News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Sezona požara 2017. i kvalitet vazduha u naseljenim mjestima

Started by Nikola, July 14, 2017, 08:40:26

Previous topic - Next topic

Nikola

Za razliku od prošle sezone,ovu je obilježilo sušno vrijeme pa su se stvorili uslovi za požare.Proteklih par dana i nedelja imali smo požare na primorju i jugu.Trenutno u Podgorici na više lokacija gori,sinoć su veliki požari bili na brdu Zelenika,Trijebač,Malo Brdo kao i u Lješanskoj nahiji.Meteorološka situacija je takva da će pogodovati požarima narednih dana,posebno u nedelju i ponedeljak kad se očekuje jak svjeverni vjetar.

sanelkpg

stanice za kvalitet vazduha su nazalost u prekidu pa  nemozemo da vidimo stanje  :56:

Mađo

Quote from: sanelkpg on July 14, 2017, 13:54:36
stanice za kvalitet vazduha su nazalost u prekidu pa  nemozemo da vidimo stanje  :56:

Ne trebaju ti ništa.Paljevina se lako ośeti.Eo neko je i ovamo zaždio nešto, ili u Boku, od jutros dimi.

vanja

velik dim iz pravca malog brda ili rogama je trenutno preko morace. a da ne pricam za onaj pozar na zapadu dje se garac ne vidi vec nekoliko dana. bice kao one godine kad je sve to pusteno da izgori dok ga kisa ne ugasi. iz godine u godinu dokazano je da nam treba kanader eventualno dva koji se brzo pune i koji mogu ovakve pozare da ugase veoma brzo. sinoc ,citavu noc miris paljevine se osjecao,stanje je sada malo bolje mada jak je vjetar ,trajace ovo jos.

EagleS

Ostaće tako još dugo sve su prilike, jedan kanader je prilično skup a jedan ne znači ništa,  pogotvo kad su u pitanju pravi šumski požari a ne kad gori ova makija i gariga u okolini PG, za takve požare su dovoljni dromaderi, mada jedan an-32 firekiller bi nam valjao, valjda je jefitiniji a ima veći kapacitet  :08: , ojdoh u off  :10:

Na moju stranu Malog brda požar se stišao, malo dimi ali u drugom pravcu, ne ide trenutno kad gradu
The absence of evidence is not the evidence of absence

Niksic 3

Meni ujcevina pravi kucu sad na malo brdo,nadam se da ce biti sve u redu.U Nk je prije dva dana,bio pozar u pravcu Trubjela.

Transmat

Gori Garac, sav je izgorio...  izgorio je sa juzne strane citav. Ne sjecam se ikad da je tamo gorio ? Sad je presao na ovu stranu nasu sjevernu..
Pale fukare. Najgori smo narod na pleneti zvanicno. Pokvareno stetno lazavo, lukavo. ovo treba sve istrijebit i dovesti ovdje bilo koga da nasele jer ovo je uzas koliko unistavamo prirodu, smece , pozari, pesticidi, sjece suma, divlja  gradnja . unistavanje nacionalnih parkova...  i mogao bih do ujutru da nabrajam.. 

Mađo

Ne śekiram ti se mlogo.Doće dan pa će Zemlja eksplodirat.Žá će mi bit ove đečine,a ovo drugo-sve nek ide bez greote.  :16:

Transmat

dok ne zapale jedno pola podgorice nwce se sjetit niko da se proijeni nesto po pitanju palikuca i pozara i modernizacije vatrogasaca i naravno po pitanju mijenjanja svijesti gradjana po tom pitanju,,, da bude veca odgovornost i da bude vise osuda i kritike na racun pozara..  ovako lade muda podgoricani i ostali gradjani i gledaju okolo kako gore brda.. dok se mi trujemo...
Tako da ja sam za to samo sto vise da gori...

vanja

niko me ne moze ubjediti da su ovi pozari puka slucajnost tj da je jako sunce krivac. znamo svi kolko je tesko al ipak moguce da baceni pikavac zapali  suvu travu. u podgorici vec godinama kad dodje ljeto pozari gore na istim lokacijama. to pale jedni te isti ljudi koji zele zlo i samo zlo. to su bolesni ljudi sa izvitoperenim idejama.ljubovic zapale u 3 ujutro. pa nije moguce da je slucajno nego ide bolesnik da pali.

vanja

Transmat

Nije ovaj zapalio, vidite li da na drugoj slici nosi bocu vode, vjerovatno bio covjek da gasi :) :)
salu nastranu (nastranu salu) ..  trebace vremena deceniju da se neke stvari promijene , mislim na zakon da bude rigorozniji i sluzbe bolje i svijest naroda na odgovornijem nivou.
moje komsije svako jutro pale smece a zima a ljeto u svoje dvoriste.. a imamo kontejnere na svakih 500 metara i skoro svaka porodica ili barem 90 posto ima automobil.

Nikola

To se namjerno pali,non-stop su priče staklo u travi,pa pikavci... nema šanse da to može izazvati požar,posebno ne noću.I kad je jak vjetar teško i ako neko tompus baci u suvu travu.

vanja

Quote from: Transmat on July 17, 2017, 22:58:24
...moje komsije svako jutro pale smece a zima a ljeto u svoje dvoriste.. a imamo kontejnere na svakih 500 metara i skoro svaka porodica ili barem 90 posto ima automobil.

tacno. to je kultura vaspitanja. to treba imati zeru elementarne kulture pa da shvati da grijesi i da ne treba tako i da tu zeru prenese na svoje potomstvo i da ono nedje teskom mukom usvoji to pravilo i ne pravi  divlje deponije po okolnih livada. to je moj transmat jedan proces koji ce minim trajati 30 godina.
isto i kod mene (blizu tebe). ne mogu da shvatim da mu je toliko tesko da baci smece u kontejner koji je udaljen nekih 300metara nego ide i baca u rupu na 50 metara od svoje kuce pored puta,sebi pred nosom i onda kasnije zapali to smece,tobos da ga razgradi razgradio se u mozak kakav je
evo jos pozara u pg:
http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/172401/pozar-kod-tehnickih-fakulteta-i-u-dakicu.html

Niksic 3

Crna Gra je trazila pomoc od drugih drzava.Ocekuje se odgovor.

Niksic 3

Kod mene na jasnovo polje neko zapalio sumu i livade vatra prijetila kucama,ali brzom reakcijom, vatrogasne jedinice Niksic,pozari su stabilizovani.
------------
http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/172403/nato-salje-pomoc-crnoj-gori.html

Fraka

Imam dosta drugova u vatrogasnu u Kotor.. a lusticu poznajem kao svoje dvoriste i znam kolko je nepristupacna. Sreca u nesreci je da je to uglavnom makija koja xe se obnovit.. Samo da ne izgore te kuceu Djurasevice, Radovice, Krtole...

Niksic 3

Da da stize Antonov AN32P koji ima kapacitet 8 tona vode!!!