News:

Koristeći Profile, Modify profile i Look and Layout možete promijeniti izgled foruma, odnosno izabrati neku drugu temu.

Main Menu

Jun 2015.

Started by Cirius, June 01, 2015, 12:08:32

Previous topic - Next topic

mirko

Sviđa mi se kako izveštava Tihi..... :121: Takav sam i ja, samo što ja nemam vremena da se više pozabavim tim stvarima na moju nesreću... Inače uživam u ovim kasnoproljećnim i ranoljetnim nestabilnostima i olujama.... Onda onaj miris posle njih zapare i sijena i vegetacije, to se ne more ničim platiti... posebno kad krene ono intezivno sijevanje i noćna nevremena.... To je za mene raaaaaj, ja bi da imam više vremena odma u stormcheisere.....  :114:

Tihi

Sa sjevera dolazi visoka i niska oblačnost.Na planinama ima razvoja ,pa će uskoro biti kiše i grmljavine u većini predjela na sjeveru.

Tihi

Jugozapadno od Nikšića došlo je do formiranja cb-a iz kojeg ima kiše i grmljavine.Područje iza Slanog jezera i Pustog Lisca,ti krajevi otprilike.

Nikola

Ka DG se vidi bas lijepo Cb,mada oblacnost se razvija u svim pravcima.

T 29.85c

niksicki

Nema Tihi kise jos uvijek nidje na vidiku.Evo slike od prije koji min.Ova prva je pogled put Slanog jezera

Put Vojnika

Ka Krnovu

Ka Ozrinicima

Tihi

Odlično za slike.A jadna je ona kiša što je padala tamo,prokapa.Ima mrčevine svuda okolo,i pud Moračkih planina,i pud Vojnika ,velikih razvoja koda su vulkani proradili,takav oblik imaju oblaci.Planine tonu u oblake,Golija je pod oblacima i td,što znači da temperatura dobro pada na toj visini.

niksicki

Bio mi je otac u Goliju zadnja 3 dana i tamo kapi kise nije bilo  :06:

Nikola

Strujnice su NE-SW tako da PG tesko prodje sa kisom jer sve ode juznije(Zeta,Grbavci,Rijeka Crnojevica).

Suncano, u planinama centralnih i sjevernih predjela razvija se oblacnost, T 31.07c

Miloš

U Beogradu je juče sastavilo nebo i zemlju strahovito nevrijeme, prvo jače u ovoj godini. Ovako je to izgledalo:

Radarske:

vladobr

Ulcinj u 14 h daleko najtopliji sa 33,7 stepena  :03:

pg

10.02.2012
11.02.2012
12.02.2012

SnowHunter

Prva dekada juna u Crnoj Gori je protekla u znaku ekstremno toplog vremena. Na dijelu teritorije ovo je bio najtopliji početak klimatološkog ljeta u istoriji meteo osmatranja od 1949. Ovo su temperaturne brojke na glavnim stanicama:

Odstupanje od all-time prosjeka u Podgorici iznosi čak +4.9°C, u Baru +3.4°C:

Ovogodišnja prva dekada juna je u Podgorici treća najtoplija u istoriji, u Baru četrvrta najtoplija. Zato je u Ulcinju najtoplija u istoriji i za 0.8°C je nadmašila prethodno najtopliju prvu dekadu juna iz 1999. Takođe, Ulcinj je čak u pet uzastopnih dana dostizao datumski rekord maksimalne temperature. Čini se da su i na sjeveru oboreni rekordi, jer je ovih 10 dana nešto toplije nego što je bilo najtoplije 2003, ali ja, nažalost, nemam sređene istorijske podatke za stanice na sjeveru, da bih ovo mogao sa sigurnošću da potvrdim.

Ovako izgleda odstupanje Tsr u Podgorici od prosjeka 1961-1990:

Percentilni graf, čak šest dana u prvoj dekadi je bilo u zoni ekstremno toplo:

Podaci sa prethodnog grafa u vidu tabele otkrivaju prvi toplotni talas u CG ove godine - ovo znači minimum pet vezanih dana sa temperaturama u zoni vrlo ili ekstremno toplo:

Još jedan parametar koji ukazuje na ekstremnu toplotu je i broj tropskih dana u Podgorici - tek četvrti put od 1949. svih prvih 10 junskih dana je bilo tropsko:

All-time podgorički prosjek broja tropskih dana u prvoj dekadi juna je tek 3, za referentni period 1961-1990 još manje, samo 2. Niz tropskih dana je nastavljen i danas. Da napomenem da je i Danilovgrad takođe od početka juna u konstantnom ''tropskom'' modu.

sone

Veoma hladno na Kovacu...vozilo pokazuje svega 10c.Inace 16h vec smo nalozili smederevac,ovdje se bez vatre popofne pa do spavanja ne moze ni u avgustu.Uvijek duvaju hladni vjetrovi iz Pravca Republike Srpske,inace je ovo prava vazdusna banja,preporod za organizam.Izvorska voda sa planine dovedena u kucu slobodnim padom,veoma dobar pritisak,bolji no u Podgoricu ljeti kad imam probleme da sw istusirat ne mogu.Bilo je danas oko 17 casova nesto malo kise i dosta grmljavine.

sone

Jutros u 06:00 bilo svega 7c.Hladno,pijem kafu uz cvrkut pticà.

skener

Quote from: sone on June 12, 2015, 07:50:08
Jutros u 06:00 bilo svega 7c.Hladno,pijem kafu uz cvrkut pticà.

E to je ljepota, dok se mi kuvamo u PG, tamo je uzivanje  :109:

Tihi

Oko 14 h pet kumulonimbusa  okruživalo je teritoriju Nikšića. Jedan je bio jugozapadno od Nk, iz njega je već bilo kiše i grmljavine. Drugi je dominirao iznad planine Njegoš, dva su bila pud Golije i Pive.Iz njih je već  bilo kiše i grmljavine ,srećom ovaj put otamo  nije došla kiša što je rijetkost,jer nas od Golije ne promašuje.Ta oblačnost je otišla pud Durmitorskih krajeva .
Trenutno uvezana oblačnost od sjevera do istoka .Oblaci su tamni ,ima povremene grmljavine .Grmljavinski oblaci stvaraju se velikom brzinom ,čim je jedan u prolaznoj fazi ,drugi je već spreman za kišu.Duva umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova,koji vrlo slabo rashladjuje.Vruće je.
Ovi oblaci mi se uopšte ne dopadaju,izrazito su gradonosni,no dobro je to što se drže planinskih krajeva.

sone

18c napolju,toliko se naoblacilo sijeva i grmi da je to strah bozji.Kosio sam i odmah usao u kucu jer ove planinske furtutme znaju da budu opasne po pitanju gromova.Bilo je ovdje u sirom podrucju da stradaju ljudi od udara groma x puta,posebno stoka na ispaši.U zadnje vrijeme niko jer ovamo vise i nema stanovnistva.Mogu slobodno sve proglasit Nacionalnim parkom jer ovdje kad nekoga vidis je rijetkost.A bilo je itekako ovdje naroda,ali generacije koje se nisu bojale rada na zalost prosle,njihovi potomci otisli u gradove,zapustili kuce i imanja.Nasa porodica je jedna od rijetkih koji su sve renovirali,napravili svski nacin kao u Podgoricu i dolazimo cesto,odrzavamo,druzimo se...A stari mi je odavde otisao 1955 godine.Smatram da ko korijene zaboravi i zapušti Djedovinu da ne vrijedi mnogo.Upravo uz jaku grmljavinu pocinju krupne kapi kise...

Admin

Sjutra Šone ne bi ni kod tebe trebalo biti opasnosti od poslijepodnevnih pljuskova, iako može biti kratkotrajne grmljavine.

sone

E hvala Dule na preciznoj informaciji,znaci mi jer ja kad jednom prekinem rad vise se u polje ne vracam.Danas je krenulo opasno,grmljavina,vjetar i poce krupna kisa,ja rekoh zvek,kad ono kisa brzo presta,sve se lagano razbi.E nisam posle iz inata htio izaci da radim.Kad je tako sjutra ide dobar tempo u kosenju.Odoh sad da prilegnem,treba zorom ustat,svega par sati sna.Postah zavisnik ovog interneta pa ga prije 3 sata nikad ne lijezem sto nije dobro,treba mi ujutru onda sat vremena uz kafu da se dozovem sto bi se reklo.Trenutno vani 15c.

sone

Ugrijalo s Jasikovca sunce...Podnevna pauza,bogami ga i ovamo grije dobro al kad dodje 17h prelama ga i vwc s prvim mrakom se lozi vatra.Tako je po ovim planinama od pamtivijeka.Ozbiljno razmisljam kad se vratim u Podgoricu i neke poslove zavrsim da od 1 jula pa do 20 avgusta budem ovdje.Ipak su ove planine zdrave ljeti.No zelje su jedno a okolnosti su druge.Rece neko pametan da okolnosti zivot cine i to je tako.Trenutno suncano i toplo al duva ovdje uvijek neki hladan vjetar s vrhova Kovaca,blizu je Ljubisnja a dal je moguce da sam jutros vidio vrhove Volujka iza Ljubisnje.Nek me neko ispravi ako grijesim jer nisam tu znanjem bas dobar.

sanjin

Pretežno je sunčano, uz mjestimično malu do umjerenu oblačnost. Vjetar je slab do umjeren, uglavnom južni. Temperatura vazduha  u 14 sati: Podgorica 33, Budva, Ulcinj, Mojkovac, Bijelo Polje i Berane 30, Nikšić, Pljevlja, Andrijevica i Rožaje 29, Cetinje, Bar, Herceg Novi, Kolašin i Šavnik 28, Plužine i Plav 26 i Žabljak 24 stepena.

sone

Kao sto Dusan kaza,danas ne bi kise,oko 19h se naoblacilo i svega par kapi.Radilo se muski,vidim nesto na satelitu pa me zanima moze li sto nocas kod mene na Kovacu biti? Trenutna temperatura je 19 stepeni...Javljam se ako nesto bude!

Tihi

Iako nisu za danas bile najavljivane poslepodnevne nestabilnosti,ipak je bilo razvoja grmljavinskih oblaka.Što se Nikšića i okruženja tiče,dominirao je jedan grmljavinski oblak iznad Maganika.To je bio jedan vertikalni stub ,sigurno preko 5 km visine,mislim na  sam oblak.Još kad ga je poslepodnevno sunce obasjalo pa sa sav zabjelio ,to je trebalo vidjeti, a onda gornji dio se razvija u pečurku.
On nije donio neke promjene.Pud Sinjavine  pa pud Jezerske visoravni bilo je jačih i većih grmljavinskih oblaka.Od 18 h bilo je i bjeckanja ali se grmljavina nije čula.Trenutno su ti oblaci u prolaznoj fazi.
Znam da sam dosadio više sa ovim planinama,ali to je sastavni dio ovakvih izvještaja,jer su ljetnje nestabilnosti uglavnom vezane za planine a ja već kad znam dje je što bilo onda dajem tačnu lokaciju.

sone

Svega 10c jutros,dobro jutro radni narode...

EagleS

"Pijavica na Žabljaku napravila štetu na kućama"
http://www.vijesti.me/vijesti/pijavica-na-zabljaku-napravila-stetu-na-kucama-838121

QuoteSve je trajalo vrlo kratko, čini mi se ne više od minut. Nakon kratkotrajne kiše i grada, vidio sam da sa sjeveroistoka stiže ,,Pijavica. Kretala se velikom brzinom. Nevjerovatno je koliku je imala moć. Stog sijena koji stoji u mom dvorištu i teži barem tri tone, jednostavno je cjelokupan podigla u vis, nakon čega se prilikom pada na zemlju formirana kupa raspala
The absence of evidence is not the evidence of absence