News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Septembar 2020.

Started by Nikola, September 01, 2020, 00:17:22

Previous topic - Next topic

sanjin

Prema evidenciji sa Ogimeta, ovo je dvadeseti tropski dan u PG u septembru. Samo je 2.09. temperatura ostala ispod 30 stepeni (29.7).

Matija Milosevic

Par razvoja oko grada
Jedan malo Jaci sa strane sinjajevine
Mozda zahvati grad

NK sve ce biti dobro

Počela kiša posle dužeg perioda u NK, ima i malo grmljavine.

Za kolege, posegno iz Nikšića, pitanje: znajuli kakav je ono stub povisočiji postavljen kod meteorološke stanice - je li za neku opremu ili stub nekog operatera?
Sutjeska je naša dika, to je snaga pobjednika,
volimo vas mi smo s vama, vi ste radost Nikšićana!

SnowHunter

Druga dekada septembra je u centralnoj i južnoj Crnoj Gori bila najtoplija u istoriji meteo mjerenja. U odnosu na cijeli period meteo osmatranja na jugu su odstupanja iznosila čak +6°C, mjestimično čak i više!

Srednje temperature na glavnim stanicama uz odstupanje od prosjeka 2009-2020:

Septembar je naglo otoplio u zadnjoj deceniji, pa na gornja odstupanja se može dodati 1.5°C do 2°C u odnosu na cijeli period meteo osmatranja. Dvije najsjevernije stanice Pljevlja i Žabljak su bile toplije 2011. i 2015.

Na nivou 8 glavnih stanica dekada je bila najtoplija za period 2009-2020, al ponavljam najtoplija još od 1949:

U Podgorici je stari rekord skinut za skoro 1°C:

Zanimljivo da je odstupanje ovogodišnje dekade u odnosu na prosjek 1949-2020 čak 6.7°C i to je na nivou najviših dekadnih odstupanja u istoriji meteo mjerenja (druga dekada juna 2003. i treća dekada aprila 2018). U prve dvije dekade septembra u Podgorici je zabilježeno 19 tropskih dana, ali to nije rekord jer su 1954 i 1987 svi dani bili tropski, a 19 tropskih dana je zabilježeno i prije dvije godine. Ove godine svih 20 tropskih dana bilježi Danilovgrad, Virpazar je na 18.

U Baru je novi rekord ''potukao'' stari za skoro 2°C:

Toplota je bila još izraženija u Herceg Novom i Ulcinju, gdje su prethodno najtoplije druge dekade septembra nadmašene za 2.3°C, odnosno 2.6°C!!!

Matija Milosevic

Kod mene za ovih 21 dan najvisa dnevna temp.je bila 29 koliko sam pratio,za kisu ne bih mnogo pricao  :120: citavih 5 mm.
Kako stvari stoje treca dekada ce biti ubjedljivo najhladnija od ove dvije
Scim sto je prva dekada bila mnogo prijatnija od ove druge

Matija Milosevic

Matija Milosevic

michael

Kad se ppdgorica ocekuje kisa danas?

sanjin

Najavili kišu, a cijeli dan sunce sija u sve šesnaes.

St.

Quote from: sanjin on September 22, 2020, 16:29:55
Najavili kišu, a cijeli dan sunce sija u sve šesnaes.

Испала тешка. Код нас се поранило прије зоре да се ради и заврши нешто до подне, прије кише.   :75:

Miloš

Koji light show u Boki, odavno nije bilježeno ovoliko grmljavine. Šteta što AMS ne rade sad kad je najzanimljvije.

U Baru se maler još uvijek nije razbio, a pitanje je hoće li i noćas. Poslednji put je preko 10mm kiše u cugu palo još u aprilu, čini mi se. To kad se toliko dugo zaređa, jako je teško da se prekine niz, ali ima fore do ponedjeljka. Ako u ovih 5 dana ne padne barem 20mm kiše, onda stvarno ne znam kad će. Za sada u septembru 0.2mm.

Matija Milosevic

Haos po boki
Potoci,brat mi je poslao par snimaka iz tivta  :33:
Kod mene sijeva opasno
Ubrzo bi kisa trebala posle 19 dana

Bura

Skoro 12 000 munja iz ovog "našeg" sistema. Otkad južine nije bilo u Baru, ne pamtim.  :21: T 24.4°C.

Tek sam sinoć primijetio, a vidim da je od 1. juna takva praksa, da se synop izvještaji sa nekih glavnih stanica (trenutno samo 4, Podgorica, Bar, Nikšić i Pljevlja) sada šalju i u onim terminima koji su dosada bili izostavljani, u 22, 23, 01 i 02UTC.  :45: :45:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Aquaria

Kreće žurka i ovamo, digao se vjetar i konačno krenula kiša "iz najjače"  :99:

St.

Ima pljuskova vec par sati u Danilovgrad a i opasne grmljavine.  :58:

Miloš

Bar je i ovoga puta sve omašilo, prošlo sa druge strane planina. Valjda sjutra veče bude više sreće. Toliko je potrebna dobra kiša. A stalno maši za malo.

Matija Milosevic

Krenula akcija kod mene zestoka
Sipa konacno  :112:

Nikola

Za sad blicanja najviše južnije od grada,u Zeti.

Osvježilo prilično,uz jak zapadnjak palo je i oko 20mm.

T 18C

Miloš BP

Од скоро, слаба/умјерена киша, и повремена грмљавина..
Only black and white

staracfoco

Dosta grmljavine i malo kiše kod mene. Oće li se što mijenjat u satima koji dolaze, ne znamo.

Nikola

Od 23h ne prestaje da blica i grmi.Ova 'ćelija' se polako premješta dublje u kopno ali smo na liniji nestabilnosti,sa mora već kreću novi razvoji.

Nikola

U Tivat je palo za dva sata 134mm i juče 65mm,oko 200mm za 4 sata  :29:
Slično je i na Njeguše.

Nikola

Tivat preko 220mm
Njeguši 245mm

Razvoj ne posustaje,da mi je da doživim taj intezitet.

Fraka

Ja ovo ne pamtim za svoga zivota. Vec 4 sata je napolju dan, munja ima oko 5 po sekundi u prosjeku i lije nestvatna kisa. Zbilja nestvarna. Siguran sam preko 300 litara, mozda i vise.  :82:

Mađo

Ogromna je kiša pala na području Boke i zaleđu.Na Njeguše je pao novi rekord dnevnih padavina,a sa konkretnim podacima ću se javiti kasno popodne.Bez struje smo svu noć a ups je pri kraju.

Palo je sveukupno,prema mjerenjima sa ams,za sada, 344 mm !