News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Avgust 2015.

Started by Cirius, August 01, 2015, 00:05:32

Previous topic - Next topic

Miloš

Jaka nevremena na sjeveru Albanije. Vidjećemo može li šta od toga da dođe do juga CG, strujanja su uglavnom istočna:

Miloš

Ovo je još ojačalo, miriše mi da može da se ponovi 10. avgust 2013. A ja kao i obično na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. :82:

Aquaria

Kod mene jak pljusak već 15-ak minuta uz pokoji grom, lijepo je zahladilo. Loze su već dovoljno nalivene, mogu slobodno da kažem :) Cio jul nije palo ni kapi, pa evo dostojne nadoknade :)

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk

tihomirk

Jak pljusak.Tuzi.Steta, jedna divna svadba je unistena :106:

sanelkpg

U PG se sprema zestoka kisa

Bura

Strahota od izgleda neba prema Ulcinju. Kiša već počela, veoma krupnih kapi, moguće da je to rastopljeni grád. Vjetar već divlja. Može biti svega večeras.  :114:
Bolje gram nafake no kilo mozga.

JovanK

U ul sam....naoblačilo se u zadnjih sat ipo duva grmi od kiše još nista ali prava oluja na vidiku....

Nikola

Kisa vec desetak minuta.

illujo

Polagana kisa vec 10 minuta u centru.

Bura

Bilo je umjerene kiše, pojačanog vjetra, ali to samo u istočnim i južnim dijelovima grada kao i onim bliže planinama. To pokazuje i radar, da je upravo te dijelove grada oblak zahvatio. Tamo đe je meteostanica izgleda nije bilo ni mjerljivih padavina.
Do maloprije malo utihnulo, ali evo sada ponovo slaba do umjerena kiša. Grmljavine i munja ima prema moru, iza Volujice, ali je slaba i potmula.
Kod mene trenutna T 25.8°C.

Miloš

Izgleda da za dlaku maši Bar, doduše slab je odraz, nema tu ni puno grmljavine. Ali da je htjelo da padne 10-ak mm kiše, ne bi marilo, pretvaramo se u Saharu...

Dule97

Slaba do umjerena kisa vec nekih 20-ak minuta i bez vjetra. Pozar na Fundinu se ugasio. Evo pojacava kisa   :105:

Miloš

Definitivno maši Bar, kakve gromade od Cb-ova iznad otvorenog mora, taman da malo zalije more, i razladi usput.  :75:

Dzoni

U centru PG nista od ocekivane kise...samo je prokapavala iz nekoliko navrata i podigla vlaznost zestoko. Izgleda da su istocna i sjeveroistocna predgradja i dijelovi grada dobili fino osvjezenje.

Bura

U mom dijelu grada (istočnom) je po mojoj slobodnoj procjeni palo sveukupno oko 3-4mm. Sada samo grmi u daljini i svitka s mora, T 25.9°C, vjetar slab, na udare umjeren zapadni.
Nijesmo imali sreće danas, ali kad je u pitanju i ovo malo kiše - bolje išta no ništa.   :03:

edit: Evo sada ponovo slabe kiše i malo glasnije zagrmjelo.  :114:

Dule97

Svjezije u odnosu na sinoc 3-4C  T 25.2C

SnowHunter

Ode Podgorica i danas preko 35°C - već 24.dan u nizu i to je novi rekord od 1949:

Na graf sam dodao i prosjek maksimalnih temperatura tokom ovih vrelih talasa - ovaj jeste najduži, ali najintenzivniji je bio onaj iz jula 2007.

skener

Jeste taj iz 2007 godine bio najintenzivniji, ali ovaj ne samo sto je danas oborio rekord, nego ce kako stvari stoje potrajati i narednih dana...

staracfoco

Sjajne prezentacije SH.Zakasnio sam sam sa komentarom na podatke o posljednjoj dekadi jula,ali i ova tabela sa najdužim nizovima t>35 pokazuje da se,od devet nizova,šest odnose na period poslije 2000.godine,a smo onaj niz iz 1952.god.ne ulazi u zadnjih 25 godina.E sad da li to nešto znači ne bih da komentarišem.

staracfoco

Promače mi 1962.godina ali ,suštinski,iako je niz kratak to ipak ne utiče mnogo na konačan sud.

mecava

niksicki

U Trebinje evo zagrmjee dobro dva puta. Evo i kiša poče. Baš jak pljusak.

Nikola

T 30.65c,oko 5c toplije u odnosu na juce

SnowHunter

Quote from: staracfoco on August 04, 2015, 15:54:30 ova tabela sa najdužim nizovima t>35 pokazuje da se,od devet nizova,šest odnose na period poslije 2000.godine,a smo onaj niz iz 1952.god.ne ulazi u zadnjih 25 godina.E sad da li to nešto znači ne bih da komentarišem.

Nema nikakve dileme da živimo u periodu (ciklusu) značajnog otopljavanja klimata na ovim prostorima, jedino pitanje je do kada će taj period trajati?  :78:   Ono što je posebno zanimljivo jeste da otopljavanje nije jednako izraženo ljeti i zimi. Iako se nama zimoljupcima tako ne čini - ali ljetnje otopljenje je daleko izraženije od zimskog. Ovo će najbolje pokazati dva podgorička grafa:

Prvo da napomenem da je ovogodišnja ljetnja temperatura zaključno sa 04.avgustom. Ona će najvjerovatnije nešto porasti do kraja ljeta, ali ne može značajnije promijeniti 20-godišnji prosjek. Inače, da bi ovo ljeto bilo najtoplije u istoriji podgoričkih meteo osmatranja srednja temperatura avgusta bi trebalo da bude oko 31°C što je ipak malo vjerovatno, jer bi značilo da se ovakve vrućine nastavljaju do kraja mjeseca.

U odnosu na najhladniji 20-godišnji period kada je srednja zimska temperatura iznosila 5.94°C, zadnjih 20 zima ima prosjek 6.86°C što je porast od +0.92°C. Kad je ljeto u pitanju, najhladniji period (1965-1984) je imao srednju ljetnju temperaturu od 24.50°C, u zadnjih 20 ljeta prosjek je već 26.86°C što je porast od čak +2.36°C.

Odmah da kažem da ovo nije slučaj samo u Podgorici već u čitavom regionu, a zašto je porast ljetnjih temperatura znatno izraženiji u odnosu na zimske možda bi neko stručniji znao da da odgovor?  :78:

sone

Evo od 04:00 otvorih prozore pa tamo oko 09:00 ponovo zatvaranje.Ovih par sati se moze nekako vazduha uhvatit.