News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Decembar 2010.

Started by Miloš, November 26, 2010, 16:48:14

Previous topic - Next topic

Stefan600

A cekaj? Nema sanse za snijeg u Pg ako se daje po visini oko -8 i uz jak sjeverni vjetar koji ce spustit temperaturu? Oces da kazes da nema sansi.? Ako si to mislio-varas se.
Februar 2012. :)

Vjestica

Stefke bice kako bude,uglavnom ima dosta kandidata za snijeg nakon vikenda.

bole

mala ti je kvota :)
Gfs naucna fantastika  :116:  iako mi je najmili model u zimskom priodu
Cudi me da ga cirus spusta u poslednje vrijeme :P  

Stefan600

Ma imaaaa... Kad prodje visinska zona zahladjenja, mozemo mi iz Pg reci samo ,,CAO,,!

Miloš

Quote from: Fraka on December 06, 2010, 23:37:25
Milos, uvjek realan  :28:
Mada se i 19. februara tako pisalo, slozices se. To je realnost, ali mozda nas iznenadi nesto.

19. februara 2009. se nije ni pisalo, jer nije ni bilo ovoga foruma. Mada se sjećam da sam u tadašnjoj "knjizi utisaka" pod imenom "storm" tvrdio da će snijeg vidjeti i Podgorica i primorje.
Mada, ta situacija ne može da se poredi sa ovom, jer smo tada imali jako hladan vazduh i prije početka padavina, pa su Podgorica i Danilovgrad od samog starta imali susnježicu i snijeg, dok je hladni front tek u večernjim satima donio snijeg primorju.
Ako se sjećate, toga dana je Tmax u Podgorici bila 1-2°C, a u četvrtak će biti 15-16°C.

Cirius

Quote from: bole on December 06, 2010, 23:46:54
mala ti je kvota :)
Gfs naucna fantastika  :116:  iako mi je najmili model u zimskom priodu
Cudi me da ga cirus spusta u poslednje vrijeme :P  
Ma nije,  ja to od milja    :67:   Mislio sam predloziti nedje,  ako ima raspolozenih,  da napravimo neku grupu koja ce ozbiljnije propratiti nekoliko modela,  biljeziti sve termine svih izlaza i kasnije uporedjivati sa razvojem situacije,  da dobijemo malo preciznije poredjenje,  odstupanja itd.  Naravno,  ako bude raspolozenih i slobodnih za tako nesto ..   posle takmicenja.  Uzelo bi par nedelja vremena,  mozda i vise. 

Od petka svjezije ..

Gaga

Znaci u cetvrtak tokom dana kisa i kad krene sjever i pad temp. odma razvedravanje to je neki realan scenarijo,a volio bih da grijesim    :82:

Gaga

Stefan600

Dobra ideja ciruse... A ovo za sjeverni vjetar iz razvedravanje, donekle si u pravu.  :72:

ehtelion

Milos je u pravu, vi gledati i vjerujete u GFS jer crta ono sto vi zelite da bude a to je more snijega. A realno se to desilo 15 puta u 30 godina i to u boljim scenarijima od ovog sadasnjeg.

SnowHunter

Quote from: cirus on December 06, 2010, 23:57:28
Mislio sam predloziti nedje,  ako ima raspolozenih,  da napravimo neku grupu koja ce ozbiljnije propratiti nekoliko modela,  biljeziti sve termine svih izlaza i kasnije uporedjivati sa razvojem situacije,  da dobijemo malo preciznije poredjenje,  odstupanja itd.  Naravno,  ako bude raspolozenih i slobodnih za tako nesto ..   posle takmicenja.  Uzelo bi par nedelja vremena,  mozda i vise. 

Neke dileme može da razriješi post od IvanaZD, inače i našeg člana,  :45: na Crometeo forumu:

QuoteOvdje se može pratiti stalno kako stoje runovi po pitanju međusobne usporedbe, pa koga zanima nek malo baci oko

http://www.emc.ncep.noaa.gov/gmb/STATS/STATS4x.html

Može se lako vidjeti da su sva 4 runa (misli se na model GFS) podjednako pouzdana, ali isto tako, i da je ECMWF model još uvijek primjetno pouzdaniji

Npr.

Zvanične visine snijega u CG na dan 19.02.2009. Mislim da je Mađo mjerio na Njegušima 80cm:

vanja

Quote from: Danilovgrad on December 07, 2010, 01:39:30
Danilovgrad 31cm, a Podgorica 3cm...  :05: :75:

sad ce bit obrnuto...daj boze  :61:

vanja

ps. samo da imate na umu da ako ne bude jakih snjeznih padavina na pocetku za podgoricu definitivno ce ih biti kasnije posto ce kazan odraditi ono sto najbolje radi...i kad dodje malo otopljenje on ce zadrzati prethodnu hladnocu tako da je u podgoricu snijeg neizbjezan nekolko dana...mozda bude i provijavao uz vjetar upocetku ali kad se smiri vjetar definitivno prvi ciklon i eto bjele radosti  :109: :79: :79:

Poseydon

I GFS00 potvrdio,NISTA OD SNIJEGA za primorje i zetsko-bjelopavlicku ravnicu... :107:

Bole-PG

A ponavljam da je 19.12.2009 isto pao snijeg e mora ponovo do tada
Podgorice grade moj!!!

Cirius

Quote from: SnowHunter on December 07, 2010, 00:25:53
Quote from: cirus on December 06, 2010, 23:57:28
Mislio sam predloziti nedje,  ako ima raspolozenih,  da napravimo neku grupu koja ce ozbiljnije propratiti nekoliko modela,  biljeziti sve termine svih izlaza i kasnije uporedjivati sa razvojem situacije,  da dobijemo malo preciznije poredjenje,  odstupanja itd.  Naravno,  ako bude raspolozenih i slobodnih za tako nesto ..   posle takmicenja.  Uzelo bi par nedelja vremena,  mozda i vise. 

Neke dileme može da razriješi post od IvanaZD, inače i našeg člana,  :45: na Crometeo forumu:

QuoteOvdje se može pratiti stalno kako stoje runovi po pitanju međusobne usporedbe, pa koga zanima nek malo baci oko

http://www.emc.ncep.noaa.gov/gmb/STATS/STATS4x.html

Može se lako vidjeti da su sva 4 runa (misli se na model GFS) podjednako pouzdana, ali isto tako, i da je ECMWF model još uvijek primjetno pouzdaniji

Hvala,  Snow !  Bas dobar link,  ovo su nove analize,  znaci da se update-uje redovno ...   ec stvarno najmanje odstupa,  ali gfs-ovi runovi su tu,  vrlo blizu,  cak bolji nego sto sam mislio ..

Bole-PG

Bas  razmisljam sto cereci pavicevic nocas.Kako se  tako brzo promijeno vrijeme
Podgorice grade moj!!!

Dzoni

A nema Dula da se oglasi u temi sto je ovo....

Ljudi iz iskustva, ovakvo zahladjenje u PG pri 16C i juzini kad okrene na sjever daje kisu u prvih 2-4h i spusta temp do nekih 4-6C i zatim spusta i dalje bez padavina i sjever pojacava i razvedrava.
Znate kakav jak ciklon treba da bude da u PG padne snijeg uz sjeverni vjetar umjeren do jak !? Pa kao Biserka najmanje ! A to ovdje nije slucaj,u cetvrtak cemo imati slabe do umjerene kolicine kise kako sad stoje stvari,dakle plitko...Nema nista za PG, 100% a po meni u DG ce provijavati ali bez formiranja pokrivaca.

Stefan600

Nemojte komentare da mi brisete.  :24:

milos555

Za petak i subotu bice suvo u Niksicu  :32:  Da li znaci da ni kod nas nece biti snijega???  :12:  :14:

Stefan600

A ljudi dajte da idemo malo objektivno i to.. Pa evo kad ja kazem da se ide objektivno(a znate koliko volim snijeg)...   :56:

Simke

Zdravo svima ja sam novi clan inace sam stari meteorolog :112:
Kad vec govorimo o snijegu bice ga izmedju subote i do nedelje ujutru ali slabog inteziteta mozda i prekrije malo a eta crta za utorak jak snijeg na balkanu cak i na nasem primorju :79:

LOMIBA

zelim ti dobrodoslicu :112: i nadajmo se snijegu da ga bude sto vise :79: :79: :79: :03:
U dobru se ne ponesi!

Stefan600

Dobrodosao na forum ljubitelja meteorologije... Uzivaces vjeruj mi. - Malo smo izasli iz teme ovog dijela foruma  a i dosta subjektivno pricamo svi, tako da bih zamolio da objektivno sagledamo izlaze i gledamo prognoze, bez navijanja. Bice snijega onoliko koliko ce ga biti  :122:  Usput u dijelu foruma opsta diskusija postoji topic za predstavljanje pod imenom ,,Predstavite se'' ... To mozes ponoviti ovo i reci nesto vise o sebi i ubaciti neku svoju sliku mozda  :83: (ja se izvinjavam za odstupanje)

Bole-PG

Kako ovaj yr.no katastrofa ,tolko odstupa od ostalih njemu je max temperatura u onaj sledeci cetvrtak 7 C za razliku od ostalih koji su pokazivali oko 1 C za jacim snijegom  :02:
Ma ja ocekujem oko Nikoljdana kao prosle godine i moze se lako desiti i ona subota posto se crta preko citave CG ili mozda petak i cetvrtak
Podgorice grade moj!!!