News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Jun 2020.

Started by Nikola, June 01, 2020, 00:08:40

Previous topic - Next topic

vanja

dobra  kisa pade , bilo i dobre grmljavine. sad se polako smiruje
ams masline u zadnjih 20minuta mjeri 15litara...
edit>>>21.3 litra od ovog nevremena

Nikola

Bio sam u Bjelopavliće kad se spremalo nevrijeme.Od Nikšića je prvo bila kratka zavjesa a onda kako je strujanje išlo ka jugoistoku,tako se oblačnost pojačavala i počelo da grmi.U Goricu je palo sigurno preko 15mm a čini mi se najviše u Martiniće.

staracfoco

Poslije monsunskih 15 minuta, jake grmljavine i sitnog grada vrijeme se smirilo. Zahladnjelo je. Kiša pada na prekide i različitim intenzitetom. Baš me interesuje količina kiše koja je pala jer je, u tih 15-ak minuta, to bila gusta vodena zavjesa. Samo se nadam da je i kod meteo stanice bilo kao kod mene jer ovi ljetnji razvoji znaju da, na malom prostoru, pokažu različita lica.

Matija Milosevic

Obilna kisa danas na moje selo,uz grad,koji nije ostetio njivu
I u KL MASU KISE,Ali na crkvinu veliki nevrijeme okolo je haos bio opsti,uglavnom prezanimljiv  Dan  :99:

sanjin

Danas smo uhvatili tropski dan i 20 litara kise.

SnowHunter

Još jedna relativno hladna dekada je iza nas. Negativna odstupanja su veća u centralnim i južnim predjelima nego na sjeveru:

Odstupanja u zagradama su u odnosu na period 2009-2020. Kada bi uzeli u obzir referentni period 1961-1990 temperature na sjeveru bi bile oko prosjeka ili čak nešto iznad (!?), u ostalom dijelu nešto niže od istog.

Žabljački graf odstupanja srednje temperature od prosjeka 2009-2019 govori da prisustvujemo periodu od skoro 30 dana sa temperaturama ispod prosjeka:

Kada su u pitanju podgorički ljetnji i tropski dani - ovako izgleda prolaz nakon 20. juna:

I dok tropski dani zaostaju za 5, ljetnjih dana ima 6 više od all-time prosjeka. Kako pamćenje prosječnog forumaša ne seže dalje od ovog vijeka, u odnosu na period 2001-2020 ''tropski'' zaostatak je 11 dana, dok su ljetnji dani praktično na prosjeku.

Matija Milosevic

Orosilo malo danas samo  :67:

Matija Milosevic

Od jutros slaba kisa uglavnom,sad malo pojacala
Bice nocas izgleda Jace kise  :107:

Matija Milosevic

Dosta kise juce na sjeveru posebno na krajnjem sjeveru,Evo podataka sa glavnih stanica:
Pljevlja 40 mm
Zabljak 24 mm
Kolasin 18mm
Niksic 3 mm
Uglavnom najvise kise do jutros Palo u Rozajama 41.4 mm :114:

Mađo

Rožaje je ovoga mjeseca najkišovitije sa 132 mm kiše.Slijedi HN sa 104 mm.U moje selo ovaj mjesec je palo 96.4 mm plus 12 mm koje su pale 31.maja popodne.

SnowHunter

Plužine tokom juna broje 109 mm, uz izostanak jutarnjeg izvještaja tokom nekoliko dana pa je stvarna cifra sigurno nešto veća. Preko 90 mm još su zabilježili: Budva 99 mm, Ubli 98 mm, Žabljak 94 mm i Pljevlja 92 mm.

Tokom ljetnjeg perioda maksimum padavina se pomjera ka unutrašnjosti, pa je ovog juna Srbija daleko kišovitija od CG. Zvanična beogradska sinoptička stanica na Vračaru broji već 151.5 mm, a sumu iznad 150 mm bilježi još pedesetak glavnih, klimatoloških i padavinskih stanica u mreži RHMZ Srbije. Jutros je na oko 100 stanica za 24h zabilježeno preko 30 mm padavina, rekorder je Razbojište sa čak 210 mm, preko 100 mm su mjerili još Kaona (Kraljevo) 116 mm, Brežđe 110 mm i Jagodići 107 mm. Na mjesečnom nivou Razbojište je već na preko 430 mm, od glavnih stanica najviše mjeri Zlatibor 232 mm, Loznica 201 mm, Kragujevac 191 mm. Nažalost, ovolike padavine već uobičajeno izazivaju mnogo problema.  :82: Sreća je da slijedi stabilniji period...

Nikola

Na sjeveru zbog oblačnosti i vjetra T ispod 20c,na primorju tropskih 30c bilježi HN i UL.

Trenutno 28.5c,pretežno sunčano uz slab do umjeren sjeverni vjetar.

sanjin

Poslije duze vremena presli smo 33 stepena.

Matija Milosevic

Dva za sad vrela dana,kako je bilo ne moze covjek da se navikne,juce je bilo nestabilnosti I grmljavine oko grada
Ali zaobislo Nas je sve  :67:

Matija Milosevic

Jel moguce da je juce u Plavu Palo 12 litara kise ?

Matija Milosevic

Dolazi oluja godine kao uragan sa Bjelasice
Na Bjelasicu je veliko nevrijeme grad velicine oraha
:119: :120:

Mađo

Quote from: Matija Milosevic on June 26, 2020, 14:19:55
Jel moguce da je juce u Plavu Palo 12 litara kise ?

Tačnije,12.4 mm

Matija Milosevic

Tresla se gora a rodio se mis
Danasnji Dan u KL,ocekivo Sam oluju godine
Ali nijedne kapi,sve odvukli gorostasi  Komovi I Bjelasica  :120:

SnowHunter

Jake padavine na Jezerinama, uz grad i izražen pad temperature. Vjerovatno sam propustio najbolji trenutak za screenshot-ove sa web kamera, ali šta je tu je:

Viline Vode su zabilježile 23 mm, Jezerine 36 mm padavina za oko sat vremena ( 30 mm za pola sata) uz pad temperature sa 22°C na 9°C.

Žabljak je takođe imao akciju sa oko 15 mm kiše i pad temperature sa 23°C na 12°C.

Matija Milosevic

Bas Sam htio da pitam Snow Hantera,posto ove letnje oluje djeluju zastrasujuce zaista,koliko najduze mogu trajati,I da li se ikad desilo da pane vise 100 mm kise u Tom periodu,msm da bi se to moglo desire u srbiji u CG tesko
Evo danas je Palo 36 mm na jezerine,ja sto pamtim najvise iz ovakvih letnjih oluja u KL je Palo 2011 cini mi se skoro 50 mm :114:

Miloš BP

Ja se sjećam jedne nagle ljetnje oluje. 1 jun 2017. 67mm za otprilike 3 sata koliko je pljuštalo. 1 stubić, na Ams je tada isao do 28.5mm.(toliko palo za samo 10min).
Only black and white

Mađo

Quote from: Matija Milosevic on June 26, 2020, 18:25:29
Bas Sam htio da pitam Snow Hantera,posto ove letnje oluje djeluju zastrasujuce zaista,koliko najduze mogu trajati,I da li se ikad desilo da pane vise 100 mm kise u Tom periodu,msm da bi se to moglo desire u srbiji u CG tesko
Evo danas je Palo 36 mm na jezerine,ja sto pamtim najvise iz ovakvih letnjih oluja u KL je Palo 2011 cini mi se skoro 50 mm :114:

Kako da ne,dešava se ljeti da pane stotka,recimo prije par godina u Nikšić-śetiće se forumaši, a prije nekoliko godina i u DG je bilo ljetnje nevrijeme sa dosta kiše...
U moje selo je 13.juna 2016 godine izmjereno čak 233.2 mm kiše,i to je dugo vremena bio dnevni rekord,vjerovatno 80-90% od tih padavina je bilo iz konvektivnosti koju pominješ...

Bura

U Podgorici danas Tmax 34.7°C, preko 30°C je još išlo cijelo primorje sem Bara, kao i Danilovgrad.
20h a Podgorica na 31.4°C... uželjelo se ljeto zbog ovakvog juna, pa k'o veli da nadoknadi.  :26: :05: U Baru prijatnijih 7 stepeni manje nego u Glavnom gradu.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Južina

Quote from: Milossss on June 26, 2020, 19:15:58
Ja se sjećam jedne nagle ljetnje oluje. 1 jun 2017. 67mm za otprilike 3 sata koliko je pljuštalo. 1 stubić, na Ams je tada isao do 28.5mm.(toliko palo za samo 10min). :105:

Ono je bilo neviđeno vrijeme.Kako su gromovi lupali, na svaku sekundu po jedan

sanjin

Lijepih 35 stepeni .