News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Februar 2018.

Started by sanjin, January 27, 2018, 12:11:28

Previous topic - Next topic

Južina

Kakvo epsko zatrpavanje EC crta za Sloveniju 1.marta
Koliko me sjećanje služi 2012 je EC crtao ( istina ne ovoliko dana unaprijed ) zatpravanje Španije i Francuske i na kraju se sve okrenulo u pravom smjeru
Bolje što sad crta :11:

Nikola

Mislim da je po trenutnom stanju granična situacija po pitanju T.

Stefan600

Bio bih zadovoljan u gradu da vidim snijeg kako pada cijeli dan, ne mora se primit, mozda tek da objeli, ali da zato zatrpa okolna mjesta preko 300mnv, i to gore da se zadrzi, da snijeg bude blizu par dana.
No, tesko i to...
Februar 2012. :)

Mađo

I jutrošnji modeli potvrđuju da nam stiže zahlađenje, nakon ovog višednevnog ciklona koji će se vrćeti na potezu Ligursko-Sredozemno-Tirensko-Jadransko more.Ne onako snažno kako su crtali modeli prije par dana,ali svakako biće osjetno.

Zahlađenje će preko centralne Evrope preći duboku na zapad,čak u Atlantski okean, što bi izazvalo burne ciklogeneze i vjerovatno jake atlantsko-sredozemne ciklone.U toj varijanti,to jest nakon tog zahlađenja, u naše krajeve bi bio izuzetno izražen vjetar i priliv toplijeg vazduha sa Afrike.

Što znači da se okoristimo što bolje možemo,barem mi viši krajevi.  :112:

p.s 
Da postavim kartu poziciju ciklona koji je mene lično bio vrlo zanimljiv, za noć petak na subotu.U proteklim izlazima se crtalo da bi centar bio znatno dublji i tačno bi bio iznad Sicilije u istom terminu, dok je sada to ublaženo i donekle "normalizovano" - centar će se nalaziti nad centralnom Italijom.  :81:

Zašto ovo pominjem?
Jer bi to zahlađenje imalo jači prodor ka jugu,umjesto ka zapadu,kad bi se ostvario prvobitni scenario.Mada, i ovako se očekuje da bi žestoki minus po visini išao do kraja italijanske čizme.  :81:

Ali to je već diskutabilno, s obzirom u kojemu se satu nalazi prognoza.

cetinje1

Sto ocekivati kod nas, Madjo?

Dzoni

Aj aj aj...

Tacno scenario ide ka tome da ce ZB ravnica imati kisu na svega par stepeni iznad 0c a sva ostala, kontinentalna Crna Gora, ce da snijezi i da ima zimski raj.

St.

Dobro je Nikola naglasio. Koliko vidim jedina je stvarno sto je mozda nedovoljno prostora za hladjenje nizih slojeva vazduha, sto je i najveci problem ravnici.  Hladnoca se spusta definitivno i vidjecemo kako ce je odraditi modeli fine rezolucije, koliko se moze probiti u Jadranu preko nasih predjela. Sve se odvija toliko brzo ciklon za cikloncicem, da nekad jednostavno treba sacekati modele da se pocnu podudarati i onda poceti trositi vise vremena na studiranje istog. :63:
Svakako jedna situacija koja je po meni vrijedna ipak dosta komentara analiza, da opozove neke stare clanove back.     :101:

Niksic 3

Nedelja vece je dobra za PG.

Nikola

Realne šanse Z-B ravnica ima 3 dana,ned-pon-uto.Sad zahlađenje kasni u subotu,pa je pitanje kolika bi T2m bila u nedelju kad krenu padavine.
GFS 06Z se popravlja u odnosu na prethodni,tj. ide ka EC-u koji je hladniji.
Sve će zavisiti od centra ciklona,odgovara nam da je bliže nama i da je južnije tj. SW.

Dzoni

Ja sam upravo u tom pravcu i napisao komentar...
ZB ravnica ima najbolju sansu ove godine (kako trenutno EC daje) ali i takva najbolja sansa u ovoj zimi - nije velika ! 30-40% su sanse max. ovako gledajuci i probajuci da covjek to kvantifikuje.
Cini mi se, kako sam napisao, da cemo biti na par stepeni iznad 0c i kisiti, da ce dakle T2m biti problem. Ne vidim kako ce se ti nizi slojevi  ohladiti prethodno.  :32:

Drazen

Prognoza Crometeo  :109:

mijo

Sto se tice  Podgorice nedelja vece je sa snijegom , EC nam je uvijek bio prvi ,a GFS uglavnom promasivao

Nikola

GFS 12Z kiša u nedelju u tokom dana,pretoplo visinskih -1/2c ,još bi vjerovatno bilo oblačno noć ranije tako da bi i T2m bila previsoka.Iako ciklon izgleda perfekntno,nije predubok,opet nema dovoljno haldnoće,ona se uglavnom drži planina centralnog dijela.

Da nije sve crno,noć bi donijela jače padavine i zahlađenje pa bi presniježilo.Snijeg bi nastavio da pada i u ponedeljak.
Pratimo EC,samo da zahlađenje dođe ranije,imali bi gro padavina u snijegu.

Nikola

Neka ostane za arhivu.Pored decembra i januara imamo ovo krajem februara.Najljepši AC još od 2012te.

bojat

Auuu sta bi nas cekalo da ostane ovakva putanja ciklona posle 1 Marta   :79:

Drazen

Ecmvf model  :04: :79:
Prognozirana visina snijega do utorka ujutro.

sanjin

EC dobar za nedjelju. Hladnoca vec sredinom dana prekriva cijeli Jadran. Problem ce biti T2m, odnosno hladjenje nizih slojeva, s obzirom na to da ce u subotu Tmax biti relativno velika, a oblacnost prisutna tokom vikenda.

Južina

Ja i dalje ne mogu da vjerujem da 1.marta može onako da otopli odjednom  :25:
Pogledajte GFS za 3.mart ahahahhaha :21: 990 na sred Jadrana a tamna plava boja preko CG.Kakva bi to apokalipsa bila :29:

mijo

:106: valjda ce se ovi modeli usaglasiti ,28. masakar od hladnoce a 1.   15 u plusu

sanjin

I ja mislim da ne moze biti tako naglog otopljenja. Sa -15 na +15 za dan. Po EC-u ciklon se drzi Spanije, a po GFS-u se krece ka nama preko Sicilije i Juzne Italije. No to je za srednjorocne i dugorocne prognoze. Da mi prvo ispratimo period nedjelja-utorak.

Niksic 3

Ima u Nk da pane 30-40cm pa posle toga ce  biti kisa i sljokac 100 puta vidjen scenario kod nas,nevjerovatno kakvo otopljenje od marta :10:

Poledica

Mijenjace se to jos,jos 10 dana ima do tog termina.

Nikola

EC bolji od GFS-a jer je hladniji za 3c a padavine daje tek u nedelju veče,što bi odmah krenulo sa snijegom i na kraju padavina utorak veče,srijeda bi izašli na 15ak cm.Po meni nedelja je presudna po pitanju i T2m i 850mb.

Poledica

Jel moguce da ovoliko otopli za dan 1 marta?

sanjin

Quote from: Poledica on February 20, 2018, 22:26:35
Jel moguce da ovoliko otopli za dan 1 marta?
Teoretski jeste ali mislim da ce se ublaziti. Inace bi to bio biblijski potop.