News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Mart 2020.

Started by Miloš BP, February 29, 2020, 23:49:13

Previous topic - Next topic

Miloš BP

И тако.. Заврши се климатолошка зима, 2019/2020 године. 6 сm максимална висина снијега. Да сачекам још ових 20-так дана календарске, и да је прогласим најјаднијом што се тиче висине снијега, одкада се врше мјерења.
Only black and white

Niksic 3

Juce oko 12/13h po zavrsetku padavina u Nk(630m) je bilo 3cm, Sipacno(725m) 12/13cm, Jasenovo Polje (930m) 20/25cm.Vjerovatno je i Vidrovan imao neki 7/8cm.Koje razlike na maloj relaciji. :83:

EagleS

Sudeći po web kameri i temperaturi na Vilinim vodama, sniježi iznad 1800 metara.
Biće dobrog snijega iznad 2000 metara u ovih par dana (T850hpa ~ 5°C za 3. mart), no ne mnogo "upotrebljiv" za nas.

Durmitor svakako ima preko 3000ha (30km2) iznad 2000mnv a Bioč, Maglić, Volujak makar 2500ha (25km2), što je masivno u odnosu na većinu ostalih planina na našoj teritoriji.

Primjera radi Kučke pl. koje imaju čak 10.500ha (105km2) iznad 1600mnv, imaju "samo" ~ 430ha (4.3km2) iznad 2000mnv.

Bilo bi interesatno viđet u kakvom obliku će proći ove masivne padavine danas i śutra na tim visinama, a samo Viline vode sigurno nijesu (pre)dobar reper.

The absence of evidence is not the evidence of absence

SnowHunter

I na Vilinim Vodama je prekišilo, ipak je previsoka temperatura po visini. Inače, u Crnoj Gori površine iznad 2000 m obuhvataju 1.2% teritorije ili oko 15.900 ha. Najviše ih ima, osim pomenutog Durmitora i Bioča, u obodnom dijelu Prokletija i Hajle. Imam neke brojke sa vojnih mapa (trebalo bi da je solidno precizno, makar orijentaciono) za nekoliko planina. Sinjajevina ima oko 750 ha iznad 2000 m, Bjelasica 330 ha, Ljubišnja 250 ha, Visitor + Zeletin oko 430 ha.   

Za Bjelasicu sam davno izračunao preko topografskih karata 1:25.000 površine visinskih zona iznad 1500 m:

≥ 1500 m - 21.600 ha
≥ 1600 m - 15.600 ha
≥ 1700 m - 9.500 ha
≥ 1800 m - 4.600 ha
≥ 1900 m - 1.700 ha
≥ 2000 m - 330 ha

Iznad 2000 m nema mnogo, ali već iznad 1900 to je solidan prostor, a od nivoa Vilinih Voda i više to je čak 4.600 ha. Biće u najvišim zonama finog snijega narednih dana, nažalost to neće isprati gorak ukus loše zime.

EagleS

Ja sam data elevation model (kao za Durmitor u temu Naše planine) jednog broj planina još davno uradio ali nikad ne postavih, planirao sam da sve sredim pa za svaku planinu zaseban post ali nešto pauzirah  :11: 

Za Sinjajevinu sam na osnovu podataka GPSVisualizera (koji bi trebalo da koristi najbolje moguće dostupne podatke) dobio 644ha iznad 2000mnv, a shodno greškama u visini za neke tačke poput vrhova koji su uglavnom niže upisani, sigurno da površine koje dobijem su gotovo uvijek manje od stvarnih.

Bjelasicu, Prokletije i šire područje Hajle još nijesam radio, za Maganik sam dobio 150ha iznad 2000mnv a za neko šire područje Moračkih pl. 530ha. Postaviću do kraja u skorijoj budućnosti.

The absence of evidence is not the evidence of absence

SnowHunter

Ja sam koristio vojne topografske mape i program ozi explorer. Mislim da se dobijaju više nego korektne brojke, ali sam proces je naporan i smoran. I sam sam namjeravao da odradim visinske pojaseve za sve CG planine, ali sam odustao.  :120: Štos je što moraju ručno da se ucrtavaju poligoni duž izohipsi, što i nije tako strašno - problem je što su mape jedne iste planine na više listova, pa svaki list treba posebno obraditi i onda sve spojiti. Uglavnom, dosadno.  :71: Naravno, sve te brojke negdje postoje - sigurno u Vojno geografskom institutu ovdje u BG, ali vjerovatno i dalje nisu dostupne javnosti. Uostalom, kao i mnogo toga - pomenuću samo istorijske dnevne meteo brojke za CG glavne stanice.  :11: Živimo u XXI vijeku, a to su još uvijek tajni podaci!?  :75:

U zoni iznad 1500 m najprostranija je Sinjajevina sa nekih 42.000 ha, gore dosta prostora ima i iznad 1700 m - oko 19.800 ha, u obje zone otprilike duplo više nego na Bjelasici.

Bura

Cetinje je tokom noći imalo obilnu kišu, palo je 121 mm. Nijedan drugi grad mu nije ni za primaći; najviše kiše poslije Cetinja su imali Žabljak, Kolašin i Šavnik po 34 mm, te Podgorica 28 mm; ostali gradovi znatno manje; Bar je npr. imao svega 0.6 mm, a Ulcinj 0 mm.

Strujanje je jugozapadno, ozbiljniji oblaci nadiru. Biće dobre kiše ovih dana, naročito sjutra popodne i predveče, čak i u kotlinama na sjeveru i sjeveroistoku. Eto neće bit kuknjave od Bjelopoljaca i Beranaca.  :05: :121:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Cuca

Ne stigoh ranije da se javim tako da ovo više nije aktuelno, danas sam bio u Prokletije, granica kiše/snijega je bila baš visoko oko 2000 m. Iznad te visine ima nesto novoga snijega, ne puno 5-10 cm, max. Na Bogićevicu i u tom dijelu planine stanje nije toliko loše, na oko 1700 ima oko 40 cm snijega a visočije na oko 1950 sam mjerio skoro metar.

michael

Pg jak vjetar pocinje.... oluja je sjutra forumasi

SnowHunter

Zadnjeg dana klimatološke zime imali smo najveću pokrivenost snijega u sezoni, konačno su nešto ozbiljniju akciju vidjele i južne planine:

Kraj klimatološke zime na mapi Evrope, iako daleko na jugu Crna Gora ima procentualno najveću teritorijalnu pokrivenost snijegom nakon Islanda, Skandinavije i Švajcarske:

Februar je ponegdje u regionu bio drugi najtopliji u istoriji mjerenja, kod nas nije bilo ekstremno - imali smo četvrti najtopliji februar u poslednjih 12 godina - toplije je bilo 2014, 2016 i 2017. Srednjaci na glavnim stanicama uz odstupanje od prosjeka:

Klimatološka zima je bila ekstremno topla u najvećem dijelu Evrope, ponegdje (posebno u evropskom dijelu Rusije) srušeni su svi toplotni rekordi. Moskva i Sankt Peterburg su imali prvu pozitivnu zimu u istoriji, a odstupanja su se kretala preko +6°C iznad prosjeka. Crna Gora je opet uspjela da izbjegne ovakvu relativnu toplotu čak i u odnosu na najbliže susjede, srednje zimsko odstupanje na uzorku od 9 glavnih stanica je tek +1.6°C (Srbija +2.8°C, Hrvatska +3.0°C):

Relativno najtopliji su bili centralni predjeli (Nikšić i Podgorica), na moru i kotlinama sjevera nije bilo toliko ekstremno. Pljevlja su imala tek 19. najtopliju zimu, u odnosu na cijeli period meteo osmatranja temperaturno je završila u zoni normalno. Bar je imao 6. najtopliju zimu, Podgorica 4. što pripada kategoriji vrlo toplo.

Ukupno na uzorku od 8 glavnih stanica zima je bila treća najtoplija od 2009, značajno toplije su bile zime 2013/14 i 2015/16:

Dodaću samo da su prosječni zimski minimumi na sjeveru Crne Gore bili niži od moskovskih od Bijelog Polja pa do Žabljaka.  :120:

Padavinski - zima je bila sušna, palo je oko 2/3 prosječnih zimskih količina, padavinski deficit je posebno bio izražen u Kolašinu (ostvarenost padavina tek 56%) i u Nikšiću (59%).

Niksic 3

Bravo SH!
Cetinje nocas pred oluju :43:

Foto: Milivoje Adamovic

Nikola

Jak jugo,teški oblaci,trenutno suvo i prijatno toplo.

Najtopliji u državi sa 16.7c

michael

Kisa pljusti / bice danas veselo

Mađo

Pljušti na Cetinje,ne staje.Vjetar dosta jak.

michael

kisa nosena jakim vjetrom u pg. mogu misliti kako se razduvao po planinama... jel iko neke podatke ima,,,

Matija Milosevic

U KL jaka kisa uz jak vjetar na udare olujni  :107:

staracfoco

U Beranama ugodno. Promjenljiva oblačnost uz umjeren do jak južni vjetar i toplo. Padavina, za sad, nema.

Mađo

Lembo i na Njeguše.Web kamera Krstac jedva se može razaznat da je dan.

Južina

Suncano, pravi junski dan.

Mađo

Na Njeguše po 10 litara kiše na 10 minuta.Od ponoći preko 160 litara palo.
Na Cetinje povremeni pljuskovi sa naletima jakog vjetra.

vanja

zabilježene prve poplave na Cetinju https://www.cetinjskilist.com/index.php/drustvo/item/6103-nevrijeme-prouzrokovalo-probleme-vatrogasci-intervenisu-u-naselju-gipos
36 litara za sad mjeri stanica u Maslinama
jaka kisa napolje,natmurilo se.

staracfoco

Nikola

Prolazio sam kroz Bjelopavliće,ogromna količina kiše,na više mjesta potoci preko magistrale,njive pod vodom.Studeno mjeri 112l danas,dolje je bilo možda i više.
U zadnjih pola sata jaki pljuskovi,sa povremenom grmljavinom.

vanja

Quote from: Nikola on March 03, 2020, 15:54:23
Prolazio sam kroz Bjelopavliće,ogromna količina kiše,na više mjesta potoci preko magistrale,njive pod vodom.Studeno mjeri 112l danas,dolje je bilo možda i više.

bogami padne li jos tolika kolicina vjerujem da ce se moc vidjeti iz polja one vododerine/vodopadi sa piperskih litica, njih nekoliko koji se aktiviraju kad je ogromna kisa

Nikola

Quote from: vanja on March 03, 2020, 16:01:08
Quote from: Nikola on March 03, 2020, 15:54:23

bogami padne li jos tolika kolicina vjerujem da ce se moc vidjeti iz polja one vododerine/vodopadi sa piperskih litica, njih nekoliko koji se aktiviraju kad je ogromna kisa
Pamtim decembar 2010. godine kod mene u Gorici,mislim da je sad više kiše palo.