News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Januar 2018.

Started by Poledica, December 31, 2017, 22:11:17

Previous topic - Next topic

michael

jos jedan pozdrav sa Jahorine. Ovdje je cijeli dan padao jak snijeg, ja sad ne znam visinu snijega zbog vjetra-mecave, ali preko metar++

mislim da su planine CG , visociji predjeli, ove godine dobili ogromne snjegove. Ja sam se peo na Ljubisnju, pored mog rodnog grada PV, znam otprilike sta se vidi koja vegetacije ljeti kad nema snijega, i ta vegetacije se vise ne vidi sada, što će mu reći da je snijeg ogroman

mecava

Pozdrav i za tebe Michael. Pogledaj na sajtu jahorina.org , mada se slabije nekad vidi. Idi na webcam i tamo imas sliku sa letvom koja pokazuje visinu. Trenutno je izmedju 90 i 100 cm. :) Ne znam tacno visinu ali pretpostavljam da je na 1550m.  :79: Uzivaj  :79:

Mađo

Michaele, uživaj  :64:
---
Ośeverilo.U Boku jaka bura.

Bura

Udari bure u Baru su tokom noći dostizali jačinu od 31 m/s:29: Ovo je najjača bura od one prošlogodišnje prilikom onog hladnog talasa. Najjače duva u Baru, pa je zato i najhladniji od primorskih gradova danas. T 8.9°C .

Na Žabljaku 73cm snijega, u Rožajama pristojnih 38cm. Za to vrijeme u Beranama 25cm, a u susjednom Bijelom Polju 0cm. Eto Bjelopoljci, iako nije za upoređivanje, da vidite kako je Baranima kad u Ulcinj nakrlja 20cm, a u Baru pada kiša i to još na +10°C.  :120: :102:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Niksic 3

Snijega nema u Lukovo dok Granice su pored Lukova a jos su nize jedno 50 m i imaju snijeg.Ima snijega i u Sjenokosima,J.Polju,Pragi,svim Golijskim selima,ima i po niksickoj nahiji,al ga nema u Zupi.

Miloš BP

Quote from: Bura on January 22, 2018, 12:20:01
Udari bure u Baru su tokom noći dostizali jačinu od 31 m/s:29: Ovo je najjača bura od one prošlogodišnje prilikom onog hladnog talasa. Najjače duva u Baru, pa je zato i najhladniji od primorskih gradova danas. T 8.9°C .

Na Žabljaku 73cm snijega, u Rožajama pristojnih 38cm. Za to vrijeme u Beranama 25cm, a u susjednom Bijelom Polju 0cm. Eto Bjelopoljci, iako nije za upoređivanje, da vidite kako je Baranima kad u Ulcinj nakrlja 20cm, a u Baru pada kiša i to još na +10°C.  :120: :102:
E bas tako Bura. Za utjehu je sto ispred kuce imam koji cm snijega,i sva okolna brda su pod pokrivacem,pa se i stice neki privid zime. Ali sve je to jadno  :75: Bravo za Berane  :79:
Only black and white

Miloš BP

Nije mjeren jutros snijeg evo i potvrde.. Synop u 13h javlja ''ogromnih'' 3 cm snijega :11: :11:
Only black and white

Nikola

Prekornica zatrpana,iznad 1700mnv se ne vidi šuma.

Slab do umjeren N vjetar.T 9.1c

Tihi

Vedro,prohladno sa umjerenim vjetrom.

Quote from: Nikola on January 22, 2018, 14:24:18
Prekornica zatrpana,iznad 1700mnv se ne vidi šuma.

Bas tako,planine su zatrpane,na Vojnik zona iznad 1750 m ima ogromni snijeg,sigurno 2 m,uvale su skroz pune, doslo je do formiranja snijeznih brezuljaka sto govori da su nameti ogromni  :119:

Na planinama na sjeveru ima povecane oblacnosti sa mecavom.Viline Vode -10 C.

JovanK

Kolko li je palo na Korita?
Sjever u Glavnom gradu
Fresko

Gaston

Time lapse sa Vilinih Voda danas:

Tihi

Quote from: JovanK on January 22, 2018, 15:57:40

Korita(20.01.2018)-15 cm

U subotu poslepodne se razvedrilo.Tada se otvorio pogled na citav masiv Kuckih planina. Zijovo,Surdup,Stitan,Berovaca pod debelim snijeznim jorganom.  U nedelju je bilo umjerenih snijeznih padavina.Koliko ga ima danas?Mozda 35-40 cm.

vanja

Quote from: JovanK on January 22, 2018, 15:57:40
Sjever u Glavnom gradu
Fresko

juce predvece mi rece prijatelj da gore ima nekih 25cm

Admin

Quote from: Gaston on January 22, 2018, 17:06:10
Time lapse sa Vilinih Voda danas:

Bravo Gastone. Šteta što nemamo time lapse sa Vilinih voda od nedjelje, 21.1.
Prema informacijama koje sam dobio bio je to dan kakav skijaški centri sanjaju!

Miloš BP

Dobro steze mraz po sjeveru. Najhladniji Zabljak cak -13°C BP -4°C.
Only black and white

Niksic 3

Nocas je bas hladno.
A kako je u Niksic bilo proslog januara,potvrdit ce ovaj snimak.U Niksicu zna biti jako surovo zbog jakog sjevernog vjetra koji duva pri jakom minusu.
https://youtu.be/lGL5xaOcXlI

Poledica

Snijeg poceo,vjetar ojacao,smracilo se fino.

Miloš BP

I ovamo snijeg. T.u minusu pa se ne topi.
Only black and white

Poledica

Sve prestalo vrlo brzo,ocekivano. :03:

Mađo

Slab snijeg, 6 mm visine.  :16:

Tmin -6.6

Bura

Zanimljive su jutrošnje minimalne temperature:

Herceg Novi 3.1°C
Kotor 2.4°C
Budva 2.0°C
Ulcinj 2.0°C
Bar 1.8°C
Gornji Bandići 0.8°C
Podgorica -1.4°C
Golubovci -2.0°C
Tivat -2.1°C
Rvaši -2.2°C
Virpazar -2.2°C
Danilovgrad -3.5°C
Dragovića Polje -3.6°C
Nikšić -4.0°C
Plužine -4.0°C
Cetinje -5.8°C
Bijelo Polje -6.0°C
Njeguši -7.7°C
Viline Vode -7.9°C
Andrijevica -8.0°C
Pljevlja -8.1°C
Jezerine -8.9°C
Šavnik -9.0°C
Studeno -9.8°C
Kolašin -10.0°C
Plav -10.0°C
Berane -11.0°C
Rožaje -11.0°C
Žabljak -11.0°C

Ova najniža temperatura za Viline Vode je izmjerena još sinoć u 18UTC (19h) kad počinje da se računa, a od tada je temperatura gore bila u konstantnom rastu. U 6UTC (7h) jutros je bila u plusu i za samo par desetih djelova stepena niža no u Baru.
Slična situacija je bila i sa Jezerinama samo što je tamo rast bio manje izražen i kasnije je počeo. Možemo primijetiti da su Viline Vode izgleda baš osjetljive na toplu advekciju.

Takođe, sve više me fasciniraju razlike između dva kotlinska grada koji imaju gotovo istu mikroklimu i na malim su razdaljinama, a tako velike razlike, pričam o Beranama i Bijelom Polju, naravno. Vjerovatno na jutrošnju minimalnu temperaturu u Beranama ima uticaj 20cm snijega na tlu, a kojeg u Bijelom Polju gotovo da nema, ali 5 stepeni razlike... što je mnogo - mnogo je.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

Mađo

U Berane zbog snijega a u BP zbog magle moguće !

staracfoco

Dobro zapažanja,Bura.Ujutru velika razlika u temperaturi između B.Polja i Berana,a temperatura u 12 stai(UTC) praktično izjednačena.A sinoć je kod mene bilo baš ledno.Oko 23 sata auto je pokazivao -7 stepeni.

Miloš BP

Pa sinoc kasno,do jutros u 9h je bilo neke sumaglice ili oblaka. Tako da je zbog toga velika T.razlika. Inace zadnjih godinu dana i malo jace pratim synop,gotovo svaki dan je Berane po dva-tri stepena u prosjeku hladnije od BP,(zimi u jutarnjim satima.)
U najtoplijem dijelu dana je to vec manja razlika. Veca nadmorska visina Berana izgleda pravi razliku. Snijeg se jos dobro drzi po okolnim brdima,narocito Obrovu. U grad ga do sjutra nece biti ni u tragovima. Trenutna T.oko nule.
Only black and white