News:

Omogućen je pristup forumu TAPATALK-om

Main Menu

Februar 2013.

Started by sanjin, January 28, 2013, 21:45:55

Previous topic - Next topic

Mađo

Pa nijedan model ti i neće prikazati zonu konvektivnih padavina.  :83:
Slojastu da.  :27:
Zato se redovno dešava da budu veća odstupanja sa padavinama, posebno u južnom dijelu države, u odnosu na ono što su modeli davali.Recimo, 20-tak mm padavina koje modeli crtaju za moje(šire) područje redovno bude 80+ mm,nebitno.

Fraka

Ne vjerujem Dzoni, rijetkost je to.. No ja volim i susnjezicu da vidim dolje, a to bi trebalo barem da bude. Svakako ce od trojice bit snijega, tako da, mene je to bocA  :120:

Scepo, to je ETA meteogram.. nije za pouzdat se.

Krivi

Pa, ako bude slab vjetar, onda ima zeru nade.
GGMU!

Fraka

Quote from: Mađo on February 05, 2013, 23:56:13
Pa nijedan model ti i neće prikazati zonu konvektivnih padavina.  :83:
Slojastu da.  :27:
Zato se redovno dešava da budu veća odstupanja sa padavinama, posebno u južnom dijelu države, u odnosu na ono što su modeli davali.Recimo, 20-tak mm padavina koje modeli crtaju za moje(šire) područje redovno bude 80+ mm,nebitno.

Svakako, znam. Zato i kazem da je dobro da su konvektivne jer, em sto moze da iznenadi, em sto moze da spusti zestoko tu nultu izotermu.
No treba i ovo sjutra ispratit... nema nekih strujanja jakih sjutra... nadam se da moze bit vlaznog sniega na Njeguse.. kasnije oce sigurno

Cirius

Evo je ta padavinska zona koju nmm-hiresw1e-CG daje za period od ponoći petak-subota do subote u podne      :79:     vrlo lijepo to izgleda,  a može se malo i nagađati kuda će se kretati razvoji, gledajući pravac prostiranja ovih najintenzivnijih padavina    :27:

Стенли

Dzoni, mislim da je Cirius na ovo mislio.   :81:

Isti model, po visini temperatura oko -3°C.   :81:

Na oko 750,800mnv ,problem, temperatura u blagom plusu.   :81:

...ma jos ce bit tu dosta izmjena rekao bih, ali eto za komentarisanje dusu dalo.   :101:

Dzoni

Vidim ja da ce se iz ovakve situacije i konvektivnih padavina najvise omrsiti Niksic i Cetinje  :71: :54:

scepo

Znaci ako ovaj sloj 925hpa ne bude u minusu nemamo se cemu nadat jel tako :78: :31:

Dzoni

Eto obojica u isto vrijeme postaviste  :109: Hvala,stenli na trudu svakako.

Bogami @Ciruse iskren da budem ja nesto nisam pratio ovaj model,iako sad vidjeh da ga imam.
Malo sam ga zavrtio i ovo je skoro pa kao iz bajke,jako dobro. Naoblacenje bi se desilo vec do  12utc za nase krajeve a padavinski termini krenuli od 18utc i trajali do sjutra iza podneva. Lagano bi mogli imati 10-20mm padavina po ovome. Puna kapa bi to bila,samo da ga ne miksa zbog T na sloju 925  :02: ali uzdam se u konvektivne padavine.

Mađo

Evo ovo što je Stenli okačio, po visini solidan minus-to je Ok ali nadire plus sa mora... to ne treba da zabrinjava nikoga ko se nalazi dublje u kontinentalne krajeve-neće imat bitnijeg uticaja,to je normalno na nižem sloju vazduha i pri ovakvim situacijama...naprotiv, treba da raduje, jer kad se očekuje nadiranje plusa na sloju od 925 milibara pritiska to istovremeno znači dolazak više vlage...to jest više padavina  :27: :27:  :109:
I treba ispratit najbitniji parametar- vjetar.

skener

Ispisasmo se nocas dobro,a sjutra vece posle novih izlaza koji ce nam mnogo vise reci bice jos koja stranica  :11:  inace slazem se cijelom ovom pricom,samo da ne bude problem 925hpa, sve ostalo je ok, vjetar ne bi trebao da bude problem,mozda samo na primorju bude malo pojacan, a T2m zavisi od toga kad ce se naoblaciti, ali ipak ako budu konvektivne padavine moze ona pasti 3-4 stepena brzo...sto se tice T850hpa ona ni u jednoj situaciji nece biti problem,a kolicinu padavina i lokacije koje ce dobiti najvise padavina je jos rano i nezahvalno prognozirati.

Mada neko rece da ce NK i CT najbolje proci, sa cim se djelimicno slazem,tacnije mislim da bi centralni predjeli mogli dobro da prodju

Dzoni

Vjetar nebi trebalo da bude problematican, istocna i sjeveroistocna komponenta u prosjeku 1-3m/s.
Mada ja zaista ne volim da vidim istocnjak u Pg kada se prognoziraju padavine,posebno snijeg. Ako je iole jaci to Pg redovno uskrati padavine,istovari ih vec sve po Prokletijama  :75:

bole

Nista ovo nece uticati na padavine, cak sto vise mene se svidja Ustoka u Pg

Fraka

Haha, neka kad se sjetim prosle godine i 150 litara susnjezice i mokroga snijega sto je stvorilo gomilu kashe, gnjile,  ujutro, a sve zbog istoka  :75:
Prejak je bio, bas je rasturao.. Sad ne bi trebalo da bude tako, mnogo je to drugacije sad.. ciklon je plici i centar je dalje od nas.

Mi se raspisasmo a ima jos 80 sati do tada  :11: Vidjeces kad ujutro ciklon potuno promijeni poziciju i nekaki klin po sred CG prodje, ka i vazda  :20:

Dzoni

E jezik pregriza vjescu jedan !  :76:  :102:

Veceras je g. M... saopstio da nece biti nekog izrazenog nevremena,kad on to kaze onda vjerujem u suprotno  :114:

Fraka

E ako budem taj klin izprognozira ka kladionicu sto gadjem, ima metar snijega u Skaljare da pane   :102:

Odoh u off zesci, valja se malo  :116:

Krivi

Hahahah Fraka.

Ja mislim i dalje da ima nade za nas na jugoistoku, jer pošto neće biti izraženog vjetra (nadam se), ali problem je T925. Bilo bi lijepo viđet makar pahulju.
GGMU!

bole

Ja sam najbolje pognozira prije tri dana 50stranica ispisanih  u pRognozama :102:

skener

Quote from: bole on February 06, 2013, 00:50:46
Ja sam najbolje pognozira prije tri dana 50stranica ispisanih  u pRognozama :102:

Mozda po broju stranica predjemo decembar i januar, ali februar od prosle godine i 100 stranica u prognozama se nece ponavljati  :03:

sorry za off

sanjin

Zna li se zašto model WRF V2.2 nije ažuriran?

JovanK

Jutros yr.no daje za pg potpuno suvu subotu.

Južina

BP ima ponovo da izvisi  :12:
Ove godine nas snijeg jednostavno zaobilazi, vrhunac je 10 cm.

Nikola

Modeli su malo ublazili minus po visini.
Padavine pocinju u subotu u ujutro,nece biti obilne,zato T2m mora biti oko 2-3c ako mislimo gledat snijeg.U subotu tokom noci obilnije padavine,koje ce trajati do nedelje ujutro,kasnije slabije padavine.
Pretezno ce po visini iznad Pg biti -3c i zato visoka T2m ili manja promjena u sloju 925mb dovesce do kise.

Padavina ce biti vjerovatno i u ponedeljak.

JovanK

je li se sjeća ko 12.februara prosle godina kad je u noci između 11 i 12 pao onaj "čuveni"snijeg
je li pg 12.imala za 2 ili 3 cm veći snijeg nego nk?
mislim da je bilo pg 57cm a nk 55cm? :23:
ispravite me naravno ako griješim

JovanK

Quote from: nikolA on February 06, 2013, 10:14:40
Modeli su malo ublazili minus po visini.
Padavine pocinju u subotu u ujutro,nece biti obilne,zato T2m mora biti oko 2-3c ako mislimo gledat snijeg.U subotu tokom noci obilnije padavine,koje ce trajati do nedelje ujutro,kasnije slabije padavine.
Pretezno ce po visini iznad Pg biti -3c i zato visoka T2m ili manja promjena u sloju 925mb dovesce do kise.

Padavina ce biti vjerovatno i u ponedeljak.
pa nikola oce li pg uvatit taj obilan snijeg u subotu vece prije no prekisi? :23: