News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Maj 2016.

Started by Bura, May 01, 2016, 00:06:18

Previous topic - Next topic

staracfoco

Poslije jučerašnjeg pometa,danas svježe rano jutro koje je prešlo u pravi ljetnji dan.Ne znam kolika je trenutna temperatura ali je svakako solidno prešla 20 stepeni.

budva lastva grbaljska

primjetio sam da podgorica jos uvjek nema ove godine 30 plus a pretpostavljam da ni jedan cg grad nije ugrabio 30 plus , a postoji sansa da jos neko vrijeme tako bude, cini mi se proslih godina da je u ovo doba debelo bilo dana sa 30 plus   :03:

Niksic 3

Gledo sam prognoze seledeca subota i nedelja u DG ce bit 31 stepeni tropski dan a u PG :04: ce biti 30.U NK 25

SnowHunter

Iako je prethodna noć u Baru zaista bila tropska i temperatura nije išla ispod 20°C, dnevni minimum je tokom večeri otišao ispod 20°C (u 22h je izmjereno 17.8°C), pa zvanično od prve tropske noći neće biti ništa. Srednji datum prve tropske noći u Baru za period 1949-2015 je 17.jun, a najranija tropska noć je došla 13.05.1968.

Prema izvještaju s klimatoloških stanica Bijelo Polje je već 18.aprila ove godine zabilježilo zaokruženih 30°C. Da li je bio u pitanju tropski dan, nažalost, ostaće nepoznato, jer bi bilo neophodno znati temperaturu na jednu decimalu. Što se Podgorice tiče, srednji datum pojave prvog tropskog dana je 24.maj - čini se da će ove godine malo kasniti...

Današnji satelitski snimak otkriva još uvijek dosta površina pod snijegom na Bioču, Durmitoru i Prokletijama:

Jedna prelijepa fotografija od 17.05. s Bjelasice, tj. Pešića jezera - autora Duška Raketića.  :45:   Visoka bukova šuma još uvijek nije olistala:

Quote from: Niksic 3 on May 18, 2016, 22:45:05 Evo jedno pitanje za forumase koje mi je od velike potrebe.Kao sto znate zivim u Nk a starina mi je iz Jasenovog Polja.Posto mi imamo veliku imovinu u Jasenovom Polju 400 000m2 mi hocemo da pravimo vikendicu.Mene zanima koliko je Jasenovo Polje hladnije i snjegopadnije od niksica.Evo vam nekih korisnih informacija:Niksic se nalazi na 640 m.n.v a Jasenovo Polje 920 m.n.v.Jasenovo polje  je udaljeno od nk 20km sjeverno.Koliko je Jasenovo Polje u prosjeku i koliko je hladnije.Takodje me zanima koliko vise pada snijega J.Polju uzmimo u obzir da pada snijeg u nk sa sjevera i ima ga 10cm koliko bi ga bilo po vasoj procjeni u J.Polje ili kad bi duvo jug i palo u nk 20cm koliko bi ga bilo u J.Polje.

Na Jasenovom Polju postoji padavinska stanica - na stranicama Zavoda se navodi da je počela s radom još 1949.g. Na njoj se mjere količine padavina, kao i visina snijega, kad ga ima. Nažalost ne mjeri se temperatura, kao ni ostali vremenski parametri. U novim Klimatskim godišnjacima za 2012, 2013 i 2014.g objavljenim na sajtu Zavoda postoje dnevni padavinski podaci za Jasenovo Polje, ali ne i podaci o sniježnom pokrivaču. Ako si baš zainteresovan za te podatke vjerujem da ih u HMZCG možeš dobiti, pa nema potrebe da nagađamo koliko je Jasenovo Polje snjegovitije od Nikšića. Ono što je izvjesno je da je Jasenovo Polje prosječno za nekih 1.5-2°C hladnije od Nikšića, ali naravno u nekoj pojedinačnoj situaciji ova razlika može biti i znatno veća, ali i manja. Što se padavina tiče, čini se da je Jasenovo Polje ''kraće'' za nekih 15% od Nikšića, makar je tako prema podacima za period 2012-2014:

Niksic 3

Hvala ti velika snow hunetru ti me uvijek obradujes tvojim informacijama samo sto se ja ne umjem snac za visine snijega u J.Polju na HMZCG :99: :63: :112:

SnowHunter

Nema tih podataka online, pa se nemaš oko čega snalaziti. Mislio sam ako ti je stalo možeš da se obratiš Zavodu sa zahtjevom za podacima, pa bi ti oni izašli u susret - samo očekuj da se takve usluge plaćaju.  :122:

Svježa noć. Na Njegušima samo 3.5°C, Studeno mjeri 3.7°C, Žabljak 4.9°C.

Mađo

Evo si i jutros ispada kiša.Do 7h je palo 15.7 mm a ostatak nadalje... već u ovom mjesecu bilježimo preko 357 mm kiše !
---
Trenutno ne pada ništa.T samo 8.7°

NK sve ce biti dobro

Peavi jesenji dan, ali bas, ko bi ocekivao pored one ljepote od vremena juce.

Niksic3 - Nek vam Novak Djokovic kupi jednu dobru stanicu da imate sve, vala moze toliko ucinjet  :62:
Sutjeska je naša dika, to je snaga pobjednika,
volimo vas mi smo s vama, vi ste radost Nikšićana!

Niksic 3

Napravio je crkvu sad cekamo stanicu

pg

Jak pljusak uz vjetar.
Auu kakvo nevrijeme
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

pg

Evo usu grad sad,cudi me da niko ne javlja nista :78:
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

Al3k5aNd4R

❄❄❄ --> Podgorica <-- | ❄❄❄ |My gallery on 500px | Mačka mala | ❄❄❄

niksicki

Danas je malo obijelio snijeg bio po Vojniku.

vanja

Bogami tu nedje oko 16h je takvo crnilo bilo put Martinica i Pipera da samo mogu da pretpostavim sto se izdesavalo tamo. Tu ga je i zaklopilo iznad pg pa bjese kratke oluje pracene jakom kisom , vjetrom i sitnim gradom. Javise mi da je u Zetu bila velika oluja i jak vjetar i da je bilo velike stete u vocnjacima  :52:

Gaston

Od 13 da 14 sati juče je padao grad na Studeno, izgleda da je napravio dosta štete.

SnowHunter

Opet forumski sat ne valja...

Sa današnjih 2mm kiše Podgorica je ove godine ''dogurala'' do 1200mm padavina. Ove padavine su u zoni ekstremno kišno:

Zanimljivo je da je više padavina do današnjeg dana u istoriji podgoričkih meteo mjerenja palo jedino 2013. Još je zanimljivije da je ove godine trebalo nepunih pet mjeseci da se prevaziđe ukupna prošlogodišnja suma padavina (1195mm).

Južina

Oblačno evo čitav dan, loži se
Hladni je maj od februara, marta i aprila  :11:

staracfoco

Evo se i maj približava kraju,a snijega tek tu i tamo i to po malo.Kad je sad ovako, šta treba da očekujemo u decembru,januaru i ostalim mjesecima za koje su karakteristične temperature koje su više od majskih. :05:Šalu na stranu,potroših ovoga maja više drva no u februaru.I danas prohladno i tmurno,sa ponekom kišnom kapi.

Niksic 3

U Nk danas pretezno oblacno jedino smo imali jedan manji slabiji pljusak oko 4 sata

Mađo

Sunčano i toplo.T 22.5°
-------
U Njeguše je srednja temperatura vazduha(Tsr) u mjesecu aprilu iznosila 10.2°,a maksimalna izmjerena temperatura(Tmax) 23.2°.
Evo skoro da će kraj maja mjeseca, a Tsr u dosadašnjem periodu iznosi tek 10.6°, a maksmimalna izmjerena je čak niža od one aprilske, 22.9°! Ovo govori o tome koliko je april 2016. bio topliji od normale a sa druge strane maj ladniji.
A kako je bilo prošle godine: april 2015. Tsr=7.3°, maj 2015. Tsr=13.5° Razlika je cijelih 6°

Dosadašnje padavine u maju iznose 369.8 mm.Prosjek je 129 mm.Maja 2013. godine je bilo palo 358 mm, a recimo 2009. tek 46 mm.

Bura

Apropo Mađove priče, interesantno je da u maju u Baru još uvijek nije dostignuta temperatura izmjerena 16. februara. Eto, februar i april su bili natprosječno topli, maj ispod prosjeka hladan, na kraju priroda sve dovede u red.

Najtoplija trenutno Podgorica sa 27°C, a primorje i sjever gotovo izjednačeni s temperaturama 22-23°C.
Bolje gram nafake no kilo mozga.

pg

Quote from: Bura on May 27, 2016, 05:48:52
Apropo Mađove priče, interesantno je da u maju u Baru još uvijek nije dostignuta temperatura izmjerena 16. februara. Eto, februar i april su bili natprosječno topli, maj ispod prosjeka hladan, na kraju priroda sve dovede u red.

Najtoplija trenutno Podgorica sa 27°C, a primorje i sjever gotovo izjednačeni s temperaturama 22-23°C.
Kakva je ono anomalija bila kad evo skoro jun mjesec i jos nije dostignuta ta temperatura
Suncano i toplo T 28.2C
10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

sone

Ili je strasna zapara il mene srce izdaje al ja se znojim nenormalno pri maloj fizickoj aktivnosti.Gledajuci parametre meteoroloske ne slaze mi se nesto.Ima li neko na forumu u klubu 100+ da nesto radi da bi me obradavao,znoji li se ko veceras?

budva lastva grbaljska

i danas zvanicno prvih podgorickih 30 plus tacnije 30,2 C  :13:

Admin

Da, a premo podacima sa AMS Danilovgrad Tx je i u Bjelopavlićima prešla 30-ti podiok C skale.