Kad je engleski počeo da se više koristi već sam bio u fazi :"Stari konj se ne uči igrati"što je veliki hendikep.Nadam se da ćete imati strpljenja i razumijevanja za starog konja i ,najkraće što je moguće,pojasniti što znači visok NAO  I nizak AO indeks.Shvatio sam da to ima neke veze sa temperaturama okeana i sa Arktikom ali kakve su te veze sa vremenskim situacijama ,bez pomoći,ne mogu da dokučim.
Mislim da ovo moze da pomogne http://www.meteo.co.me/forumi/index.php?topic=4070.0

staracfoco

Zahvaljujem na iscrpnim objašnjenjima koja sam našao na datoj adresi.Sada mi je štošta jasnije,a ako nastavim sa edukacijom uz ovakve učitelje,nemojte se iznenaditi ako se pojavim i ja neđe sa prognozom.Još jednom hvala,jer je sramota,po meni,biti dio nečega(u ovom slučaju jednog finog društva pozitivaca) a biti totalni duduk za teme o kojima se razgovara.

Nikola

Fenomen El Ninjo itekako ima uticaja na klimu Sjeverne Amerike,ovaj i prosli novembar se ne mogu uporediti.El Ninjo tamo donosi toplije i suvlje vrijeme.
Posljedicno tome ima uticaja i na Evropu ali ne u onoj mjeri kako ga neki predstavljaju.Potpuno mi je blizak 'Butterfly effect' ali se on pogresno tumaci i banalizuje ''Ako leptir mahne krilima u Pekingu, u Njujorku ce nastati tornado''.

GFS 12Z mnogo bolji za period posle 2-3. daje mogucnost cijepanja Arktickog vrtloga i uspostavljanje bloka.

Yeti

A evo vec neko vrijeme pratim na 3bmeteo I Meteo.it pricu o najavama zime,pa po jednima ide "gelido inverno"(brrrrr zima) zbog tri faktora:El Ninja koji je nikad jači(slicno kraju '96),ništavne golfske struje i snijezne pokrivenosti sibirske oblasti u oktobru i novembru(što bi posredno moglo poremetiti polarni vrtlog-uslov svih uslova da ka nama krene ozbiljnija hladnoca).S druge strane u stratosferi se desava stratcooling-rashladjivanje stratosfere sto polarni vrtlog cini jos kompaktnijim i eto nama u decembru opet megaanticiklona da imamo monotoniju od vremena! :107: :54:
Listen to me carefully,I shall say this only once

bole

Mi nemamo ama bas nista od tog El Ninia
daleko je to od nas da bi nesto znacajno uticalo, mozda sijever Evrope....

Nikola

GEFS daju razlicite NAO i AO indekse,bar do 10 decembra nece biti nista znacajno za nize predjele,a do prije par dana bilo je drugacije.Nista dok se za 5-6 dana svi ne podudare.

Stefan600

Vec nekoliko dana opet pratim forum po malo. Kako vidim, prvi dio decembra ce donijeti vrijeme na kakvo smo navikli vec nekoliko mjeseci. A sve na sta naviknemo, zna i da dosadi  :64:
Ne znam zasto, ali imam osjecaj da ce nam neko zahladjenje jace doci oko Nove godine, a vjerovatno grijesim. A mozda to nije osjecaj nego se samo potajno nadam? :28:
Februar 2012. :)

sone

Quote from: Stefan600 on November 30, 2015, 17:23:03
Vec nekoliko dana opet pratim forum po malo. Kako vidim, prvi dio decembra ce donijeti vrijeme na kakvo smo navikli vec nekoliko mjeseci. A sve na sta naviknemo, zna i da dosadi  :64:
Ne znam zasto, ali imam osjecaj da ce nam neko zahladjenje jace doci oko Nove godine, a vjerovatno grijesim. A mozda to nije osjecaj nego se samo potajno nadam? :28:

Ja danas sa ocem pricam koji je primakao 80-tim,kaze on posle ovoga moze samo dobar snijeg jer ovakvo vrijeme mora iskijat na nos sto bi se reklo.Mnogo je ovo lijepo a i dugo traje.Logicki da slijedi hladnoca s padavinama nakon ovoga.Zivi bili pa vidjeli...mada logike ima sve manje u svemu,da se ogradim.

Nikola

Zanimljiva ilustracija 

(preuzeto sa 3bmeteo.com)

EC 12Z uvodi mogucnost da se formira AC nad sjevernom Evropom i da povuce hladnocu iz Sibira,to je jos bolji i sigurniji recept za snijeg od bloka na Atlantiku.

petar

Modeli za sada u daljem periodu ne vide nista znacajno sto bi moglo uticati na promjenu vremena... Mislim da je sigurno da narednih 8-10 dana ce biti suncani i topli za ovo doba godine  :116: