News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Decembar 2020.

Started by Nikola, December 01, 2020, 01:53:15

Previous topic - Next topic

SnowHunter

Konačno sniježi na Vilinim Vodama uz +0.2°C. Inače, prije noćašnje akcije, snijega je najviše bilo na visokim planinama na sjeverozapadu, tj. Bioču i Durmitoru. Na istoku tek najviše zone Komova i Prokletija imale su nešto snijega - što se (donekle) vidi na satelitskom snimku:

Bar za visoke planine idu bolji (sniježni) dani... :79:

Mađo

Prvi ovogodišnji snijeg po visovima Lovćena.
Na Njeguše umjerena kiša uz 4.8.

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Matija Milosevic

Slaba kisa hladno
Temperatura 5.4 stepena
Iznad 1400 otprilike snijezi  :79:

EagleS

Bioč, Maglić i Volujak izgledaju napunjeni, fino je viđet da su padavine na śeverozapadu stvarno pošle u snijeg za razliku od Bjelasice
The absence of evidence is not the evidence of absence

SnowHunter

Bilo je više padavina, kao i nešto niža temperatura po visini idući ka zapadu, otuda ovakva situacija. Nažalost, sve je to tanko s obzirom na doba godine. Kasna jesen više ni visokim planinama ne donosi ništa zimsko, postaje uobičajeno da klimatološka zima počinje sa kopnim tlom i tamo gdje bi već trebalo da bude solidna akumulacija iz više snjegopada. Evo kako izgleda novembarska statistika maksimalne temperature u Podgorici od 1949. do danas:

Tople boje polako preuzimaju cijelu površinu grafa, u zadnje dvije godine tek po jedan novembarski dan je imao maksimum ispod 15°C. Iluzorno je u takvim okolnostima očekivati ozbiljnije zimske situacije, čak i za visoke planine.

Matija Milosevic

Slaba kisa uz blag vjetar
Kad odje nema snijega,dobro je kad gore trpa visocije
Sjutra bi moglo  fino da pane iznad 1500  :79:

Matija Milosevic

Umjerena kisa od jutros,najgore sto putujem danas do Kotora ,msm nocas ali nije prvi put no ko zna koji
Visocije iznad 1600 snijezi na blagom plusu
Vjerovatno zone iznad 2000 su u stabilnom minusu

Matija Milosevic

Trpa na Viline Vode uz blagi minus  :79:
Takodje na Zabljaku krpe padaju  :79:

Niksic 3

Zabljak ima RR 1,4 na pozitivnoj nuli.

Fraka

U Kotor vele potop. Strasna kisa pala a T se spustila na 9 stepeni po AMS Luka Kotor

staracfoco

U Beranama ono što se redovno dešava kad se , u prognozi, najavi da će na sjeveroistoku biti znatno manje padavina. Ne dešava se ništa.

Miloš BP

Kod nas lijepa kisa pada(konacno, bar kisa),od neko doba popodne.
Only black and white

Matija Milosevic

U platije na par mjesta siklja voda iz stijena
Svim putem sipa od KL do PG
Trenutno u glavnom gradu sam
Kod mene samo 3.3 stepena mozda I presnijezi  :79:

Matija Milosevic

Kako rekoh tako bi
Cim ja odem trpa,trenutno u KL 0.6 I jak snijeg
Ujutru cemo imati prvi st.cm ove godine vec je sve bijelo
Bice I slika  :79:

Miloš BP

Only black and white

Miloš BP

Kolasin, od Matijie slika.
Only black and white

Mađo

Idemo  :79:

Kolašin.

Послато са M2004J19C помоћу Тапатока

Matija Milosevic

Palo 7,8 cm
Uglavnom kazu moji trenutno mijesa ,susnjezica
Na visinama ne posustaje trpa  :79:

sanjin

Zabljak 16cm, Kolasin 7cm, Plav 3cm i Pluzine 1cm.

staracfoco

Kraj prve dekade decembra a ja presrećan što sam, noćas, čuo vodu koja ide niz oluke, poslije više od mjesec dana suše. Tmurno jutro uz temeraturu od 2 stepena i bezvjetricu.

Matija Milosevic

66 mm juce,iz toga na kraju 7 cm snijega prvi ove sezone
Na Bjelasici I dalje trpa ,oblasti iznad 1600 dobili ozbiljniju  turu  :79:

SnowHunter

Bilo je obilnih padavina u prethodnih 24 h:

Cetinje  121 mm
Njeguši  92 mm
Nikšić  76 mm
Studeno  76 mm
Podgorica  70 mm
Kolašin  66 mm
Rvaši  66 mm
Dragovića polje  63 mm
Ubli  62 mm
Herceg Novi  58 mm
Plužine  58 mm
Gornji Bandići  56 mm
Golubovci  54 mm
Žabljak  47 mm
Virpazar  46 mm
Tivat  45 mm
Šavnik  44 mm
Andrijevica  42 mm
Plav  41 mm
Petrovac  39 mm
Bar   34 mm
Ulcinj  32 mm
Gusinje  30 mm
Budva  29 mm
Viline vode  24 mm
Bijelo Polje  22 mm
Berane  19 mm
Pljevlja  11 mm
Rožaje  9 mm

Konačno su visoke planine na sjeveroistoku dobile prvi ozbiljniji snijeg ove zimske sezone. Na Vilinim Vodama čini se kao 30+ cm:

Za najviše zone Durmitora, kao i Maglića i Bioča, može se reći da se radi o drugom ozbiljnom snijegu, tamo je vjerovatno već solidan sniježni pokrivač:

Nikola

Kad sam se vraćao iz Nikšića podigla se bila magla,Garač bez snijega,Lisac pri vrhu obijelio,a Prekornica na oko 1300mnv.Koliko sam uspio da vidim mislim da je i na Korita obijelio.

EagleS

Juče su se zabijeljeli i prvi put u sezoni Treskavac i Žijevo kao i Planinica (~1400mnv)

The absence of evidence is not the evidence of absence

SnowHunter

Topla prva decembarska dekada, prosječno odstupanje iznosi +2.0°C - najizraženije na krajnjem sjeveru:

Padavinski - južni i centralni predjeli iznad prosjeka (Cetinje 320 mm, Herceg Novi 190 mm, Nikšić 185 mm), sjever oko prosjeka ili nešto ispod (Pljevlja i Rožaje 11 mm).