News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Januar 2018.

Started by Nikola, December 30, 2017, 10:53:34

Previous topic - Next topic

Nikola

Prvog dana januara postepeno povećanje oblačnosti koje će krajem dana i tokom noći usloviti kišu i pljuskove,u planinama iznad 1600mnv uglavnom snijeg.
U utorak se nastavlja vlažno vrijeme,uz padavine, kiša, od 1200/300mnv snijeg.
U srijedu veći dio dana suvo,u noći padavine.

EagleS

Fala bogu biće ovih kontinentalnih anticiklona i zonalnih strujanja i nema zime za nas  :11:  :122:

Evo kako to vidi GFS za 6. januar

A evo kako EC za 8. januar

Nadam se da će se već od śutra mijenjat na bolje za niže predjele  :112:
The absence of evidence is not the evidence of absence

Poledica

Mozes li ovo prevesti u rijeci posto sam ja laik za ovo

EagleS

Komentarisacemo detaljnije kad udjemo u Novu  :122:, ali su realno grdni izlaz, nema pravog bloka na Atlantiku a time ni upada sibira, postoji ova situacija oko 3/4 januara ali je to dosta slabo, mijenjace se to na bolje  :111:

Poledica

Mislim da su fine sanse za Nk za 3/4.Bar za manji pokrivac.

staracfoco

Quote from: Poledica on December 31, 2017, 19:49:37
Mozes li ovo prevesti u rijeci posto sam ja laik za ovo
I ja sam laik ali mi ovo što se crta izgleda kao proljećni scenario.AC iznad našeg područja sa plusom po visini.Ja se ipak nadam da će ,kao što dobre stvari ispare u par izlaza,i ovo ispariti,mada se ovakvi izlazi obično i ostvare.A i ja sam subjektivan.Znam dosta ljudi kojima ovo odgovara.

Južina

Sve me strah da će na kraju vukovi i ostala družina na slike gledati snijeg :11:
Dosta je bilo sankanja

Dzoni

Quote from: EagleS on December 31, 2017, 21:44:50
Komentarisacemo detaljnije kad udjemo u Novu  :122:, ali su realno grdni izlaz, nema pravog bloka na Atlantiku a time ni upada sibira, postoji ova situacija oko 3/4 januara ali je to dosta slabo, mijenjace se to na bolje  :111:
Doslo je do promjena na gore, po obicaju.
99% nista od onoga sto smo se nadali. T850 je sad 0 ili cak blagi plus, u prizemlju se takodje daje 4-6c, pa iako su padavine pojacane sto je plus, nece biti uslova...  :76:
Nama treba u principu -4c na 850 i prizemlje max 3c u pocetku.

Poledica

A kod nas dzoni?I srecna nova  :121:

EagleS

Da,  nema vajde od ove bliznje situacije a ovo da ce se mijenjat na bolje je novogodisnja želja za neki dalji period  :116:

Mađo

Ovamo đe se međedi kupe izgleda e će panut oko 20 cenata lijepog snijega.  :11:
Ao, zaboravih napisat kad.Noj srijedon na četvrtak.

Niksic 3

Ima lijepe sanse za Nk,moze i prebacit 10cm.Cetinje bi moglo i 20cm.

Dzoni

Quote from: Poledica on January 01, 2018, 00:09:15
A kod nas dzoni?I srecna nova  :121:

Vrlo izgledne sanse za Nk da ima predivnu snijeznu noc u kojoj bi trebali da uzivate !
I tebi, sve najbolje !

Nikola

Novi GFS daje -3c u toku najjačih padavina u četvrtak ujutro,T2m bi bila potrebna ali to će se tek znati u srijedu.Intezivne padavine bi trajale nekih 3-4h.Ovo su situacije stvorene za Cetinje i planinski jug.

Poledica

Jesu ovo isparile padavine?  :75:

staracfoco

Sva je prilika da jesu.

Poledica

Daj boze da se vrati na staro.Zar je puno traziti jednu noc snijega za citavu zimu  :76:

Niksic 3

Prva dekada januara daleko iznad prosjeka sa temparaturama :02:

Dzoni

Kako u ovom momentu stoje stvari, noc srijeda na cetvrtak, snijeg u cijeloj zemlji sem Pg i primorja.
Nema nesto padavina ali to je sto je.
850hPa nad Podgoricom ce u jednom trenutku (izmedju 01 i 03h) biti oko -2c, medjutim uz pozitivnu T u prizemlju i slab intezitet padavina gotovo da nema sansi da se vidi koja pahulja...mozda neka rastopljena da se uoci.

Poledica

Kad bi mogle sj vece poceti padavine?I mozemo li se nadati pokrivacu ako moze ko da mi objasni.

EagleS

Oko 1, 2h iza ponoći (4. januar), dobićete kao i mi, 1mm max, mi možda i prebačimo 2mm :11:

Ukoliko modeli ne griješe međutim WRF 1km ne vidi padavine iznad Nikšića uopšte, GFS je nešto izdašniji sa padavinama u našem područuju, viđećemo ko je precizniji

Poledica

Ako bude po GFS mi mozemo solidno proci cini mi se.

Poledica

Yrno utrostrocio padavine za sj vece.Za Nk se daje skoro 8 mm a za Cetinje 11 m.

sanjin

Dakle, sjutra vece NK, CT i sjever dobijaju snijeg.  Nakon toga jesenje temperature sve do 12.01. kada bi se mogao uspostaviti skandinavski AC, sto bi uslovilo priliv hladnoce na Balkan.

Nikola

Šteta što ćemo izgubiti i ovu situaciju za snijeg,kiša će padati na 4-5c,a samo 1/2c po visini nas dijeli od pokrivača.Visinski ciklon će se nakratko formirati blizu nas na moru pa će primorskim visijama donijeti obilnije padavine.Cetinje može fino da prođe.