News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Jul 2020.

Started by Cirius, July 01, 2020, 00:01:33

Previous topic - Next topic

Miloš BP

Данас 33° било. Топло је и сад. Око 20°. Волим овакве љетње дане.
Only black and white

Miloš BP

Velika razlika juče, i danas. Danas max.t. 19°C. Sad i neka jesenja rosulja poče. Dobro je što t.opet od sj.ide gore.
Only black and white

Matija Milosevic

Ja Sam radio citav Dan na selu,bilo je vjetra ,Ali do 5 uglavnom vedro od tada sve oblacno I to Oni jesenji oblaci Ali bez kise za sada.Temp.15.2  :79:

SnowHunter

Trenutni temperaturni prolaz žabljačkog ljeta - za sada je ljeto 2020. datumski najhladnije u zadnjih 12 godina:

Već sada se sa 100% sigurnošću može reći da ovo ljeto neće ući u red najtoplijih u istoriji CG meteo mjerenja. Recimo na primjeru Podgorice, čak i kad bi imala srednjak od 33°C od sjutra do 31.avgusta (što je praktično nemoguće, jer najduži niz sličnih srednjih temperatura je onih 10-ak dana iz avgusta 2017, a do kraja meteo ljeta ima još 49 dana) ljeta 2003. i 2012. bi ostala toplija.

Matija Milosevic

Nzm koliko je jutros bilo u KL Ali znam da Sam jutros oko 5 kada Sam isao na selo da se balira sijeno,pokazivalo 3.5
Kako God odavno nisam vecu hladnocu osvjetio u sred ljeta  :120:

Mađo

Ipak je ladniji bio Žabljak, Tmin 3.4°
Kolašin Tmin 3.6°
Jezerine na 1450m Tmin 3.7°
Pljevlja Tmin 4.7°

sanjin

I u Rozajama ladno. Tmin 4 stepena.

SnowHunter

Na dosta stanica na sjeveru jutrošnji julski minimalci su bili najniži od 2009, vjerovatno i dosta duže. Prije jutrošnjih 3.6°C od 2009. najniže u julu Kolašin je mjerio 4.1°C (02.07.2013), Žabljak je sa jutrošnjih 3.4°C ''skinuo'' prethodnih 3.5°C koliko je mjereno u dva navrata (02.07.2013. i 11.07.2019), u Pljevljima je do jutrošnjih 4.7°C, najniže u julu mjereno 5.3°C takođe 02.07.2013. Slično je i na nekim klimatološkim stanicama, ali zbog zaokruživanja minimalnih temperatura na cijeli broj gubi se informacija o eventualnom rekordu i njegovoj tačnoj vrijednosti.

Jedino za Pljevlja imam duže nizove brojki i tamo je zadnji put u julu hladnije bilo 2000. godine kada je mjereno 4.2°C. Međutim, u daljoj prošlosti često je bilo nižih temperatura, pa ovogodišnjih 4.7°C ne ulazi ni u 20 najnižih pljevaljskih julskih minimalaca. 

Najhladnija u Srbiji je jutros bila Sjenica sa 1.6°C i to je najniže još od 1996. Da se ne radi o super ekstremu svjedoči podatak da je u periodu od 1947. u čak 15 godina julski minimum bio niži, a dva puta je zvanično bilježen i mraz (1949. i 1984).

Matija Milosevic

Da pitam Snow - a nesto,jel noc drugi na treci jul
Najveca kolicina dnevna padavina ove god. u KL,podsjecam za samo sat ipo Palo je 49.2 mm
Hvala na odg. :11:

SnowHunter

Nije, najveća 24 h količina padavina tokom ove kalendarske godine u Kolašinu je zabilježena 04. marta i iznosila je 72 mm.

Kada je u pitanju padavinska 2020. u Kolašinu - trenutne godišnje padavine su u zoni ekstremno sušno:

Matija Milosevic

Ne sumnjam da cemo izaci iz te zone kad tad,kao prosle god.kad je samo u Novembru Palo preko 700 mm kise,I ako je bilo dosta padavinskih Dana nisu bile velike kolicine sem ove zadnje ,uglavnom za sada u Julu 57 mm kise,msm da je 75 mm prosjek neki za jul kad padne najmanje kise  :120:

sanjin

Danasnja Tmax oko 31. Bilo je najavljeno 34.

Matija Milosevic

Naoblacilo se,23 stepena

Nikola

U Danilovgradu jutros oko 12C.

Malo oblačno,uz 30.7C

Matija Milosevic

Jos jedna slika od malo prije sa sjeverne strane Torne
Tacno 5 smetova se neda trenutno  :79:
Dali je uzrok malo hladnije vrijeme ili nesto drugo,Ali svejedno mene je milo  :114:

Mađo

Jutrošnja Tmin na Njeguše od 4.7° je jedna od najnižih julskih jutarnjih temperatura od kad postoje mjerenja.

Zanimljivo je da je minimalac izmjeren oko 04h,do jutra je temperatura blago porasla zbog slabog vjetra.

Matija Milosevic

Nocas pomet opet
Cini mi se tropsku noc u KL da vidim do zivota
To bi bio mega dogadjaj,svi ce se sloziti

Niksic 3

Izuzetnoo jak pljusak na snazi u Niksicu.

Matija Milosevic

Posle 13 Dana nesto ozbiljnija kisa u KL
Pada trenutno u vecini opstine slabs kisa  :120:

Južina

I kod nas umjerena kiša

staracfoco

Pade dosta kiše za kratko vrijeme. Od početka ljeta nema kiše natapače. Uglovnom su to, relativno, kratki i jaki pljuskovi.

Matija Milosevic

Vec sat ipo slaba sipeca kisa
Ali dovoljna da zasmeta za setnju  :114:

Matija Milosevic

Sad vec Java kisa I ne namjerava da stane za sad u ovom mjesecu 57 litara.kako stvari stoje ovaj jul ce biti iznad prosjecan u KL sto se tice padavina,prosjek je oko 75 mm
Iz nekih starih knjiga :67:

staracfoco

Zna li ko zašto jutros nema synopa? Kad god se kod mene desi nešto interesantno ili nema synopa ili zaposleni u stanici ne pošalju izvještaj. Najavljena AMS zamalo je instalirana i puštena u rad.

Matija Milosevic

Msm da ce biti kolega
Kod vas je sinoc po radaru bilo finih padavina
Bilo bi glupo da se ne posalje,msm da ce biti
Ni nasa ams me radi od 6 juna :02: